*

  • ülkenin içinde bulunduğu bu zor durumda kamuoyunun da görüşlerini almak için böyle bir versus yapmamız şart oldu.

    bence en iyi savunma saldırarak yapılabilir bu yüzden f-35 diyorum.

    ilgili başlık için anket :

    http://www.strawpoll.me/17740093
  • dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak için öncelik s-400'ündür diyorum.
  • bütün savunma sanayi açmış başlığı takip ediyor. tayyip bizzat dakika başı sayfa yeniliyor. buradan çıkacak versus sonucu çok önemli.
  • gerçekten nato müttefiki olacaksak f-35, şu anki gibi müttefik gözükeceksek s-400.

    ikisinin birlikte olacağı bir senaryoyu başarabilirsek bizim hariciyecilere ödül vermek gerekir. zira bu iki sistemin var olma amacı diğerini yok etmek.
  • s-400 hava savunma sistemidir asıl amacı adından da anlaşılacağı gibi savunma sistemidir. genel işleyiş amacıyla alçak-orta irtifa füzelerinden korunma amaçlıdır. f-35; hava kuvvetlerindeki mevcut f-4 lerin yerini alması planlanan 5. nesil üstün teknoloji bombaardıman uçağıdır. bu bağlamda tabikide ilk amaç nato sistemleriyle entegre olmayan başka deyişle abd tarafından kontrol edilemeyen s-400 leri almak olmalıdır ancak bu söylediklerim f-35 lerin gereksiz olduğu anlamına gelmiyor. toprak savunmamız için aldığımız s-400 lerin abd ye be gibi bir zararı var? bize saldırı planları mı var da istenmiyor s-400 ler? asıl sorulması gereken budur. yoksa ruslara 3-5 milyar dolar kaptırmamız abd için çok da önemli olduğunu düşünmüyorum.

    edit: noktalama-imla efenim.
  • türkiye'nin ihtiyaçları ve değişen tehditler göz önüne alınırsa s-400 kesinlikle daha öncelikli bir ihtiyaçtır. hava kuvvetlerimiz yeterli mi diye sorulursa değil tabi. kabaca yunanistan ile denk, israil'den 1 gömlek aşağıda diyebiliriz şu anki durumda. yani iş görür durumda bir hava kuvveti var. fakat buna karşılık türkiye, ortadoğu'da gerçek anlamda bir hava savunma sistemi olmayan tek ülke konumunda. yani s-400 çok daha acil giderilmesi gereken bir ihtiyaç.

    edit: s-400 yanında muhakkak hava kuvvetlerimizin takviyeye ihtiyacı var. bunun için de hava kuvvetlerimiz bünyesinde alternatifler değerlendiriliyordur diye düşünüyorum. zira f-4'lerin de tamamen emekliye ayrılmasıyla elimizde sadece f-16'lar kalacak ve bu f-16'ların bazıları da block-30, block-40 gibi nispeten demode modeller. yani sadece iyi bir hava savunma ile beraber iş görür durumda bir hava kuvveti var elimizde. buna karşılık s-400 olmadan alınacak f-35'ler türkiye'ye seviye atlatmaz maalesef. hava savunma çok daha önemli bir nokta şu an. en basitinden f-35 almanız israil'e karşı caydırıcı olduğunuz anlamına gelmiyor. buna karşılık s-400 bu caydırıcılığı sağlamak konusunda gayet etkili. yine aynı şekilde yunanistan'ın f-16'larını viper seviyesine yükseltmesi ile onlar da nispeten bir üstünlük yakalıyorlar. fakat izmir'e konuşalandırılacak s-400'ler yunanistan'ın elini kolunu bağlar mesela.
  • su27
  • özgürlük. f-35'i kabul edersek bundan sonraki hayatımızda da abd'ye muhtaç oluruz. olay sadece basit bir seçim değil özgürlük meselesi. abd'nin kabadayılık yapmasına izin veremeyiz. tarihimizde neredeyse kendi başımızın çaresine baktığımız ender zamanlardayız. diren turkiye
  • (bkz: #80693865)
  • ikisi de mevcut ekonomik durumda gereksizdir.

    f-35'i ne yapacağız? ne skime yarayacak? kıçı kırık suriyenin 40 yıllık migleri ile mi savaştıracağız? ırak mı? yunanistan mı? ermenistan'ı mı sikerteceğiz? f16 var işte, gerektiğinde modernize edip kullan 20 yıl daha.

    gidip yunanistan'la da anlaşma yap. onlar da ekonomik açıdan yarayı yemiş durumda. iki ülke de bir süre karşılıklı olarak bu tip harcamalar yapmasın. silah tüccarlarına çalışmanın ne gereği var.

    hayır, bi elimiz yağda, öbürü balda olsa 5 tane uçak gemisi siparişi de ver.. ama para yok amk. 500 milyar dış borcu öde bi önce. en büyük risk ve tehdit mevcut ekonomik durum.

    s400 ne olacak? ulan alınan batarya sayısı belli. 4 tane. ne yani nato ülkeleri bize saldıracak, bizi bu 4 tane s400 bataryası mı kurtaracak?

    bizim olayımız terörle. konvansiyonel silahların, hele de uçakların ve füzelerin yapacağını diplomasi ile yapmayı denesinler.

    edit: sikkonun biri damladı hemen. 4 batarya değilmiş de.. bilgi sahibi olmadan fikir sahibiymişim de.. yarramın kurma kolu 36 batarya diye iddia ediyor. (kendi entry'sini referans gösteriyor #73288684 (siler birazdan)) sikkoya https://tr.sputniknews.com/…h-turkiye-s400-batarya/ linkini yapıştırdım. 36 batarya değil; 4 batarya satın almak üzere anlaştığımızı ifade ettim. 4 batarya 36 adet fırlatıcı (launcher) içeriyor. sikko daha batarya ile fırlatıcının farkını bilmiyo, gelip akıl veriyo tarraam. amnskym.
hesabın var mı? giriş yap