• izmir'de bir yer
  • kurtuluş savasında büyük hizmetlerde bulunup 1921 de tümgeneral olmuş fakat sonradan yetkileri genişletilerek kolordu komutanı sıfatıyla süvari grup komutanlığına yükseltilmiş. yunan ordusunu kovalayarak izmir'e ilk giren süvari birliklerine komuta etmiştir.
  • iskodra 1880 doğumludur. 1899'da harp okulu'nu, 1902'de harp akademisi'ni bitirmiş ve birinci dünya savaşı'nda, çanakkale, romanya ve filistin cepheleri'nde görev almıştır. bu görevleri başarı ile ifa ettikten sonra milli mücadelede beşinci süvari kolordusu komutan olmuştur.

    başkumandanlık meydan savaşı'ndan sonra dağılan yunan ordusunu izmir'e doğru kovalayan fahrettin altay ve komutasındaki süvariler 9 eylül'de izmir'e girmiş ve düşmanı denize dökme aktivitesini kelimenin tam anlamıyla yaşamıştır.orgeneral rütbesini alıp yüksek askeri şura üyeliğinde de bulunan fahrettin altay ekim 1974'te ölmüştür ancak adı izmir ilimizde halen yaşamaktadır.(kaynak : biyografi.net )
  • islam dini ismi ile bir kitap yazip, akla ön plana cikaran zevat. zekalarini cok güvenen kuran sifrecileri ile akillari ile kurandaki her gercegi görebilecegini sanan bicarelerin öncüsü sayilabilir. zamanin raif ogan onun bu iddialari üzerine kendisine cevap vermistir. ayrica konyada iken selcuklu sultanlarin mezarlarini icinde degerli yüzük vs. gibi seyler bulurum ümidi ile actiran isimdir.

    (bkz: sultanlarin mumyalarinin cikartilmasi)
  • kurtuluş savaşı kahramanlarından olan fahrettin altay 1880 yılında anavutluk- işkodra'da doğdu. harp okulu'nu 1900, harp akademisi'ni de 1902 yılında bitirdi. kurmay yüzbaşılığı sırasında, ilk görev yeri olan vi. ordu'da dersim ve çevresindeki aşiret süvari alaylarının sayıca azaltılmasıyla görevlendirildi. bu bölgede sekiz yıl kalan fahrettin altay, 1910'da erkanı harbiye i. şube müdürlüğüne atandığı zaman binbaşıydı. büyükçekmece'deki donanma komutanlığı'nda bir süre refakat subaylığı yaptı (1912).

    1913'te çatalca'da kendisini önemli bir görev bekliyordu. balkan savaşı'nı kazanan bulgar ordusu edirne'ye kadar gelmiş, bölgeyi egemenliği altına almıştı. çatalca aşiret süvari tugayı'nın başında bulgar birliklerini geri püskürttü. 1914 yılı da fahrettin altay için oldukça hareketli geçti. o yıl yarbaylığa yükselmişti. önce iv. kolordu kurmayı oldu. arkasından ikinci defa erkanı harbiye şube müdürlüğü yaptı.

    birinci dünya savaşı'nın yaklaşması yüzünden asker taşıma işleri arttığı için anadolu demiryollarını düzenlemekle görevlendirildi. yıl sona ermeden harbiye nezareti emrinde çalışmak üzere istanbul'a döndü. 1915'te albay oldu ve harbiye nezareti müsteşar yardımcılığından başka askeri protokol memurluğu yaptı. v.ordu'nun emrinde çalıştı. 1917'de vehip paşa ile birlikte almanya'ya giden heyette yer aldı. 1917'de 26. tümen komutanlığı, 1918'de 15. kolordu komutan vekilliğine ve gene aynı yıl 12. ordu komutanlığına atandı.

    birinci dünya savaşı'nın bittiği sıralarda altay, 3. kolordu kumandanıydı (nisan 1919). kurtuluş savaşı'nın başlarında 12. kolordu kumandanlığına atandı. bu görevi 1921, ortalarına kadar sürdü. birliğinin başında, konya'da patlak veren delibaş ayaklanmasının bastırılmasından (1920), birinci ve ikinci inönü ve sakarya savaşlarına kadar hep ateş hattında bulundu.

