• bu adam dur durak bilmeden çalışıyor, halkı bilinçlendirmeye ve bir takım önlemler almak için gayret gösteriyor. şu ana kadar coronavirüsle en etkin savaşan kişi konumunda benim gözümde. ilk vak'adan beri duruşu, bilim kurulunu etkin çalıştırması ve gerekli tedbir ve önlemlerin biran önce alınmasını sağlaması takdire şayan. böyle çalışan ve gayret gösteren devlet adamlarını görmeyeli uzun zaman olmuştu. bu şekilde devam etmesi dileğimle.
  • ben gözlerinde o yorgunluğu gördüm. yorulunca benim de bir gözüm küçülür. elinden geleni yaptığını düşünüyorum.
  • ust edit: ben sureci gordugum kadariyla objektif yazmaya calistim. itirazini olan, yanlis bilgi iceren bir kismi varsa soylerseniz duzeltirim hatta. ozet olarak tekrarliyorum, sansliydik ki virus bize gec ulasti. tum dunya ciddiyeti idrak ettikten sonra ulasti ve biz de daha kontrollu gidebiliyoruz. ama savas yeni basliyor. benim yazim da, bu sansimizi ve tum milletin devlete (parti degil devlet) verdigi bu destegi siz siyasi guzelleme olarak kullanmak icin firsat kollarsaniz alcaklik yapmis olursunuz.

    tanim: türkiye'nin gerçekten ballı olmasindan başka bir neden değildir.

    edit: bakani ben de takdir edebilirim. konusmasini dahi bilmeyen liyakatsizlikte yarisan politikacilarin icerisinde kendisi farkli kalibrededir. uzun zamandir gormeye alisik olmadigimiz bakan tarzindadir. nazik, ölçülü, olmasi gerektigi gibi konusmaktadir. hatta zeki oldugu icin, asinda etik olarak yapmamasi gereken noktalarda kucuk siyasi mesajlari basariyla vermeyi basarmaktadir. bence bu bakimlardan fark yaratiyor.

    saglik bakanligi bu sureci iyi yonetiyor algisini da oturtabilmesi tamamen kendisinin ince siyasi zekasiyla alakali bence. ama ben fikrimi beyan ediyorum zaten. bence hatalarla dolu bir surec yuruttuk. olagandisi sartlarda tum ulkelerin sicip bazilarinin sivadigi bir kriz yonetimi zaten bu. hatasiz olamazlardi. ama hatasizmis gibi davranma cabasi da olmamali.

    geleyim antitezime, ulkeye haftalarca virus bulasmamasi nasil surec yonetiminin basarisiyla alakali olabilir? dunyaya ilk yayildigi gunlerde bu tasiyicilarin cogu kulucka doneminde ulkelerine girdiler ve zaten enfekte ettiler cevrelerini. biz o donem yarasa, yilan videolari izleyip "iyy pis adamlar, mustehak bunlara" demekle mesgulduk. toplum olarak tek tedbirimiz de sokakta gordugumuz tum asyalilara "lan bunda korona olmasin sakin, tipini s*ktigim ehe ehe" demektem ibaretti.

    sonra cin disinda da vakalara teshis konulmaya baslandi. ulkeler giren cikani kontrol etmeye basladi. biz yine bize bisey olmaz havasindaydik birkac gun.

    bizim icin kritik esik, iran'da hizla patlayan yeni vakalar oldu. "oha iran lan, yanibasimiz, e her gun binlerce insan girip cikmiyor mu o sinirdan" dedik. sonra irak. ilk onemli adim o sinirlarda tedbir almak oldu. termal kameralar, kontrol noktalari, muayeneler... o donem virus bircok avrupa ulkesi dahil tum dunyaya yayilmisti zaten. tek sansimiz, herhangi bir tasiyicisi turkiye'ye girmemisti. girseydi, o donem buyuk sinirlamalar yoktu zaten. cin, iran, irak ve kore ucuslari iptal edildi ama mesela italya cayir cayir ucuyordu. tek kontrol mekanizmasi ise havalimaninda atesi olup olmamasiydi. (14 gun kulucka donemini hatirlatmaya gerek yok). hatta bir sure sonra almanya, hollanda, belcika, fransa gibi ulkelerden gelen ucuslari yasakladik ancak bu ulkelere yarim saat mesafedeki luksemburg veya bir dogu avrupa ulkesinden cok rahat ulkeye donenler olmustu. ıran ve ırak 'takiler de dubai ve katar uzerinden bu bypassi yapiyorlardi.

    hatta idlib, rusya, sehitlerimiz filan derken bizim medya da, siyasiler de odaklanmakta gec kaldilar birkac gun. olayin ciddiyeti anlasilip gercekten alinmasi gereken tedbirler alindiginda cok gecti aslinda. ama allah'tan sansliyiz diyorum bu yuzden ki, viruslu bir suru insan gelip dagilabilecekken denk gelmedi onlar. biz havalimaninda kimseyi tespit edip de, oracikta karantinaya alma gibi bir olayimiz dahi olmadi. sansliysak sansliyiz diycez kardesim, ayip yok bunda!

