• yoğurt mayalamayı bilen biri mayaladığında tadından yenmeyen yoğurt. içinde katkı madesi yoktur. hazır yoğurttan daha sağlıklı ve daha lezzetlidir. hiçbir hazır yoğurdun iyi bir anne yoğurdunun yerini tutması mümkün değildir.
  • gerçek ev imalatı yoğurt pastörize inek sütünden yapılamaz. bu yüzden evde inek, tercihen koyun beslenmelidir .ayrıca hayvanlar da doğal besinlerle beslenmelidir. yani bir de evde bitki yetiştirme sorunu var. gidip bakkaldan almak en iyisidir bence
  • eksi olur, sulu olur, nahos olur ama katkısız olur. onu yapan sevdiginizden emek tasidigindan saf olur. yapanin ruh halinden izler tasir; eger o gun sabirsizsa mayalanmayi erken kestiginden yogurt sulu olur, o gun kafasi doluysa yogurdu uzun sure mayalanmaya birakacagindan yogurt eksi olur.
    sosyal baglarin guclenmesinde ayri bir yeri vardir: hatirlarim cocuklugumda, annem eger evde maya kalmamisa komsuya kadar giderdi; maksat belki maya alma olurdu ama maya alirken komsusunun hatrini sorar derdini dinlerdi.
  • amerika'daki yogurtlari begenmeyen sevgili kardesimin "turkiye'den yogurt goturup mayalayacagim" diye tutturdugu yogurt cesidi. ablasinin "amerika'ya yogurt sokamazsin, gumrukte alirlar elinden" seklinde uyarisina dahiyane bir cozum getirmistir bu kardes; efendim, bir krem kutusu alinacak, guzeeelce yikanacak, sonra icine yogurt doldurulacaktir. gumrukteki yetkililer es kaza durdurup da krem kutusunun icerigini sorgularsa da, "krem o caniim, yuzume suruyorum ben onu" denecektir. neyse ki uzun ugrasilar sonucunda bu fikirden vazgecmistir, en azindan ablaya vazgectigini soylemistir.
  • özellikle bebeklere 1 yaşına kadar yedirilmesi gereken yoğurt. annelerin üşenmeyip günlük olarak 1 bardağa mayalamaları gerekir ki bebek sağlıklı beslensin.
  • içinde nokta nokta pütürlüklerin olduğu, çabuk sulanabilen yoğurt türü.
  • sadece inek sütünden yapılırsa sulu olur, koyun sütünden yapılırsa katı olur, kullanılan maya ekşiyse ekşi olur, inek sütüyle pastorize sütü karıştırınca muhteşem olur, dadından yinmez.
  • annemin yıllarca yaptığı beni hayat küstüren ürünüdür. olay sütçünün kapıya gelmesiyle başlardı. önce süt güğümden bir tencereye boşaltılır. kaynatılır ve gün aşırı süt taşar. hatırlayınca bile burnumu sızlatan ve midemi kaldıran o koku etrafı sarar. ocak temizlenir. yanık sütün bir kısmı dökülür ve her seferinde "evladım sen de bakarak olsana , bak ziyan oldu caaanım süt" cümlesini duyarsınız. ben içimden keşke daha geç müdahale edilseydi de hepsi taşsaydı demekteyimdir o arada. neyse o süt alınır. içine buzdolabındaki eski yoğutttan alınan maya konur. o yeşil kaptaki yoğurt her nedense dedemin sarı hırkasına sarılarak her zamanki yerine, masanın kalorifere en yakın tarafına özenle yerleştirilir. yoğurt yapıldığı için camın açılmaması, masanın sarsılmaması konusunda ev ahalisi uyarılır. ben mutfağa girer çıkarken yoğurdu sabote etmek için yanlışlıkla çarparım bazen. namussuz meret asla düşmez. çünkü dedemin hırkasıyla sıkı sıkı sarılmıştır. ertesi gün muhtemelen ıspanaklı börek de yapılacak yanında bu abuk yoğurt servis edilecektir. sanmayın ki memlekette yoğurt fabrikası yok. vardı. hatta sayas yoğurt diye bişiy vardı ve gayet de severdim. ama annemin yoğurdu hafif sulu olurdu. çabuk ekşirdi. aman beter bişiydi. ulan şimdi acaip tırstım son zamanlarda nete çok sardı. buraları okursa benim ben olduğumu anlar şimdi. kaç evde sarı dede hırkasına sarılı yeşil yoğurt kabı olmuştur ki. valla intikamı acı olur. silsem mi tüm bunları?
  • yapmak icin temel malzeme olarak yogurt gerektiren sey. bravo yani.
hesabın var mı? giriş yap