• evren ve aptallık sonsuzdur ancak evrenden emin değilim demiştir einstein. bugün ki bilimsel araştırmalar malümunuz üzere big bang'in evrenin startı olduğunu söylüyor. evrenin bir noktadan patlamış bulunup sürekli dışa yayıldığını söyler bu teori. sonsuz olduğunu da iddia etmez.
  • evren sonsuz değil, bin bang'i keşfedince bunu fark ettik zaten, bu da dinlilerde haklılıklarının kanıtlandığı algısını yarattı, evren sonsuz değil ama dinlinin her bilimsel gelişmeyi kendine yontması sonsuz
  • evrenin sonu olup olmadığına dair hiçbir bilimsel veri yok, teoriler var.

    astronomiye yeni başlayanlar için :

    ışık hızı 1 saniyede 300.000.km yol kateder.
    ışık hızı 1 yılda 9.500.000.000.000 km yol kateder..

    bilinen en uzak galaksinin uzaklığını söylüyorum, sıkı durun;

    30.000.000.000 ışık yılı

    30.000.000.000x9.500.000.000.000 km
    =gözlemlenen en uzak galaksinin km cinsinden uzaklığını ifade eder..

    peki evrende dünya ve güneş sistemini oluşturan samanyolu gibi kaç galaksi olduğunu biliyor musunuz?

    bilim dünyasınca tahmin edilen önceleri 200 milyardı, son araştırmalarda 2 trilyon galaksi olduğu tahmin ediliyor.

    bakın big bang de bir tahmin. bilim başlangıcı ve sonu açıklayamıyor.. eldeki bulgular ve hubble gibi teleskoplarla tahmin ediyor..

    ay'ın dahi nasıl dünyanın uydusu olduğu konusu aşılamadı bu bilim dünyasında..

    hubble'ın gördüğü herhangi bir gezegendeki görüntü, milyon ışık yılı öncesindeki hali.. bizim dünyadan gördüğümüz yıldızlar yıllar yıllar öncesine ait görüntüler, biz bugün görüyoruz.

    evrenle ilgili bugün bile einstein'ın teorileri geçerli bu arada. kütlesi, hacmi olan hiçbir şey ışık hızını aşamaz. foton olup, ışık hızına ulaşsak bile, insanın bir cisimle güneş sisteminden dahi bir hayat boyu içinde çıkması mümkün değil. bir kaç yıldız ve gezegene yaklaşıp ölünür. ölümsüz de olsa kimse kara deliğe kapılmak istemeyeceğinden bu yolculuğa çıkmak istemeyecektir..:)

    evrenin sonu, sonsuzluğu hiçbir zaman insanoğlu tarafından bilinemeyecek.

    kendi yaratılışını hala bilemeyen insan, evrenin nasıl yaratıldığını nasıl bilecek?

    andromeda galaksisi, içinde bulunduğumuz samanyolu galaksisini yutmuş olacak zaten. o yutmadan güneşin yakıtı bitecek..
    ..
    nazımla bitirelim, (yaşamaya dair)

    ...bu dünya soğuyacak,
    yıldızların arasında bir yıldız,
    hem de en ufacıklarından,
    mavi kadifede bir yaldız zerresi yani,
    yani bu koskocaman dünyamız.
    bu dünya soğuyacak günün birinde,
    hatta bir buz yığını
    yahut ölü bir bulut gibi de değil,
    boş bir ceviz gibi yuvarlanacak
    zifiri karanlıkta uçsuz bucaksız.
    şimdiden çekilecek acısı bunun,
    duyulacak mahzunluğu şimdiden.
    böylesine sevilecek bu dünya,
    "yaşadım" diyebilmen için.
  • evrenin sonsuz olduğunun kesin bir kanıtı yok. elde edilen veriler ışığında ortaya çıkan bir varsayım. fakat bu kadar düz mantıkla bunu sorgulamak anlamsız. bu tarz düşünen insanların sorgulaması gereken konular; o pozisyon sarı kartlık mıdır, şu oyuncu hangi takıma transfer olmuş veya ekmeğe zam gelmiş mi? gibi daha temel konular olmalı. üzmeyin insanları yazıktır. sonsuz kavramını çok merak ediyorsan önce yokluğun temsili olan sıfırın cebirde nasıl kullandığını düşün burayı geçersen diğerine doğru ufak ufak yol alabilirsin.
  • sınırlılık ile sonsuzluk farklı kavramlardır. sıfır ile bir arasında sonsuz tane nokta vardır mesela. aynı zamanda sıfır ile bir arasındaki sayıları tüm reel sayılara eşleyebilirsiniz, bu da mümkün. böylelikle genişlemeyi de izah etmiş oluyorsunuz.
  • bigbang teoremine göre bir patlama oldu ve bir noktadan evren hızla genişlemeye başladı. bugün görülebilir evren ve dünya arasında ki mesafe 14 milyar ışık yılı. yani görülebilir evren sonlu zaten. direk evren olarak değilde görülebilir evren olarak adlandırılmasının sebebi ise arkasında birde görülemeyen evren olması. yıldız hareketlerinden yola çıkarak bilim adamları evrenin genişleme hızının ışık hızından daha fazla olduğunu öne sürüyorlar. bunun anlamı da aslında bir sonu olsa da bu sonu bizim görmemiz imkansız olduğu için genelde sonsuz olduğu söylenir.
  • aslında evrenin de, sonzuzluğun da, genişlemenin de sadece kendi zihnimizin ürettiği kavramlar olmasından pek de açıklanamayacak bir soru.

    mesela bir elmayı düşünün. elmayı elma yapan nedir diye sorarsam, “elmayı elma yapan, portakal olmamasıdır.” şeklinde bir cevap abes kaçar, çünkü elma kendi başına maddesel bir şey ve tanımlamak için portakalla veya başka bir şeyle kıyaslamamıza gerek yok.

    ancak sonsuzluk denen kavram böyle bir şey değil. yani sonsuzluğu göremez, duyamaz, ona dokunamayız. sonsuz diye bir şey bizim tecrübelerimizde yok, verebileceğimiz bir örnek/benzetme de yok. o halde ben size sonsuzluk ne diye sorsam “sonsuzluk, sonun olmamasıdır” derseniz mantıklı bir cevap olur çünkü ben ancak bildiğim bir şey olan “son”la sonsuzluğu anlayabilirim.

    şimdi gözlerinizi kapatıp düşünseniz sonsuzluk nedir diye... mesela şu an olduğumuz yerden gökyüzüne doğru çıkalım ama dümdüz hiç sapmadan, 90 derece açıyla. nereye varırız sizce? bir cevap verebilir misiniz buna? hiç bitmemesi mi lazım, eğer bitecekse de o bitince ne olacak duvara falan mı çarpacam? başka bir boyuta mı geçecem? oraya ne diyelim peki evren+ falan mı? yoksa sonsuzluk insanın bu noktada delirmemek için uydurduğu bir şey mi? cidden buna mantıklı bir cevap bulunabilir mi?

    bunlar bende insan üstü, fizik ötesi bir şeylerin olduğu inancını pekiştiriyor. belki de bu yüzden felsefe yaratıcıya ulaşmanın en kolay yollarından biri bence.
  • evren sonsuz diye sana kim dedi ki ? evrenimizin sınırı var mı yok mu bilmiyoruz. gözlemlenebilir evren diye bir kavram duymadın mı ?
hesabın var mı? giriş yap