• biyolojinin türlerin kökeni, ortak ataları, zaman içindeki değişim, çeşitlilik ve artışınlarını inceleyen alt dalıdır. hem arazi, hem lab, hem de computational (berimsel) çalışmaları gerektirdiğinden disiplinler arası bir daldır.
  • moleküler biyolojide dna ve rna dizilerinin baz dizilişleri göz önüne alınarak canlıların hatta organellerin mikroorganizmalarla olan akrabalıkları incelenmekte ve bu incelemede evrimsel biyoloji temel alınmaktadır.
  • "...türler arasındaki benzerlik ve farklılıklardan yola çıkarak yürütülen bilimsel çalışmaların hem beşeri hem de veteriner sağlık alanında önemli sonuçları oluyor.
    ...
    karşılaştırmalı anatomi, fizyoloji, biyokimya ve patoloji çalışmaları evrimsel biyolojinin ışığında gerçekleşiyor.

    ...bir tür cilt kanseri olan mukozal melanom sebep olabilecek genleri; insanlar, köpekler ve atlar üzerinde karşılaştıran araştırma, hastalığın evriminin anlaşılmasını ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini hedefliyor.

    mukozal melanoma sebep olan risk faktörleri bilinmezken, hastalık ile ultraviyole (uv) ışınlarına maruz kalmanın ya da ailede hastalık geçmişinin arasında doğrudan bir bağlantı da bulunmuş değil. hâlihazırda en sık tercih edilen tedavi yöntemi tümörün alınması olurken, hastalığın insanlar dışında köpekler ve atlarda da görüldüğü ve farklı türleri farklı şekillerde etkilediği biliniyor.

    kanserin yaşam ağacı boyunca nasıl evrildiğine ışık tutan araştırmanın yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı değerlendirmesi yapılıyor.
    . . .
    köpeklerde görülen spontan tümörlerin insanlarda kanser araştırmaları konusunda model olarak kullanılmaya başladığını belirten kanada guelph üniversitesi’nden prof. geoffrey wood, “araştırma, biyolojik olarak en uygun tedavileri geliştirmek açısından türler arasındaki genetik benzerlik ve farklılıkların anlaşılmasının önemini ortaya koyuyor” değerlendirmesini yaptı."

    http://haber.sol.org.tr/…rin-yolunu-acabilir-262922
  • evrimsel biyoloji, biyoloji konularını, canlıların evrimini göz önüne alarak inceleyen bilim dalıdır. taksonomi biliminin temelinde evrimsel biyoloji yer almaktadır. canlıları sistematik bir şekilde ayırmada, canlıların evrimsel akrabalıkları ve farklılıkları göz önüne alınır. ayrıca birçok ekolojik ilişkinin açıklanmasında evrimsel biyoloji kullanılır. moleküler biyolojide dna ve rna dizilerinin baz dizilişleri göz önüne alınarak canlıların hatta organellerin mikroorganizmalarla olan akrabalıkları incelenmekte ve bu incelemede evrimsel biyoloji temel alınmaktadır.

    evrimsel biyolojiyi araştıran kişiye evrimsel biyolog denir. filozof kim sterelny'e göre “1858 yılından beri gelişen evrimsel biyoloji bilim alanındaki en büyük entelektüel başarılardan biridir
  • acaba bu yöne mi yönelsem yüksek lisansta yoksa hayvan-insan genetiği üzerine mi diye kafamı karıştıran bilim dalı.
hesabın var mı? giriş yap