• karar destek sistemleri nin daha az ayrıntılı ve genel vir çeşidi. yöneticilerin olan bitenle ilgili daha iyi bilgilendirilmesi için kurulan ve her tür iç ve dış kaynaktan bilgi alıp bunları organize ederek sunan sistemler.

    (bkz: dss)
  • stratejik seviyedeki sistem: kıdemli müdür diyelim (top managers) lerin vermesi gereken kararlardır. kapasiteye bağlı uzun dönemli kararlar bütünüdür.

    örnekle açıklamak gerekirse:(dss de açıkladığımız örnek le bağlantılı olsun.)
    önümüzdeki 5-8 sene içinde hızlı paket dagıtım sistemimizi hangi şehirlere, kapasiteyi arttırarak, express dağıtımın geliştirilmesi... gibi durumlar.

    burda dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. misal bünyenizde
    satış ve pazarlama, imalat ve üretim, finansal ve insan kaynakları bölümleri mevcut. bunların hepsi için tps, mis, dss gerekliyken toplamda bir tane ess bulunur.

    bütün bunlar
    ^
    ess
    dss^^
    mis ^^^^
    tps ^^^^^^
    ^^^^^^^^^^

    şeklinde üçgen bir hiyerarşide iş görürken çok fazla dallanma, budaklanma, arada çok fazla kişi ile iletişim kurulduğundan kopukluklar ve organizasyon yönetim sorunları, fazlla adam çalıştırma gibi problemler baş göstermiştir. son 15-18 senedir bunu gidermek için ise enterprise resource planning (kurumsal kaynak yönetimi) geliştirilmiştir.
    (bkz: enterprise resource planning)
  • tr : yönetici destek sistemi, üst yönetici destek sistemi ya da yürütme destek sistemi olarak geçebiliyor
hesabın var mı? giriş yap