• gündem olmamasına şaşırdığım konu. 2021 yılı sonuna kadar köpeklere, 2022 yılı sonuna kadar ise kedilerimize taktırmamız gerekiyormuş.

    --- spoiler ---
    imzalanan protokol ile birlikte evlerde beslenen kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi.
    --- spoiler ---

    evde gelincik beslemek de ne bileyim... gerçi üst versiyonu sitede kuzu besleyip tasmayla gezdiriyordu.
  • çipsiz hayvan karaborsası loading.. orospu çocuklarının beykoz ormanları'na ne cinslerden köpekler attıklarını görseniz aklınız uçar, o parayı ite basabilecek adam 500 daha basıp kaçak it alacak tabii ki de.
  • kaç para bu çip
  • dişi kedimizi kısırlaştırırken uyduğumuz zorunluluk.

    ayıkken de takılabiliyor. biraz kalın bir iğne ile yerleştiriliyor. ama bu işlem için canı yanmasın ayrıca diyerek kısırlaştırma operasyonunda narkoz etkisindeyken yaptıralım dedim.

    çip okutulduğunda hayvanın tıbbi geçmişi ve sahibinin adıyla adresi yazıyor. veterineriniz hem fiziksel kimliğe hem de çipe işliyor aşıları.

    çipte dahili bir batarya olmadığı için harita takibi yapılamıyor. gps değil yani çip.

    yanlış hatırlamıyorsam 200 veya 250tl idi ücreti. taktıralı iki ay oldu.
  • çok yerinde bir zorunluluk. bakamayacağınız hayvanı sahiplenmeyin. bu kadar vicdansız olmayın ya. eve alışan hayvan sokakta, ormanda falan nasıl yaşasın. hiç mi vicdanınız sızlamıyor hayvanı terk ederken. gerçekten böyleleri çok ağır cezaları hakediyor. umarım hayvan hakları için de adamakıllı bir yasa çıkar.
  • nedense hayvanların iyiliği düşünülerek alındığına pek inanamadığım karar. çünkü zaten halihazırda olan çip sistemi kayıp-terk edilme durumlarında pek bir işe yaramıyor ki.

    bizim bir köpeğimiz var, çip de taktırmıştık zaten. ama kaybolma durumunda çip bir gps görevi görmüyor. eğer hayvan başka bir veterinere giderse, veteriner de bu çipi okutursa, çip numarasını görebiliyormuş. ama numarayı görmesi de pek bir işe yaramıyor, çünkü ev hayvanlarının çip numaraları-aileleri şeklinde bir liste hiç bir yerde tutulmuyor. yani ancak bizim elimizde çip numarasıyla yana yakıla köpeğimizi aranmamız, kapı kapı gezmemiz, o sırada o şanslı veterinere de uğramamız lazım. orda da şöyle bir sahne yaşanacak: “aaaa bu bizim oğlumuz!! çip numarası da elimizde, bakın bu!!” işte çip, sadece o anda bir doğrulama görevi görüyor. veteriner okuttuğu numarayla bizim elimizdeki numarayı karşılaştırıyor, iki numaranın birbirini tuttuğunu görünce o hayvanın bizim olduğuna emin oluyor.

    biz yine de iyi birşeydir, kuraldır yapalım diye taktırdık. iyi bir şey olduğunu herkes biliyor ama altını doldurmadan kuru kuru yasa çıkarmak yerine zaten varolan sistemin altyapısını iyileştirmek daha mantıklı değil mi?
  • apple airtags lansmanı ile aynı anda çıkması manidar olan gelişme.
  • en azından bir hevesle hayvan alıp sıkılınca sokağa atanları iki kez düşünmeye sevk edeceğini düşündüğüm gelişme.

    ancak asıl noktayı göz ardı etmemek gerek. hayvanın sokağa atılması mı daha kötü, patilerinin işkencelerle kesilip ölüme terk edilmesi mi? hayvanların haklarını koruyan kapsamlı bir hayvan hakları yasasının bir an evvel gelmesi gerekli.
  • tarım ve orman bakanlığı ile türk veteriner hekimleri birliği arasında imzalanan protokol sonucunda sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip taktırma zorunluluğu getirildi.

    resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre köpeklere 2021, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılının sonuna kadar mikroçip takılması gerekiyor.

    gelincik???

    bu uygulama ile birlikte hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi ve çalınan hayvanların daha kolay bulunabilmesi amaçlanıyor.

    bence de uygulama şu an için başarılı duruyor. şahsen olumsuz bir tarafını göremedim. aksi kanaatte olan varsa beni de bilgilendirirse sevinirim.

    ayrıca bu uygulamanın hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması konusunda da etkin rol oynaması bekleniyormuş.

    umarım evcil hayvanlar ve sokak hayvanları hakkında artık yüksek standartlara ulaşırız.

    peki süreç nasıl işleyecek?

    1) evcil hayvan sahiplerinin, doğumdan en geç 3 ay sonra tarım ve orman bakanlığının il veya ilçe müdürlüklerine başvurması gerekiyor.

    2) bu başvuru sonrası evcil hayvanalara mikroçip takılarak pasaport düzenlenecek. uygulama tarım ve orman bakanlığının yetkilendirdiği veteriner hekimler tarafından yapılacak.

    son olarak da 225 tl'ye yapılan mikroçip taktırma ücreti 75 tl olarak açıklandı.

    ayrıca yıl sonuna kadar köpeklerine mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 10 bin tl üzerinde bir para cezası verilecek.
  • her milimetresine kadar kalıbımı basarım ki bunun salgınla ve uygulanacak tıbbi müdahalelerle kesinlikle en yakından alakası var. kesinlikle.
hesabın var mı? giriş yap