• başlığının henüz açılmamasına şaşırdığım, yakın gelecekte havacılık endüstrisini sallayacak olay. açılımı electric vertical take-off and landing.

    vertical takeoff and landing'in elektrikli olanı. deli gibi startuplar çıkıyor. bu konuda önde giden firmalardan biri alman lilium air mobility firması. 2024 yılında 6 kişilik evtolu için sertifika almayı ve ticari uçuşlara başlamayı düşünüyor. üretmiş oldukları 6 kişilik aracın menzili şu an için 250km civarında.

    burada son testlerinden birini, burada da kabin içini görebilirsiniz.

    burada da farklı bir firmanın üretimi.

    jetgiller geliyor swh
  • üst not: gerçekten bu başlığa giriş olmaması çok enteresan. teknolojinin sadece soft-tech algılanması mıdır beden acep?

    gelmekte olanın habercisi havaaraçlarıdır.

    konvansiyonel teknolojide helikopter ve tilt rotorlu havaaraçları gibi fosil yakıt kullanan gaz türbinli motorlar ile güç verilen araçların yerine geçeceklerdir. fosil yakıtların en yakın alternatifi olan elektrik enerjisin depolanmasındaki yetersizlikler henüz büyük yolcu uçakları seviyesinde bir tasarımı olanaklı kılamazken, hava taksi / mekik gibi öncül uygulama ve tasarımlar hayata geçirilmeye başlanmıştır. örneğin vertical aviation va-x4 aracı 2024 itibarıyla tip sertifikasını almayı planlamaktadır.

    geleceği parlak araçlardır. fütüristik filmlerde gördüğünüz havaaraçlarını yakında şehirlerin üzerinde göreceksiniz.
  • yatırımcıları çekmek için performanstan ödün veren şekilli şukullu uçan araba tasarımlarıyla geleceğin teknolojisini yakalamaya çalışan şirketlerin dilinden düşmeyen dikey iniş kalkış yapabilen elektrikli hava aracı konsepti. 2 eksende bile trafiği cehenneme çeviren yurdum insanı için asla bireysel kullanıma müsait olmadığını düşünüyorum. enerji verimliliği sorunu bir şekilde çözülebilirse uber gibi girişimlerle veya otonom uçuş sistemleriyle hayatımıza entegre olabilir belki. uzun yıllar daha işe, okula giderken yer çekimiyle kavga etmeye niyetim yok.
  • elektrikli, dikey kalkış ve iniş yapabilen hava araçları teknolojisi. örnekleri için:
    (bkz: joby aviation)
    (bkz: archer)
    (bkz: lilium)
    (bkz: ehang)
    (bkz: volocopter)
  • param olsa -yaklaşık 20-30 milyon dolar kadar- yatırım yapacağım iş, hem araç geliştirme hem de işletme kısmının ikisinde de faaliyet gösterirdim.

    aklımdaki rotalar:

    istanbul havalimanı - ortaköy
    sabiha gökçen havalimanı - ortaköy
    esenboğa havalimanı - kızılay
    kayseri havalimanı - ürgüp
    ağrı ahmed-i han havalimanı - doğubeyazıt
    milas-bodrum havalimanı - bodrum

    ek olarak kapakdokya’da aynı yerden iniş kalkışlı havadan kapadokya turları.

    hava araçları elektrikli , yasal mevzuat zorunlu kılmıyorsa pilot yok, bu sayede bir kişi için ücret en fazla bir uçak bileti kadar olurdu.
  • bu sektörde çalışan büyük firmaların birinden iş görüşmesi teklifi almıştım ve üzerine epey bir araştırma yaptıktan sonra görüşme teklifini geri çevirmiştim. özetle yatırım fonlarıyla ayakta duruyor ve kendi kendini kısa ve orta vadede finanse edebilme ihtimali epey düşük. yakın vadede prototipten öteye gidebileceğini düşünmüyorum.
  • açılımı electric vertical take-off and landing olan kısaltma. fosil yakıttan uzaklaşmaya çalışan sadece otomotiv sektörü değil. evtol konsepti çevreyi daha az kirletmenin yanısıra büyük şehirlerdeki trafik sıkışıklığına da çare olmanın peşinde.

    şu anda bu yolda avupada ve amerikada kurulan şirketlerin hepsi, biraz da elektrik pillerinin ağırlık-güç oranlarının henüz çok düşük olmasının da etkisiyle sadece şehir içi ulaşım alternatifi olma peşinde. bunun ciks adı da urban air mobility. en çok pazarlanan seyahatler şimdilik los angeles şehir merkezi ile havalimanı arası gibi güzergahlar olarak görünüyor.

    şehirler arası temiz hava ulaşımı için ise elektrik enerjisini depolamanın daha hafif bir alternatifini bulmamız gerekecek gibi duruyor. yine goodenough ın eline düştük. (bkz: john b. goodenough)
hesabın var mı? giriş yap