• oldukça ilginç bir eğitim sistemine sahip almanya'daki üniversitelerden sonraki en yüksek derece okuldur. daha doğrusu okuldu, daha sonra fach kelimesi atılıp hochschule olarak anılmaya başladı ve üniversitelerle eşdeğer hale getirildi.

    fachhochschule'nin tam çevirisi meslek yüksek okuludur. bir alanda uzmanlaşmayı öğretir. ancak çeviri böyle diye eğitimin aynı olmadığı hemen anlaşılmalıdır. türkiye'deki meslek yüksek okullarının eşdeğeri berufsschule'dir.

    itu'yü bitirdikten sonra karlsruhedeki fh'da yaptığım master sayesinde yapabileceğim yorum şudur ki, almanya'nın fh'ları türkiye'nin üniversiteleriyle neredeyse aynıdır. almanya'nın üniversiteleri gibi 17.yy'dan kalma köhne eğitim sistemine sahip değildir, dersler vardır ve siz bu derslere çalışırsınız, konular pratiktir, varolan çözümler ve (adı üzerinde) uygulamalı bilimler üzerinedir. tutup da lineer cebir gibi bir dersin tamamen soyut boyutlarında kaybolmazsınız. ancak alman üniversiteleri böyledir, sizi teoriyle uğraştırır, yorar da yorar. eğer akademisyen olmayı düşünüyorsanız üniversiteler uygun olabilir, ancak hayatınıza profesyonel anlamda devam ettirmek istiyorsanız en mantıklı işlerden biridir belki de fh'da okumak.

    ancak almanya'da kalmayı düşünüyorsanız ve işvereniniz sabit fikirli bir alman ise, fh'lar ile üniversiteler arasındaki fark hiç bir zaman kapanmayacaktır, diplom sahibi bir üniversite mezunu her zaman fh'lıdan daha kıymetli olacaktır.

    ha bu benim ne kadar umrumda, orası tartışılır. :)

    edit: berufsakademie konusunda mit dem wissen waechst der zweife beni düzeltti, kendisine teşekkürler.
  • bircok eyalette isimlerini hochschule olarak degistirmis yüksekögretim kurumlaridir. degisen sadece isimdir.

    (günler sonra gelen parantez icinde edit part1: sirf bu isim degisikligi dahi sadece kelimelerin birebir türkce karsiligini yerine koyarak bodoslama yapilan [fach: dal, ihtisas, meslek; hochschule: yüksekokul] "meslek yüksekokulu" cevirisini gecersiz yapmaktadir. bodoslama ceviri artik yüksekokuldur.)

    ülkeden ülkeye farklilik gösteren egitim kurumlari ya da sistemleri dikkate alindiginda bu ve bunun gibi kurumlar icin (örn. college*) tam olarak türkcesi ya da portekizcesi sudur, budur demek anlamsizdir.
    tabii ingilizceleri icin bu kurumlar kendi isimleriyle birlikte "university of applied sciences" ibaresini kullanmaktadir ki en dogru ingilizce karsiligi da budur.

    almanya'da bologna süreciyle birlikte fachhochschulelerin - ya da yeni adiyla hochschulelerin - türkiye'deki meslek yüksekokullariyla alakasi kalmamistir. bu yüzden bu kurumlar icin "türkce karsiligi meslek yüksekokuludur" demek dogru olmaz (meslek yüksekokullarimiz benzer köklü bir degisime ugramadigi sürece)

    (günler sonra gelen parantez icinde edit part2: almanya'da egitim hakkinda az cok bilgisi olan kime sorsaniz, hochschulelerin bir alman üniversitesine göre daha düsük düzeyde ögretim verdigini hakli bir bicimde söyleyecektir.
    teoriyi gereksiz, teori ile pratigi de apayri dünyalar (-hatta düsman-) olarak gören bizlerse alman
    üniversitelerinin bu kurumlara göre neden daha üstün oldugunu anlamakta zorlanacagiz)
  • universitat araştırma ağırlıyken, yöntemsel ve teorik bilgilerin aktarılması söz konusuyken fachhochschule, meslek hayatının somut ihtiyaçlarına uyarlanmış, genellikle staj ve uygulamalı dönem içeren uygulama ağırlıklı bir eğitimdir. yine univesitat'tan farklı olarak doktora imkanlarının kısıtlı olduğu fachhochschule'de hocalarla bölgesel firmalar arasında yakın bir iletişim bulunmaktadır.
  • almanya'da iki tip yüksek egitim vardir. birincisi bildigimiz üniversiteler, ikincisi ise türkiye'de dengi olmayan fachhochschulelerdir.
    daha ziyade teknik bölümler icerir, mühendislik ve mimarlik fakülteleri cok ünlüdür.
    okullar sectiginiz dala göre iki, üc ya da dört sene sürer.
    master programlari iki, bachelor üc ve lisans egitimleri en az dört sene sürer.
    diplomasi üniversitelerle esit degerdedir, diplom fh olarak gecer.
    mezunlari da genelde teknik eleman olduklari icin cok para kazanirlar.
  • isminin tam turkce kar$iligi meslek yuksek okulu olsa da egitim tipinin turkiye'dekilerle uzaktan yakindan alakasi yoktur. okuldan ayrildiginizda en az muhendis ya da o tarz bir unvana sahip olursunuz.
  • doktora yapılamayan yüksek okul.

    fh mezunları üniversitelerde doktoralarını yapabilirler.
  • fachhochschule, yani türkçesiyle meslek yüksek okulu, almanyada üniversiteden sonra gelen bir yüksek öğretim kuruludur. üniversiteye gitmek için genel yüksek okul mezuniyetini (almanca: abitur veya allgemeine hochschulreife; avusturya almancasıyla: matura), fachochschuleye gitmek için ise bu yüksek okul mezuniyetinin (abiturun) bir alt mezuniyeti yetiyor, buna da meslek yüksel okul mezuniyeti deniliyor (fachhochschulreife). bir üniversiteye göre daha pratik öğrenim sunuluyor, ama halk arasında (almanyada) yüksek okul olmasına rağmen üniversiteden daha düşük görülüyor. halbuki nice insan vardır fachhochschuleden mezun olup bir üniversiteden mezun olan birisinden iş hayatında daha başarılı olan.
  • ingilizcesi university of applied sciences and arts olarak gecer.

    (bkz: http://www.fh-goettingen.de/)
  • kısaca fh olarak anılır.
    bi de bunun abisi var (bkz: tu)
  • sadece bu okullarin degil, "yurt disinda" egitim veren tüm okullardan alinan diplomalarin karsiliginin olup olmadigi yök, tev ya da daad'a sorulmalidir.
hesabın var mı? giriş yap