• esa'nın 2016 yılında tıpkı curiosity gibi mars'ta araştırma yapmak için göndereceği uzay aracı.
  • (bkz: insight)
  • başarıyla uzaya gönderildi: https://spaceflightnow.com/launch-schedule/

    aracın 19 ekimde mars'a ulaşması bekleniyor: https://spaceflightnow.com/…unch-with-these-photos/
  • mars'taki jeolojik kalıntıları arayıp eskiden yaşam olup olmadığını bulmak için rusların-avrupalıların ortak yürüttükleri proje. amaçları mikroskobik canlıların izlerini yahut kendisini bulmak. siyasal olarak ayrı gözüken rusya, çin,amerika ve avrupa uzay konularında bir o kadar yakınlar. biz de füzelerin yer çekimine yenik düştüğünü tartışalım. hiç birşeyden feyz alamıyoruz, hiç bir yeniliğe heyecanlanamayan bir milletiz. yakın bir zamanda hiç bir yeniliğe önderlik edemeyecek bir millet.

    neyse ben kendi adıma heyecanlanmaya devam edeceğim.

    edit: ekleme.
  • asil gorev amaci mars atmosferindeki basta metan olmak uzere trace gaslari incelemek olan projedir ama bunun yaninda farkli amacla cesitli proje ekipleri vardir.

    the martian filminde gordugumuz dust devil yani basitce dev kum firtinasi olayini incelemek icin dreams (dust characterisation, risk assessment, and environment analyser on the martian surface) ekibi

    cokca battlestar galactica gibi bilim kurgu filmlerinde gorulen atmospheric entry olaylarini anlamak amaciyla comars+ (the combine aerothermal and radiometer sensors instrument package) grubu da deneysel veri toplayacaktir.

    benzer olarak da atmosfere giristen sonraki ucus datasini ise amelia (atmospheric mars entry and landing investigation and analysis) ekibi gelecek ucuslari iyilestirmek adina inceleyecektir.

    son olarak da innri adi verilen proje ekibi de bir lazer retroreflektrounun mars yuzeyine yerlestirilmesi gorevini yapacaktir. buna ek olarak da deca ekibi, topografi datasi toplayacaktir.

    meraklilar icin de avrupanin ilk mars gorevi sayilabilecek olan bu projenin ekibi ise : [http://exploration.esa.int/…3-exomars-mission-team/ http://exploration.esa.int/…3-exomars-mission-team/]
  • mars'ın yüzeyine inecek olan schiaparelli modülü bugün tgo(trace gas orbiter)'dan ayrılmıştır.

    19 ekim'de atmosfere giriş, alçama ve iniş gerçekleşecek,
    20 ekim'de iniş resimleri bekleniyormuş.
    21+ ekim'den sonra da sürekli rapor vermeye başlayacakmış.

    burada adamlar not düşmüşler, ben de yazayım. dünya ve mars arasındaki tek yönlü sinyal 10 dakika'nın altında sürüyormuş. yani verilen komut 10 dakikaya yakın zamanda gerçekleşiyor.
  • ilk kez nasa haricinde bir araç mars yüzeyinde görev yapmaya başlayacak. tabii, eğer iniş başarılı olursa. avrupa uzay ajansı esa ve rus uzay ajansı rsa'nın ortak çalışmasının bir ürünü olur kendileri...

    detaylar burada efenim...
  • ilk kez, nasa haricinde bir kurumun mars yüzeyinde başarıyla iniş yapmayı başaran bir aracı oldu. deneysel bir araç olsa da, sonuç güzel...

    http://www.kozmikanafor.com/…-sag-salim-inis-yapti/

    not: bu aracı nasa indirseydi şu anda ekşi sözlük, basın ve sosyal medya yıkılıyor olurdu. ama, hepinizin malumu ki, diğer büyük uzay ajansları (esa ve rsa) nasa gibi iyi reklam yapamıyor ;)
  • exit to mars...nereye ya?! daha karpuz kesecektik.
  • the exomars trace gas orbiter (tgo) isimli yörünge aracının mükemmel çalıştığı açıklanan proje.

    ancak mars yüzeyine indirilen schiaparelli isimli yüzey aracından sinyal alınamıyordu. tüm gece bununla ilgili çalışmalar yapılacaktı. bugün de türkiye saati ile 11'de bir basın toplantısı yapıp schiaparelli'nin akıbetini ve diğer merak edilenleri yanıtlayacak esa.
hesabın var mı? giriş yap