• 963-1013 yılları arasında yaşamış, cerrahlığı bağımsız bir bilim haline getirmiş, 200'den fazla operasyon aletinin resimlerini çizmiştir. bu aletlerin işlevlerini ve kullanım şekillerini tasrif adlı eserinde anlatmıştır.
  • tam adı ebu'l-kasım halef bin abbas ez-zehravi'dir. ebu'l-kasım ez-zehravi adıyla da anılır.
    ortaçağ avrupa'sında nasıl olmuşsa abdulcasis adıyla tanınır olmuştur.
  • doğal dişlerin ağızda tutulması gerektiğini, çekilen bir dişin yerinin hiçbir zaman doldurulamayacağını ifade etmiştir. bu ifadesiyle bugün diş hekimliğinin var olma amacını 10. yüzyılda dile getirmiştir. diş hekimliğinin amacı da doğal dişi mümkün olduğunca ağızda tutmak ve doğal dişin yerini tutabilecek maddeleri keşfetmektir. kendisini 21. yüzyıldan öpüyorum.
  • fransız cerrah ambroise paré (1510-1590), alman cerrah friedrich trendelenburg (1844-1924) gibi babalara ilham olan asıl kahraman.

    ayrıca bkz; http://www.cshd.org.tr/?fulltextid=207
  • 1- tıp dünyasında çok dikkat çekici bir hastalık olan hemofiliyi (kanarca) ayrıntılı olarak tanımlayan ilk hekimdir.
    ameliyatlarda kanın akmasını önlemek için damar dikimi ile damarları birbirine birleştirmeyi, böylece bu usûlle kanamayı önlemeyi ez-zehravî bulmuştur. fakat ondan 6 asır sonra ( l6. asır) gelen fransız doktoru ambroise pare bu uygulamayı bulduğunda büyük bir kâşif olarak lanse edilmiş ve ez-zehravî’den ne yazık ki hiç bahsedilmemiştir.

    3- diğer bir önemli buluşu da ameliyat ipliği olarak kedi bağırsağını kullanmasıdır ki, bu uygulama günümüz cerrahları tarafından da (kat-kut diye tâbir edilir) çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

    4- eklem iltihaplarının tedâvisini de yine ilk defa gerçekleştiren ez-zehravî olmuştur.

    5- böbrek ve mesanede oluşan taşları ameliyatla çıkarma metodunu ilk kez ez-zehravî bulmuştur. idrar yollarında sonda kullanmayı gerçekleştiren de ilk o olmuştur.

    ez-zehrâvî’nin”et-tasrif limen aceze ani’t-te’lif” adlı eserinin latince çevirisinden bir sahife

    6- akciğer iltihaplanmaları üzerinde çalışarak, ilk kez ameliyatla göğsü yarıp dağlama yoluyla tedavi etmeyi başarmıştır.

    7- ilk kez fıtık ameliyatını yapan da ez-zehravî’dir.

    8- ilk kez karaciğer hastalıklarını teşhis etmesi, ağız yaraları ve şişmeleriyle ilgili tedavilerde de başarılı olması, nereden bakılırsa bakılsın kendi dönemi için çok önemli bir çalışma olarak kaydedilmiştir.

    9- o zamana kadar tek bir hastalık olarak bilinen guatr ve tiroid bezi kanserini ayrı ayrı tarif eden ve teşhis koyan da ez-zehravî’dir.

    10- bunun yanında yaraların cerahat toplamasından, apselerin boşaltılmasından ve yüz sivilcelerinin tedavisinden de ilk bahseden kişi olmuştur.

    11- hemoroid hastalığı ve çocuğun sünnetiyle ilgili bilgileri de yine ez-zehravî vermiştir.

    12- bunun yanında göğüs kanserinin ameliyatla nasıl tedavi edileceğini de ilk o göstermiştir.

    13- ameliyat sonrası dikiş izlerini en aza indirmeye çalışması bugünün estetik cerrahisine ışık tutmuştur. yani ilk estetik ameliyatı yapan da ez-zehravî’dir.

    18. asırda ingiliz doktor percival potti, omurilik tüberkülozları ve artrit ile ilgili teşhis ve tedâvi usûllerini kamuoyuna “potti” adı ile duyrulurken, ez-zehravî tam 8 asır önce bunun tedavisini yapmıştır.
  • arkadaş bıkmadınız şu mutezili hekimlerini islam alimi diye tanıtmaktan. abbasi rönesansı döneminde ırak'ta yaşamış birine müslüman demek çok komik oluyor. adamlar mutezili lan! ceneti, cehennemi, kaza ve kadere imanı hatta haram ve helali inkar eden islamdan çok aristo ve platon'dan etkilenen adamlar bunlar. ibn-i sina, farabi falan bunların hepsi bugün yaşayıp da görüşlerini açıklasalar taşlayıp öldürürdünüz.

    ha yaşadıkları dönemde de çok iyi bir bok yemiş değildirler. abbasi sarayını ele geçirip devleti yönettikleri dönem tam bir terör dönemiydi.
  • elde olan aletlerle cerrahi müdahale yapılamayacağını anlayıp kendi cerrahi aletlerini tek tek tasarlayan çizen üreten ve gelecek nesillere aktarmak adına kitaplastirip açıklayan, tıp tarihi adına bir devrimi sırtlayan çok önemli bir alim.
hesabın var mı? giriş yap