• orta mesafe tasima icin belt sistemi en ideali. uzun mesafe icin tren. ancak kisa mesafede botlar her ikisinin de eline verir. ınanilmaz bir bandtwith ile tasima yapiyorlar.

    oyun baslarinda input/output dengesinden hangi fabrikadan kac tane yapmaniz gerektigini hesaplayabiliyorsunuz. hatta buna yardimci olan modlar da var ama ben kendim hesaplamayi seviyorum.

    fakat sonlara dogru isin icine beacon ve moduller girince o hesaplar tutmamaya basliyor. circuit network tasarlamayi sevdigim icin ben kompleks bir uretimin her asamasini network'e baglayip fabrika hizlarini ona gore ayarliyorum. yani diyelimki green circuit ureteceksin, copper cable ureten fabrika hattinin tamaminin inputunu sandiklara koyup, o sandiklari circuit network'e baglayip, green circuit ureten fabrikalarin ihtiyac durumuna gore kapatip aciyorum. boylelikle hic bir zaman intermediate urunleri overproduce etmiyorsunuz.

    mainbus baslarda avantajli olsa da, sonlara dogru herkes ondan bir seyler aldigi icin seyreklesmeye basliyor. bu sebeple yer yer takviye yapmak gerekiyor. onun yerine ben, mainbus'u cok fazla somurecek olan fabrika bloklarina direkt ihtiyaclari olan hammaddeyi smelter'lardan trenle gonderiyorum. ornegin purple science icin stone, blue science icin iron ihtiyaci cok fazla. direkt trenle bu ihtiyaci gondermek daha mantikli. tum fabrikalarimdaki toplam science pack miktari belirli bir esik degerinin altina gelince aktive eden circuit network kurgulayip, tum sistemi ona gore on/off yapiyorum.

    bana gore military kismi bir suru gereksiz ogelerle dolu. yalnizca laser turret ile her dusmani dize getirirsiniz. follower robot count u yeterli seviyeye getirince en amansiz uzayli kamplarini bile 2-3 tane laser turrent blueprinti ile 2 sn icinde temizliyorsunuz. tankla mankla ugrasmaya hic gerek yok. 6 exoskeleton + fusion panel ve nightvision yeterli. combat robotlarina da gerek yok.

    uzaklara gittikce daha zengin mineraller buluyorsunuz. yani basladigini noktayi orijin kabul eden bir cember seklinde etrafi kesfetmektense, spesifik bir yone dogru kesfetmek daha makul. tabi etrafinizda ne olup bittigini de gormelisiniz. bunun icin solar panel ve yanina ilistirilmis radarlar kullanabilirsiniz. boylelikle kucuk gozcu kamplari kurabilir ve kendi elektrini kendisi uretecek sekilde haritanin stratejik yerlerine dikebilirsiniz. ya da radar buff'layan modlar kullanin. ben genelde oyle yapiyorum.

    tren sinyali isi aslinda cok basit. hatta biraz fazla basite indirgenmis bence. normal sinyal, bir sonraki sinyal ile arasinda tren varsa kirmizi yanar. chain sinyal, bir sonraki sinyal kirmiziysa kirmizi yanar. olayi bu. boylece trenlerinizi istedigini intersection'da istediginiz noktada bekletebilirsiniz bu ikiliyi kullanarak. ancak opentdd sever biri olarak sinyal yapisini cok primitif buldugumu belirteyim : )

    oyundaki "p" tusunu iyi kullanin. dakikada tukettigini demir ve bakir miktarlarina iyi bakin. maden rezervlerinizin sizi kac saat daha goturecegini kabaca hesap edebilirsiniz. kendinize bir tane "toki treni" yapin. ıcinde uzaylilarla kapli bir demir madeni yiginini bastan sonra fethedip baglamaya yetecek kaynak koyun. turret, mining drill, elecric pole, sinyal, demiryolu, belt, inserter vs. boylece zirt pirt gel-git yapmazsiniz. tek sefer gider, ortami sikip dagitir, magrur bir fatih olarak base'inize donersiniz.

