• yukarıdaki enrtye ithafen kitaptan alıntı:

    "...daha dikkatle bakıyor ve bir anda andromeda ile samanyolu'nun saniyede 100 kilometre gibi hayret verici bir hızla birbirlerine doğru düştüğü, çarpışmalarına sadece 4 milyar yıl kaldığını fark ederek irkiliyorsunuz."

    harika ötesi kitap.
  • on dakika sonra unutulmasi mukadder olan guzel cerez bilgiler iceriyor. mesela:

    - güneş'in 1 saniyede yaydığı enerjininin tamamını toplayabilseydik tüm dünyanın ihtiyacını yarım milyar yıl kadar sağlayacak miktarda enerji elde etmiş olurduk.

    - güneş iri bir karpuz hacmine idirgense dünya ondan 43 m ötede, bakmak için büyüteç kullanmamız gereken küçücük bir şey olurdu.

    - dünya yüzeyden merkeze 6500 km. güneş ise 500.000 km.

    - güneşin çekirdeğindeki sıcaklık 16.000.000 santigrat derece.

    - dünya'yı meydana getiren ağır atomların, yaşam için gerekli atomların, vücudumuzun içerdiği atomların hepsi, zamanında bir yıldızın kalbinde yoğrulmuştur. nefes aldığınızda onları solursunuz. teninize ya da başkasının tenine dokunduğunuzda, yıldız tozuna dokunursunuz.
  • sizi bulunduğunuz yerden alıp evrenin en ücra köşelerini gezdiren, evren hakkında en ufak bir bilginiz olmasa bile yaşınız kaç olursa olsun açıklayıcı bir dille size bunu anlatan enfes bir kitap. christophe galfard kitabı. hiçbir şey bilmeseniz de içinde yaşadığımız evreni bir denklem olarak ele alıyor, hikayeleştirerek bize bu denklemi çözdürüyor. bu kitabı kitaplığımda baş köşeye koyacağım. zevkli anlatımı ile okuduğum popüler bilim kitapları arasında belki de en iyisi.

    bir de alıntı yapmazsak ayıp olur:
    “bundan sonra yıldızlara ve ay'a bakarken, umarım şu evrenimizin ne kadar tuhaf ne kadar engin ve ne kadar güzel olduğunu hatırlarsınız. nihayetinde, uzun vadede türümüzün hayatta kalmasına giden yol, gizli güzellikleri ve sırları ararken kolektif bilgi ve hayallerin zenginleşmesinden geçiyor.”
  • son zamanlarda okuduğum en iyi kitap..
  • önsözünde şöyle bir cümle geçen kitap.

    "bu kitapta sadece bir tane denklem göreceksiniz. o da : (bkz: e=mc^2)"

    samimi üslubuyla merak uyandıran ve kendine çeken kitap.
  • naçizane fikrim ortalamanın biraz üzerinde bir popüler bilim kitabı olduğu. artı ve eksi yönlerini listelemek gerekirse:

    --- spoiler ---

    bence artı yönleri:

    -fiziği maddesel büyüklük ve hız açısından üç kategoriye bölerek kısmen anlaşılmasını kolaylaştırması.
    -bilime ilgili okurlar için geçmiş bilgilerini tazeleme ve toparlama fırsatı veren özet paragraflara sahip olması.
    -teorik fizikçilerin çok büyük ve çok küçüğün dünyasını birleştirme çabalarını ve neden zorlandıklarını yer yer iyi açıklaması.
    bilim adamlarının devrimsel çalışmalarını anlatırken aldıkları nobel ödüllerini de belirtmesi.
    -evren hakkındaki güncel bilimsel projelerden bahsetmesi, kapıdaki gelişmeleri derlemesi.
    -genel olarak okuması kolay bir dil ve kaliteli bir çeviriye sahip olması.

    bence eksi yönleri:

    -anlatıcının kurgusal bir hikaye yaratma çabası ve hala-teyze ile ilgili espri kısımlarının bir süre sonra baymaya başlaması.
    -anlattığı konuların derinliği ve büyüleyiciliğine karşın anlatımın fazla basite kaçması. bunun nedeni yazarın daha fazla okura erişme isteği olsa da belli bir noktadan sonra okumayı keyifsiz hale getirebiliyor.
    -anlatımı basitleştirme metodunun, kuantum alanlar, çoklu evrenler, kara deliklerin ışıması, büyük patlamanın öncesi gibi kompleks konular hakkında fikir vermeye çalışırken kısmen bu konuları anlaşılması daha zor hale getirmesi.

    goodreads puanım: 3/5

    --- spoiler ---

    tanım: evren bilim, uzay-zaman, kuantum teorisi gibi konulara ilgi duyanlara tavsiye edilebilir bir kitap.
  • atom altı parçacıklardan, evrenin tamamına ve hatta olası dış evrenlere kadar gözlerimizle göremediğimiz, kafamızda canlandıramadığımız bir çok şeyi kavramamıza yardımcı olan bir astronomi kitabı.
    kitap okuyucusunu baş kahramanı olan evren içerisinde bir yolculuğa çıkarıp; karadeliklere daldırıyor, beyaz cücelerle tanıştırıyor, anlaşılması zor karanlık enerji, karanlık madde, kozmik mikrodalga arka plan gibi makro ve proton, nötron, kuarklar, zayıf etkileşim kuvveti gibi atom altı mikro kavramları görmesini, hayal etmesini sağlıyor.
    bir fizikçi olarak ufkumu zenginleştiren kaynaklardan biri olmuştur.
  • benim gibi matematik özürlü olup da evrene ilgi duyan herkesin okuması gereken kitap.
    evreni hikayeleştirerek gerizekalıya anlatır gibi anlatıyor.
    müthiş.
  • bu kitap sizi dünyadan alır tahmin bile edemeyeceğiniz uzaklıklara götürür sonra da geri getirir. çok seveceksiniz bu yolculukları.
  • hayal dahi edemeyeceğiniz şeyleri size düşündüren güzel bir kitap. birçok şey öğrenebilirsiniz okuyarak. belki unutacaksınız öğrendiklerinizi ama o an hayal etmeniz bile bence çok mükemmel.

    kendinizi okyanusun ortasında, karadan uzaklarda, salla sürüklenirken hayal edin. ufuk elbette görünür bir şey sizin için. suyla göğü birbirinden ayıran bir hat. etrafınıza baktığınızda ufkun bir çember oluşturduğunu görürsünüz; merkezinde sizin yer aldığınız bir çember.

    bu, okyanusun tam merkezinde bulunduğunuz anlamına mı gelir?
hesabın var mı? giriş yap