    bizim insanimizin kural tanimazligi, fevriligi, bana bisey olmazciligi vs. hesaba katarsak; italya, almanya, ispanya, abd gibi ulkelerle ayni zamanda ilk tasiyicilar ulkeye girmis olsaydi eger, su an italya yerine turkiye konusulur olurdu iddiaaindayim. insan davranisi ve nufus yogunlugunu gozeterek soyluyorum. hele istanbul pandemi potansiyeli bakimindan dunyanin en riskli 5 sehrinden birisidir. karantinadan kacmaya calisan insanlarin ulkesiyiz. o tiplerden metrolarda, metrobuslerde yuzlerce var.

    bir de avrupa ve asya'ya gore kaderciligimiz turemis salgin konusunda. allah bizi siniyor, olmemizi isterse oluruz, kacis yok diyoruz. gel de avrupaliya anlat bunu iste.

    konudan uzaklasmadan, bugun gorduk ki biz bu surecte sadece avrupanin tedbirlerini taklit ederek ilerlemisiz. yanlis da degil bu yontem. oralar bizim projeksiyonumuz oldu. ama umreci olayinda gorduk ki degisim yonetimi konusunda hazir degilmisiz.

    suudi arabistan'da ilk tanilar konulali neredeyse 2 hafta oldu. yani temiz bolge degildi artik. biz de umrecilerimizin kac kisi oldugunu, ne zaman, hangi sehirden geri geleceklerini biliyorduk. buna bir planlama yapmis miyiz? iste bu cevapla yuzlestik. onbinlerce riskli yas grubunda insan var, iclerinden birkacinda virus olma ihtimali yuksek, ama biz onlari once evlerine gonderdik kendilerini izole etsinler diye. sonra gorduk ki milletvekilleri dahil umrecilere ev ziyaretleri yapip bir de bunun propagandasini yapiyorlar. olaylar tepki cekti. iclerinden briisinde test pozitif cikti (potansiyel yuksek demistik). sonra gelecekleri gece ani kararla yurtlar bosaltildi ve umreciler icin karantina merkezine donusturuldu.

    sonra ne gorduk, 10 bin tane riskli yas grubundaki insanlar bir binaya dolduruldu, giris cikis kapatildi ve iceride ortak alanlarda, avluda, her yerde butun o insanlar birbirlerinde izole olmadan yemeklerini bile paylasarak yasiyorlardi.

    kusura bakmayin ama fahrettin koca'yi bu goruntuden sonra bile takdir edebilme korlugunu ben ayrica takdir ediyorum. ha bu tek adamin her plani kusursuz yapabilecegi anlamina gelmez. ama her sey mukemmelmis gibi puan toplama cabasina girerse bunlari da yuzune vurmak gerekir o zaman. buyuk idari yanlisliklar var. bunlarin da siyasi sorumlulugunu tasir o halde. o yuzden kendisine tavsiyem doğrusuyla yanlışıyla bu isi yönetmeye devam etsin ama olayi siyasi ranta asla cekmesin. sağlık bakanliginin kurumlar ustu siyaset ustu yetkisinin olmasi gereken bir donem oldugunu ben haftalardir soyluyorum zaten.

    yine de ilk basta soyledigim gibi daha vasifsiz insanlar arasinda biraz daha parlamaktadir. yeni nesil binali yildirim olarak cikartabilir ak parti kendisini. yapilan troll guzellemeleri de biraz buna isaret.
  • çabasını göz ardı edenler ayıp eder. şuan ki durumu çok iyi yöneten sağlık bakanıdır kendisi,
    teşekkürler.
    haberleri gece verip uykumuzu kaçırmasa iyi olacak da tarzı bu sanırım.

    edit :düzeltme
    bu entry girdim evet pişmanım kandırıldım..
  • gerçekten çalışıyor, o güveni bize veriyor, gözlerindeki yorgunluğu görüyoruz. işini düzgün yapabilen nadir yetkililerden. inşallah şu belayı en az hasarla atlatırız.

    edit: başlarda öyle olduğunu düşünüyordum fakat ülkemizde maalesef korona süreci iyi yönetilmiyor.
  • iyi niyetli, işini seven, işini doğru yapan-yapmaya çalışan, konusuna hakim oluşudur.
  • canla başla çalışması, sürekli halkı bilgilendirmesi ve tecrübe nedir nasıl yönetilir hepsini bize göstermiştir.
  • günlerdir muhtemelen hiç uyumadan çalışıyor, çalışkanlığı ve sakinliği açısından takdir edilmeli. üstelik hastalık daha çok yayılmadan ısrar edip, okul kapatma, ibadethaneleri durdurma gibi tedbirleri aldırmıştır.
  • birisi durmak bilmeden çalışıyor falan yazmış
    .ulan o insan türkiye cumhuriyeti'nin sağlık bakanı. o çalışmayacak da ben mi çalışacağım. o çalışmayacak da sokaktaki köpek mi çalışacak. tabii ki o çalışacak. ulan bu ortadoğu zihniyeti beni bitiriyor birader olması gereken şeyleri neden alkışlıyorsunuz, kafayı mı yediniz artık
hesabın var mı? giriş yap