    stone'u smelt ederek elde ettiginiz zimbirti ( adini hatirlayamiyorum, stone bar degildir diye dusunuyorum ) yere konulabiliyor. ben bunu cok gec ogrendim. concrete yapana kadar bunu saga sola serpin, uzerinde hizlica kosun. oyun basinda bolca amelelik yaptiginiz kisimlarda bu size zaman kazandirir.

    oyun basindaki ilk amaciniz laser turret, ikinci amaciniz da nuklear power olsun. biri sizi her tur tehditten korur. digeri de enerji problemini kokten cozer. ondan sonrasi fantazi. ben kirmizi renkli sarjor yapmiyorum bile. direkt laser. savunma sistemi kurmak cok zor cunku, sarjor tasiyan beltler yapacaksin, onlar hayvan gibi iron istiyor da bilmem ne. elektrigimi cekerim, lazerimi dikerim biter dusunsun gerisini.

    buffer kullanmayi aliskanlik haline getirin. trene yukleme yaparken, petrol isleme yaparken, x maddesine ihtiyac duyan y fabrikasini kurarken her zaman buffer alanlari kullanin. bunlar fabrika calisirken random olusan dengesizlikleri ( ornegin elektrik gitti geldi ) kompanse etmeye yarar. cok fazla uretim yapmayin, ama her seyden biraz yedekte beklesin.

    botlar essek gibi elektrik emerler, nukleer sisteme gecmeden botlara fazla yuklenmeyin eger solar panel tarlalari kurmaktan zevk almiyorsaniz. ( ben sahsen hic almiyorum )

    oyunda harita sonsuz buyuklukte. essek gibi sistemler insa etmekten cekinmeyin, tikis tikis dolusturmaya gerek yok hic bir seyi. begenmediginiz yeri yikip gecin. yeniden yapin. zevki orda.

    uzaya roket attiktan sonra oyun bitiyor sanmayin, esas ondan sonra basliyor : )

    tren raylarinin uzerinde yururken mutlaka oluyorsunuz. bugun olmezseniz yarin oleceksiniz. o yuzden surekli kullandiginiz yere circuit network ve kapilar kullanarak guvenli gecis koridorlari yapin. siz gecerken trenler dursun.

    tren raylarini tek yon kullanin, raylarin yaninda elektrik diregi ve circuit network kablolari kullanin. ornegin 10000% uretimi olan bir petrol kuyusundan, petrole ihtiyaciniz yoksa bos yere pompalama yapmayin. ana merkezdeki demir, bakir, petrol miktarlarini tren raylarinin yanindaki kablolarla tasiyin, gereksiz tren trafigi olusturmayin.

    oyunu 300-400 saat civari oynadim, tecrubelerim bunlar. millet neler yapiyor, okyanusta damla degiliz : )
  • bu oyunun en büyük probleminin steam'deki tanıtım videoları ve görselleri olduğuna karar verdim.
    aslında yıllar önce bu oyunu duymuş, steam'e girip bi bakmış, videoları falan görünce "bu ne olm, trenle geziyorsun, farmville tadında sprite'lar falan var, siktiret" deyip geçmiştim. o kadar kötü bir ön sunumu var. halâ da duruyor.

    bu türü seven sizler yanılmayın, öyle değilmiş.
  • biraz oradan kömür biraz buradan demir taşıyalım, çelik üretelim diye başladık, kablolar kullanıp and/or/nor/nand vs kapıları yapmaya, memory call farmlar kurmaya geldi konu. (mesela)
    kesin assembly mafiasının işi bu oyun :)

    ilk tycoon versiyonlarından beri ticari strateji, kaynak yönetimi, micro management oyunlarını severek oynarım ama bu, bu tarzın pornosu olmuş.
    hele yazılımcılar için uyuşturucu gibi bir oyun.

    oyun ilerledikçe geliştirdiğiniz üretim üssü, aslında sıfırdan bir mikro işlemci tasarlıyormuş hissi verdi.
  • şu oyunda yürüyen bantların üstüne çıkıp gezmeye bayılıyorum. sırf bunun için bant hattı çekiyorum dolanı dolanı gezegeni gezmek için atlı karınca gibi. oğlum da çırpınıyor öbür odadan anne baytırlar gelicek duvar yap turret yap! anan götünü gezdiriyo yavrım:(
  • yabancı bir gezegene düşüp burada hayatta kalmak için etraftaki madenleri kullanıp bir nevi fabrikalar yaratılan oyun. henüz tam sürümü yayınlanmamış ancak şura'dan demosunu indirip oynayabiliyorsunuz.

