• yazı ve çizim için iki farklı ayarı bulunan (soft/hard), kaliteli ve dayanıklı versatil kalem, yere ucunun üzerine düşmediği sürece evladiyeliktir.
    http://www.cultpens.com/acatalog/tkfine05.jpg
  • bilmiyorum sadece bana mı özel ama kullanmaya başladıktan 5 ay sonra parmaklarımın dokunduğu metal kısmı tamamen paslanmış durumda. çakma olduğunu da sanmıyorum 20-25 tl arası bir şey vermiştim kaleme.
    bu arada bu kaleme bir dünya para verip neymiş ki bu diye sözlüğe bakanlar, selam olsun size (:
  • bununla yazması çok keyifli ve iyi malzemeden yapıldığı için cart diye bozulmuyor da. verilen parayı kuruşu kuruşuna hak eden ender şeylerden.
  • metalik aksamındaki kaplama gayet kaliteli ama insan denen mahluk pis, ifrazatları da korozif. elimizin terinden bahsediyorum, bir dolmakalemde, bir pilot kalemde çok fark etmiyor ama bu kalem versatil olmasının yanında bildiğimiz karakalem, yani bunu çok kullanıyoruz. dolayısı ile elimiz kalemin uç tarafındaki muhtemelen galvaniz kaplı kısımla çok temas ediyor ve sonunda terimiz, galvanizi yiyor ve kalem ufaktan paslanıyor.

    ayrıca o metalik kısım, benim gibi çok yazan, çok not alan, ajandayla gezen insanların da parmağını incitiyor; sırf bu yüzden sağ orta parmağımın kenarında takriben 1 mm yarıçapında bir yumru çıktı. gördüğünüz gibi insanız, akarımız kokarımız çok.

    bu durumdan sakınmanın en temiz yolu, her kırtasiyede bulunan kalem süngerlerinden almak. silindir şeklinde olan bu süngerleri makasla ortadan ikiye böldüğümüzde kalemin ucundan takabiliyoruz. bu yarım süngeri yazarken parmaklarımızın dayandığı bölgede konumlandırdığımızda da hem metalik kısım yazarken elimizi incitmiyor, hem de elimizin teri (alın terinden daha çok severim, bence elin teri daha güzel vurgular emeği alnın terinden) metal üzerindeki kaplamaya ulaşmıyor, kalemimizin ömrü uzuyor.

    bi kalemin değeri taşıdığı anılarla ölçülür canlar. kaleminize iyi bakın ki bi sürü anısı olsun, değeri misliyle artsın.
  • 5 yıl önce almıştım bu kalemden. aslında kalem demek hakaret de neyse. günlerden bir gün sınıftan samimi bir arkadaşım sabahlayacağım diyerek istedi, verdik, yaptık öyle bir hata. eşeği sağlam kazığa bağlamak için de "çalışma salonunda filan bırakma, çok pahalı kalem " filan dedim. ne oldu, o akşam beyefendi salonda bıraktı kalemi, sabahı da bulamadı. yurttan ilk yıl kaçmamdaki önemli noktalardan biriydi bu.

    aradan 5 yıl geçti, hâlâ bir kırtasiyeye girersem mutlaka var mı diye sorarım. rotring rapid bile acısını dindirmedi.
  • eğer eliniz çabuk terliyorsa almamanız gereken kalem. tutma yerindeki metal kısım ter ile birleşince sabuna dönüşüyor. bu yüzden eli terleyenlere önermiyorum.

    birkaç kere arkadaşım vasıtasıyla denedim ama beğenmedim ben. pentel smash'ımı aldatmam böyle bişeyle.*
  • özellikle 0.5 olanlarını, yere her düşürdüğünüzde o acı sona bir adım daha yaklaşan kalem(0.5 ten küçük uçlu olanını kullanıyorsanız daha fazla dikkat etmek gerekiyor tabii). bütün kalemler için aynı şey geçerlidir diyebilirsiniz ama, vario l'niz yere düştüğü zaman, diğer kalemlere oranla daha çok "aha, bu sefer kesin gitti ucu" diyorsunuz. benim kullandığım vario l ise 3. yılında hayata gözlerini yumdu maalesef. ağzı defalarca bozulmuş, defalarca düzeltmiştim ama en son düşüşünden sonra iflah olmadı ve emekliye ayırdım kendisini.

    aldığımda 20 tl olan kalemin şu an 30 tl olması nedeniyle yenisini alamıyorum, ee öğrenci olmak zor...
  • son 6 senedir 0.7 bir tanesini kullandığım mühendislik harikasıdır.
    parmaklarınızın değdiği yerlerin galvanizi 1-2 sene içinde %90 ihtimalle soyulacaktır ayrıca
    soft-hard ayarı sadece kalemin iç mekanizmasını dönürüyor başka bi etkisi yok.
    bu kalemi bu kadar sağlam yapan şey tamamen iç aksamının kalitesidir açık olan ucu da rotring gibi hemen eğrilmez bu arada.
  • lise yıllarımda üniversiteli ağabeylerimde görüp sevdalandığım yazgaç, çizgeçtir. üniversiteye başlamama müteakip saç uzatma yatay geçiş yapmadan sonra heves edip beyoğlu meşrutiyet caddesi üzerindeki meşale kırtasiye'den tanesi 25 ytl'den edindiğim afilli kalem. gel zaman git zaman eşime dostuma da aldığım bu kalemden yurtdışında da aldığımdan türkiye'de daha ucuz fiyatlı aldığımı biliyorum. kalemin zayıf noktalarından bahsedersek, metal grip parçasının kişinin kullanıma bağlı olarak kaplamasının aşınarak pirinç metalin yüzeye gelmesi, silgi mekanizmasının plastik parçalarının dayanımının düşük olması, uç nitelik göstergesinin kolayca bozulup alıp başını gitmesi, hard-soft yazım çizim sağlayan mekanizmanın sınırlayıcılarının devre dışı kalması ve sonsuz dönme durumunu yaşatması ve gömlek ceplerine takılmayı sağlayan clip'lerin yalama olup düşüp kaybolmasını sayabiliriz. tüm bu badireleri atlattıktan sonra bile sorunsuz yazım kalitesi sunması ve benim gibi malın kullanıldığını göstermesinden tuhaf zevkler duyan bünyelere görsel hazlar vermesi çok büyük bir artı. grip kısmı kaplamasını atacak duruma geldiğinde ufak bir tavsiye, bir ince su zımparasıylatamamen sarı bir renge ulaşarak elde kaplama izi bırakma sorununun üstesinden gelebilirsiniz. son olarak 2015 mayıs ayında 29 liraya nt'den alabildim.
  • .3 uçlusu doğum günü hediyem olacak şık ve ağır duran kalem.

    1 yıllık ağır kullanımdan sonra gelen edit (19.09.2017 12:45) ;
    kalem hala ilk günkü gibi sağlam yere onlarca defa düştü ama sorun yok.
    yazmak için ideal kırılma yaşanmıyor, 0,5 'i incelterek kullanma tarih oldu.
    0,35 ince diye düşünmeyin ideal yazım kalınlığı sunuyor.

    2 yıllık kullanım sonrası gelen edit (05.06.2018 13:31) ;
    sertlik ayarlama yerindeki sarı plastik aksam çatladı, dolayısıyla halka çıkmakta ve yazım zorluğu oluşturmakta.
    faber-castell'e yazdım bakalım nasıl bir dönüş yapacaklar.

    edit : kalemi değiştirdiler.

    kalem hala ilk günkü gibi sağlam, başka markaların 0.3 lerini de denedim yazma hissi çok farklı.
hesabın var mı? giriş yap