• kapatılması gerektiğini düşündüğüm grup. geçmişte yaşanan bebek ölüm oranları günümüzde düşmüşse bunun en büyük sebebi tıptır. günümüzde evde doğumu savunmanın mantığını anlamadığım gibi insan sağlığına vereceği zararın da hesap edilmesi gerektiğini düşünüyorum. insanlar açılan bir facebook grubundan birbirlerine doktorculuk oynuyorlar. facebook üzerinden teşhis koyup tedavi yöntemi öneriyorlar. okudukça tuhaf oldum.
    grup tesadüfen karşıma çıktı. gruptan bazı paylaşımları aynen aktarıyorum:

    - selamunaleykum. hamilelikte saglik ocagina kayit yaptirmak şart mi. sonucta doktora gidip muayene oluyoruz. hem hamilelikte hem de dogumdan sonra aşı yaptirmayi düşünmedigimiz için soruyorum.

    -selam aleykum kardeslerim hatay veya cevresinde evde doğum yaptiran ebe varmi

    malzeme soran biri. sanki pasta yapacak:

    - arkadaşlar dosyalarda ve gönderiler de aradım lakin bulamadım. evde doğum için gerekli ihtiyaç listesi nelerdir? yapanlar keşke şöyle yapsaydık daha pratik olurdu gibi önerilerde de bulunabilir. ebe arkadaşlar hazırlık için yol gösterebilir. kısaca neler hazırda bulunmalı?

    bir kadın ilk doğumunda çok büyük zorluklar çekmiş ona rağmen ikinci doğumu evde doğum düşünebiliyor:

    merhabalar. tam 23 ay önce çatı darlığı ve doğumun ilerlemeyişi tanısıyla (14 saat,suni sancı), acil sezeryana alınarak oğlum dünyaya geldi. şu anda 2 aylık hamileyim. gruptaki uzmanlar ve tecrübeli annelere sorum benim durumumla ilgili evde normal doğum görüşleri nedir acaba?

    bir paylaşım şöyle:

    - allaha teslimiyet korku bırakmaz. çocuğu veren, ömrünü veren o hastanede de doğsa ömrü yoksa ölür evde de doğsa ömür verdiyse yaradan o yaşayacak. bu kadar basit. ve biz kadınlar ona uygun yaratılmışız binlerce yıl insan nesli öyle devam etmiş, fıtratımızda var. ne olduğunu unutan, kapasitesini bilmeyen, fıtratına ters şeyler yapan modern kadının mutsuzluk sebepleridir. hastanelerdeki saygısızlık ve mahremiyetsizlikten hiç bahsetmeyeceğim.

    aşısız bir çocuğu olan birinin yorumu:

    - hamilelik hastalık olmadığı gibi haliyle doğumda bütün canlılar için normal bir şey.keske su gibi durumlarda hayvanı duygularimizi kullansakda normal olan herşeyi anormale cevirmesek.asisiz da bir kızım var.

    kadın doğum doktoruna gitmek yerine gruptan bilgi almaya çalışanlar da var, yorumları okuyunca beynim yandı:

    selamun aleykum arkadaslar.allahin izni ile 2ssvd adayi olarak 34.haftaya geldim.doktor ve bana yardimci olacak bir ebe de buldum.rahmi guclendirmek icin aidin salih hanimin keten tohumu ve sarimsak yutma gibi tavsiyeleri var kitapta.bu konuda olcu bilen var mi?foto yorumda

    - ilk hamileliğim evde doğum yapmak istiyorm
    izmir bergamada oturuyorm . izmirde evde doğum yaptıran ebe var mı. bu noktada ne öneririsiniz . tecrübelerinizden istifade etmek isterim

    son olarak evde doğum yaptığı için çocuğun kendine ait olduğunu dna testi ile belirlenecek kadının dramı

    18.12.2017 tarihinde evde doğum yaptım. nüfus müdürlüğüne sözlü beyanla kimlik başvurusu yapmak için gittiğimde yönetmeliğin değiştiğini öğrendim. artık tek başına sözlü beyan yeterli olmuyordu. yeni gelen yönetmeliğe göre doğumun gerçekliğinin araştırılması gerekiyor. ama kim nasıl araştırılacağını bilmiyordu. bu sebepten dolayı nüfus müdürlüğü doğumun araştırılması için ilçe sağlık müdürlüğüne yazı gönderdi. ilçe sağlık müdürlüğü de kayıtlı olduğum aile sağlığı merkezine.. aile hekimi doğuma şahit olan sağlık personelinin imzalı tutanağını istedi. doğumu yaptıran ebemle birlikte aile sağlığı merkezine gidip tutanak yazıp imzaladık. ebenin mezuniyet belgesini de ekleyerek yazılar geri gönderildi. tutanak yeterli görüldü, kimlik belgesi düzenlendi ve dün itibariyle elimize ulaştı.
    evde doğum yapacak olan arkadaşlara tavsiyem doğum sonrası ebenizden bir doğum belgesi hazırlamasını talep edebilirsiniz. kaşeli yada diploma numaralı.. eğer yanınızda bir sağlık personeli olmadan doğum yaptıysanız 112 acil servisi arayarak doğumu sizin yaptığınıza dair tutanak tutmalarını isteyebilirsiniz. eğer bunların hiç biri mevcut olmazsa sanırım dna testi yaptırarak doğumu belgeleyeceklermiş.

    grup linki:

    https://www.facebook.com/groups/evdedogum/
  • desteklenmesi gereken zihniyettir. çok haklı bi söylemleri var, allah ömür verdiyse evde de yaşar vermediyse hastanede de ölür.
    o sebeple bu zihniyetin hastanelere girmesi yasaklanmalı, hacamatçılar zaten gereken tıp bilgisine sahipler...

    tıp emekçilerinin daha fazla dayak yiyip peşkeş çekilmesini istemiyoruz çünkü.
  • ebeveynlerinizin cahil olması henüz dünyaya gelmeden işlediğiniz bir günah olmalı dedirten durum. yoksa cezayı niye siz ödeyesiniz?
  • dünya düzdür diyenlerin dernekleri organizasyonları vs olabiliyorsa bırakın bu arkadaşların da kendi grubu olsun bence, takılsınlar.
hesabın var mı? giriş yap