• niye maymuna takıldığımızı anlamadığım durum. halbuki daha da geri sararsak balıktan, hatta tek hücreli canlılardan geliyoruz.

    edit: imla
  • biz ingilizcede ape denilen bir ortak atadan geliyoruz. buna direkt olarak maymun demenin doğru olduğunu düşünmüyorum çünkü maymun dediğimizde herkesin aklına şempanze, bonobo gibi modern türler geliyor. bu modern türler de ape olan ortak atamızdan evrilerek oluşmuşlardır. yani kısaca evrim maymundan geldik demez, ape olan ortak atadan geldik der. bu ortak ata ne kadar maymunsa, şempanzeyse o kadar da insandır. modern maymun türleri insana oranla daha az evrimleşmiştir diyemeyiz.

    hatta ardipithecus ramidus denen oldukça eski bir hominin fosili incelendiğinde bugün şempanzelerle ilişkilendirdiğimiz birçok özelliğin ortak atada bulunmadığını ortaya koymuştur. cinsiyetler arası ayrım çok azdır (şempanzelerde ise çok fazla), knuckle-walk denen elleri yumruk yaparak 4 ayak üstünde yürüme yoktur çünkü bilekleri bizim kadar olmasa da hareket kabiliyetine sahiptir aynı zamanda kolları ve bacakları aşağı yukarı aynı uzunluktadır (şempanzelerin kolları uzun, bacakları kısadır). yani ortak atayı tamamen maymun olarak düşünmek hatalıdır.
  • maymundan değil bir şempanze türünden geliyoruz. yalnızca bir tür. yani bütün maymungiller insan olmadı. aktarırken yanlış aktarılıyor. doğru bilgi edinmek için;
    (bkz: tree of life)

    itirazlar üzerine edit: bir kaç yazar arkadaş mesaj attı bilginin yanlışlığı ile ilgili. bir şempanze türüyle aynı ataya sahip olduğumuzu yazdı bir yazar arkadaşımız. benim bir tür şempanze ile yakın akraba olduğumuzu söylememin nedeni, darwin'şn ayak izlerini takip eden david attenborough'un bir belgeselidir. belgeselin adı (bkz: tree of life) .
    şempanzelerle ilgili olan kısım ve belgeselin tamamı için

    tavsiyem bu belgeseli baştan sona izleyin. yaşam formunun oluşması, evrilmesi ve çeşitlenmesi üzerinde son derece kaliteli hem teorik hem de bulgular üzerine harika bir yapım. yaşam formlarının mükemmelliğine hayran olacaksınız. sonunda yaratılmış da olsa şans eseri de olsa tüm yaşam formları harikalar. ve insanoğlu bunu fark edecek şekilde zekasını evirebildiği için çok şanslı. belki diğer canlılar da bu dünyayı algılıyor ama sorgulama, keşfetmek, yorumlamak harika bir şey.

    burada bahsettiği şempanzelerle yakın akraba olduğumuzdu. hatta burada ilk ayağa kalkışın hikayesini de anlatıyor. oradan yola çıkarak yazmıştım. asıl açıklamak istediğim ise bütün maymunlar atamızdır kavramının yanlışlığı idi. milyonlarca yıllık evrim ve doğal seleksiyon sonucu yalnızca bir tür, insanın atasına dönüşmüş. bütün maymun türleri bir anda hadi insan olalım dememiş. süreç milyonlarca yıl arkadaşlar. asıl mesele ise, evrim teorisi -ki artık teori de değil sanırım- maymun argümanı ile çökertilemez.
  • maymunlar aşağılayıcı olarak algılandığı için evrim geyiklerinde bol bol kullanılıyor ama insan maymundan gelmiyor, maymunla ortak primat atalardan geliyor. onlara da maymun diyorsanız bilemem, o sizin ayıbınız ama değiller. bu ortak atalar daha sonra ikiye bölünüyor ape ve monkey olarak. maymunlardan ayrıldığımız yer burası, aynı gövdenin farklı dallarındayız ama hepimiz primatız, kardeşiz. bizde ape denen kelimenin karşılığı olmadığı için her şeye maymun diyoruz. misal planet of the apes'e, planet of the monkeys ismini vermemişler, niye? çünkü maymun değiller, kuyrukları yok. açın bakın filme. bizimkiler maymun diye çevirmiş mecbur.

