• açıktan günâh işleyen, haram ve günâha dalmış.
  • kadına düşkün erkek.
  • hak yolundan sapan...
  • (bkz: fitne fücur)
  • allâhü teâlâ, islâm dînini fâsık ve fâcir kimse ile de kuvvetlendirir:

    ebû hüreyre (r.a.) şöyle anlattı: “hayber gazası’na hazırlandığımız sırada resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) hazretleri, müslüman geçinenlerden birisine işâret buyurarak “şu kişi cehennem ehlindendir.” dediler.

    harp esnasında o kişinin gayretini ve şiddetli cenk ederek yaralandığını gören ashâb-ı kirâm’dan bazıları: “böyle çalışan kimse ehl-i cehennem olur mu?” diye şüpheye düşeyazdılar. neticede o kimse, yaralarının acısına sabretmeyip tirkeşinden (ok çantasından) bir ok çıkarıp kendisine sapladı ve intihâr etti. müslümanlar bu hâli görünce resûlullah efendimize (s.a.v.) varıp:

    “yâ resûlallâh! hak teâlâ hazretleri senin sözünü doğru çıkardı. o kimse canına kıydı.” dediler. sonra peygamberimiz (s.a.v.) hazretleri, birine:

    “kalk, ya filân! halka bildir ki; cennete, mümin olandan başkası giremez. hak sübhânehû ve teâlâ hazretleri hakîkaten bu islam dînini fâsık ve fâcir kimse ile de kuvvetlendirir.” buyurdu. murâd-ı şerîfleri şudur ki:

    cennete girmeye, gerçek mümin olanlar lâyıktır. mümin olmayanı islâm uğrunda çalışmaz zannetmeyin. bu din öyle bir dindir ki, hak celle ve alâ hazretleri bunu kuvvetlendirmek için fâcirleri bile kullanır.

    resûlullah (s.a.v.) hazretleri şöyle buyurmuşlardır ki: “hakîkaten kişi, başkalarına karşı cennet ehlinin amelini işler, hâlbuki kendisi cehennem ehlindendir. ve gerçekten kişi başkalarına karşı cehennem ehlinin amelini işler, hâlbuki kendisi cennet ehlindendir.”

    diğer bir hadîs-i şerifte şöyle buyurulmuştur: “allâhü teâlâ, sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. ama o, sizin kalplerinize ve amellerinize bakar.”

    velhasıl, hak teâlâ hazretlerinin nazarı, kullarının kalplerine ve niyetlerinedir; niyetteki ihlâsadır. yoksa allâhü teâlâ zengindir. hiç kimsenin ameline ihtiyacı yoktur. bütün ibâdetlerin faydası yine kullara aittir.
hesabın var mı? giriş yap