    kurtuluş savaşı'nın belirli bir aşamaya ulaştığı 1921'de altay, tümgeneralliğe yükseltildi. sorumluluğu da genişletilerek kolordu komutanı yetkisiyle süvari grup komutanlığına getirildi. 1920'den beri milletvekili olarak meclis'te adı okunuyor, fakat kendisi sürekli olarak cephede bulunuyordu. kurtuluş savaşı'nın son yılındaki çarpışmalarda afyon, alaşehir, uşak, altıntaş çevresindeki çarpışmalarda altay'ın süvarileri büyük hizmet gördü. kaçış halinde yunan ordusunu kovalayarak izmir'e giren ilk süvari birlikleri de altay'ın komutasındaydı. bu başarılarının sonucu olarak altay o yıl korgeneralliğe yükseltildi. süvari kolordu komutanlığının yanı sıra bir ara i. ordu komutan vekilliği de yaptı.

    1923 seçimlerinde milletvekili olarak meclis'teki yerini korudu. bu arada askerlik görevini de sürdürüyordu. 1924'te, on yıl boyunca kalacağı ii. ordu müfettişliğine atandı. hem komutan, hem milletvekili olduğu sırada atatürk'ün dileğine uyarak orduda kaldı. 1944'te i. ordu komutanlığına getirildi. aynı yıl iran ile afganistan arasındaki sınır anlaşmazlığında hakemlik yaptı.

    hazırladığı rapor anlaşmazlığın çözümlenmesinde yararlı oldu. 1945'te, yüksek askeri şüra üyeliği sırasında yaş haddinden emekliye ayrıldı. 1946-50 yılları arasındaki milletvekilliğinden sonra siyasi hayattan da çekilerek istanbul'a yerleşti.
  • kurtuluş savaşı komutanlarında. orgeneral.
    1880 yılında işkodra'da doğdu. 1900'da harp okulunu, 1902'de de harp akademisini bitirdi. balkan ve birinci dünya savaşlarında gorev aldı. istiklal savaşı'na suvari grup komutanı, suvari kolordusu komutanı olarak katıldı. cumhuriyet'in ilanından sonra 2. ordu, 1933'ten itibaren de 1. ordu komutanlığı görevlerinde bulundu. 1921'de tümgeneral, 1922'de korgeneral ve 1926'da da orgeneralliğe yükseldi. 14 ekim 1945'te yüksek askeri süra üyesi iken emekliye ayrıldı. tbmm'de 1. dönem mersin, 2. dönem izmir, 8. dönem burdur milletvekili olarak yasama çalışmalarına katıldı. 1974 yılında istanbul'da hayata veda etti.

    (bkz: kurtuluş savaşı komutanları)
  • ortaköy geliboludaki 18nci zırhlı tugaya adını vermiş paşa....
  • istiklal savaşı'nda komuta ettiği ve yunan mevzilerinin arkasında hayalet gibi dolaşıp baskın üzerine baskın veren amansız süvari grubu, filmlerde özenilen ve insanları tribe sokan rohan süvarilerinden daha büyük işler, daha büyük fedakarlıklar yapmış, buna rağmen ülkemizde bu gibi değerleirn ön plana çıkmaması sebebiyle tam manasıyla yüceltilememiş; daha doğrusu kitlelere yayılamamıştır.

    tabii ki suç, süvari birliğimiz yerine rohanlı gibi davranmaya uğraşan gençlerimizde değil, yeryüzünün en büyük kahramanlık destanlarından biri olan istiklal savaşımızın mucizesini anlatamamış ya da gittikçe içini boşaltmış devlet büyüklerinin ve medyanındır.
  • kurtuluşta mehmet egenin canlandırdığı, yunan birliklerine müthiş cephe arkasına sızma taktikleri ile darbe üstüne darbe vuran, yunan ordusu sakaryada cepheyi yarmak üzereyken* yunan karargahını şans eseri o meşhur 'asla arıza yapmayan telsiz'lerinden dolayı teslim alamayan başarılı komutan, vatanperver.
  • çağlayan kasrının yıkılması emrini verdiğini, konuyla ilgili başlıkta öğrendiğim kişi.
hesabın var mı? giriş yap