    apelerin en büyük farkı kuyruksuz ve zeki olmaları. insanlar; goril, şempanze ve bonobolarla beraber ape sınıfında yer alıyor. apeler de kendi içinde üçe ayrılıyor. goril (gorilla), şempanze (pan) ve insan (homo). insana hem genetik hem de zeka bakımından en yakın primat şempanze değil, bonobo. %98'lik gen uyuşumu var. maymunlarla "ape > homo" olarak hiçbir zaman aynı sınıf içinde yer almamış olsak da bu bizim zamanında daldan dala atlayıp kıçımızı kaşıyan şebekler olduğumuzu yine değiştirmez. utanılacak bir şey yok. olurda gezegen birkaç milyon yıl daha ayakta kalırsa evrim devam edecek. bu birkaç milyon yıl sonraki plus plus plus homolar "biz insandan mı geldik ne kadar utanç verici" deseler kırılmaz mıydınız? hepimiz birkaç milyon yıl sonrasının maymunlarıyız. daha kuyruk sokumlarınız kaybolmamış maymunları beğenmiyorsunuz.* o zaman memelilerin başına gidelim, hepimiz bir tür sıçandan gelmeyiz. o şirin sıçanımsılar da primatların atası. maymunlar bunu reddetse onlara "ayy götüm" deriz. bizden sonrakilerde maymunları beğenmediğimiz için pekala aynı şeyi bize der. ben olsam kesin derdim. belki de demezdim o zekayı şimdiki zekamla oturtamıyor olabilirim. o yüzden maymunları aşağılamayalım biraz empati. bunu yapabiliyor olmak gerekir çünkü onlardan farkımız bu, ironik.

    bonus: ape kardeşlermizle insanların arasında yapılan ibretlik bir deney videosu.
  • kuyruksuz maymunlar der "kuyruksuz"a vurgu yaparsak kabullenmesi kolaylaşacak gerçek.

    25 milyon yıl olmuş kuyruksuz maymunlar maymunlardan ayrılalı. siz hala insan maymundan geldi diyorsunuz. ayıp.
  • aslan atasından gelseydik keşke de şu cahil cühelalar gururla söyleselerdi evrimin gerçek olduğunu. bunlar primat bir atadan geldiklerini, sadece beyni biraz daha gelişmiş bir kuyruksuz maymun olduklarını kendilerine yediremiyorlar.
  • şu anda yaşamayan ama ingilizlerin ape sınıfı dediği kuyruksuz türler ile aynı ortak atadan geldiğimizdir. evet o da bir maymun biz de maymunuz. ve pritmatız. ama bazılarına bakıyorum da maymun demek hakaret lan! (maymuna)
  • neden anlaması bu kadar zor anlamıyorum, bugünkü gördüğün maymunlardan gelmiyoruz yada bizim ata türümüz bugünkü maymunlar değil, daha ilkel bir primattan söz ediyoruz.

    maymunlar ve bizim için ortak ata olan bir primatın gen ağacından geliyoruz. bu ata primatın yaşayan bir örneği günümüzde yok.

    yani "ehehe şimdi bu ağaçlardaki maymundan mı türedik" gibi bir yaklaşımla evrimi mantığınıza oturtamıyorsanız, konuyu tam öğrenememişsiniz demektir. bu yüzden de "e maymunlar niye insan olmuyor" gibi sağda solda saçmalayabilirsiniz..

    ayrıca bir arkadaş da söz etmiş, bunu daha da geriye sararsak balıklar sonrasında organizmalar var.

    bunlar bir inanış, mit, bir hayal gücü değil, defalarca ve defalarca tüm canlı türleri için kanıtlanmış şeyler. bunun için yıllarca kafa çürüten bilim dalları ve bilim insanları var ve inanın bu insanlar bu kanıtlanmış şeyleri çürütebilselerdi, bir devrim yaratırdı, bilim adamları düşünülenin aksine bunu da arzu ederler.

    yani bilim adamları hmm, terminolojide evrim teorisi var , buna karşı gelemeyiz diye çalışmıyorlar. bunu düşünüyorsanız süzme cahilsiniz demektir.

    o zaman sizin bu bakış açınıza göre quantum fiziği de olmamalıydı, sonuçta newton fiziği var ve günlük hayatımızda yeterince tutarlı çalışıyor. bildiğimiz tek fizik mekaniği bu olabilirdi. niye bilim adamları newton fizik hesaplamalarına tezat bir quantum mekaniğini ortaya sürdüler, bunu keşfettiler? çünkü bu var ve bunu keşfettiler. bunu keşfedebilmek ve kanıtlayabilmek bir bilim adamı için büyük bir lütuftur.

    insanların bazı şeyleri anlayamıyor diye bu kadar basite indirgemesi, çocuk oyuncağına çevirmesi beni hayrete düşürüyor. nasıl bu özgüvene sahip olabiliyorsunuz hayret ediyorum, cahil cesareti dedikleri bu olsa gerek.
hesabın var mı? giriş yap