    robot kollar, madenler, taşıyıcı bantlar, mini fabrikalar derken kendinizi devasa bir otomasyonun içinde buluyorsunuz. mesela şura'da en basitinden elektrik ve metal plaka üretimini anlatan bir video mevcut. işte böyle başlayıp en son şunun gibi kafayı sıyırıyorsunuz. tıpkı program yazmaya benziyor.

    henüz alfa olmasına rağmen feci bağımlılık yapıyor.
    not: videolar eski, oyun grafikleri baya bir değişti. web sitesinde yayınlanmakta olan videolar ve screenshotları incelersiniz.

    edit: şöyle manyakları türetmiş ya bu oyun. olum naapıyonuz siz
  • son zamanlarda oynadığım oyunlar içerisinde beni en iyi eğlendirenler arasına girmiştir. zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor bile insan.
  • "bir insan ileriye dönük planlamada ne kadar vizyonsuz olabilir" gerçeğini her seferinde tokat gibi çarpmaktadır. yıldım.
  • lisans tezimde temelini attığım, yüksek lisansta oyun temelli kaynak yönetim simülasyonuna çevirmeye niyetlendiğim ama devamını getirmediğim bitirme projemi gerçekleştirmiş oyundur. oyun dediğime bakmayın bir çok insan için tam bir baş ağrısı.

    ben ise aşık oldum, kendi kategorisinde oyun dünyasının başına gelmiş en güzel şey olabilir, hayatım boyunca simülasyon, strateji, şehir kurma, kaynak yönetim oyunları ile yıllarını harcamış biri olarak işte nirvana budur diyorum. hali hazırda 411 saati gömmüş durumdayım.

    ne hayal ettiysem ne düşündüysem uygulamışlar, çok kıskandım çok beğendim.

    edit: katherine ablamız da bu oyunu güzel oynar, bir çok blueprint için ilham olmuştur.

    edit 2:indirime asla girmeyeceği yapımcıları tarafından açıklanmış oyundur. oyunu önceden satın almış olanlara, özellikle erken erişimdeyken destek olanlara haksızlık ve vefasızlık olacağını düşünerek bu tip hareketlere girmeyeceklerini, belirledikleri adil fiyatı istikrarlı şekilde sabit tutacaklarını açıklamışlardır.

    oyun 2022'ye kadar 50 tl idi. malum steam türkiyeden çekilmesi ve satış kurunu dolara çevirmesiyle beraber 17$ yani an itibariyle 500 tl satış fiyatına gelmiştir.
  • oyunların yapay, kâr amacından öteye gitmeyen, ruhsuz sanal grafiklerden ibaret olduğu bu dönemde, factorio gibi oyunların yapımcıları bana eski güzel günleri anımsatıyor.

    blog post'larını okurken anlıyorsun ki adamların derdi en çok satacak şekilde oyun yapmak değil; orijinal ve güzel oyun yapmak. yaptıkları işten ve sonucunda ortaya çıkan üründen gurur duyuyorlar. 6-7 yıl önce çıkan oyuna yeni engine yapıyorlar.

    ben sizden razıyım.
  • aynı sonucu almak için 100 farklı tasarım yapılabilecek oyun . ayrıca kendisi 8 yıldır falan betada ve acaip bir şekilde dengeli bir oyun . programcılık acısından bakarsanız bir baş yapıt. an itibari ile 700 saatimi gömmüş bulunuyorum .

    600 smp üreten bir base tasarladım beltler botlar vs . 24 saat aralıksız çalıştırarak tasarım hatalarını düzelttim . bir 24 saat daha harcayıp tekrar test ettim . sorun çıkmayınca daha sonra bu base i blubrintle kopyalayıp diğer basein yanına yapıştırdım vuala 1200 smp üreten baseim oldu .sadece hammaddeler trenle geliyor ve basede işleniyor.dışardan başka bir yarı mamül gelmiyor. güzel tarafı bunu istediğim kadar tekrarlayabiliyorum :) 2400smp base bi istiyorum al yapıştır heheheh.
hesabın var mı? giriş yap