• (bkz: bedava hammadde)

    bankanın gelir tablosunda satılan malın maliyeti kaleminin düşük olmasını sağlar.
  • şöyle bir şey var müminler tarafından açıklanamayan.

    benim iki yüz bin lira param var. ben bu parayla ev alıp kiralamayı ve bu şekilde geçimimi sürdürmeyi düşünüyorum ve bu tamamen islama göre caiz bir şey. oradan bir arkadaş geliyor diyor ki abicim ne gerek var kira fiyatları çok düşük sen bunu x bankasına yatır faizini al aylık gelirin iki bin lira olsun. sonra ben basic dini bilgilerimle düşünüyorum. bir paranın haram olmaması için alın teriyle kazanılması gerek. sonra şu soruyu soruyorum. kiracılarımı acaba omuzlarımda mı taşıyacaktım ben?!

    neyse işte bakın haram para ve riyakarlık böyle bir şey. anneye anlatır gibi anlatmaya çalıştım. sevgiler.
  • hakkatten kafası karışık arkadasların saçmalayarak boşaldığı durum.

    öncelikle faydasından vazgeçmiş diyor bu adam ki adam evi zaten kiralamak için alıyor. evde siksen oturmayacak. ardından hizmet sattığımı söylüyor bu evin su, elektrik, doğalgaz faturalarını da ev sahibinin ödediğini düşünüyor sanırım. ardından diyor ki evin ömrü çürüyor. arkadaşım o evi almışsan o ev tüm canlı cansız varlıklar gibi yaşlanacaktır bu kesindir. evinin yaşlanmaması için kiraya veren insanlar var bu devirde ama olayı meşrulaştırmak için yeterince çırpınmışsın ama olmamış sanki ha?! ticaret, ticaret, ticaret he amk ticaret. kira sözleşmesi diye bir şey var ve ben bankaya para yatırdığımda da sözleşme imzalıyorum ve ikisinin de altında alacağım aylık para belirtilmiş. şimdi dostum bana bu iki şey için nasıl bir ayrım sunuyorsun.

    daha 3 yaşındaki erkek kardeşim olsan sevgilimden kıskanılmayacak kadar karısmıs kafan, olmamışsın sen.
  • islam dinine inananların en sallamadıkları haramdır.

    sivasta aydınları linç edeceğinize bankaları taşlasanız ya her gün. günahın alası işleniyor orda, hem de kurumsal olarak, örgütlü bir şekilde. niye bir gün de biriniz bunları hedef göstermiyorsunuz? düzcede olan depremden sonra "7.2 yetmedi mi" afişini fuhuşla, alkol tüketimiyle vs ilişkilendireceğinize niye küresel sermayeyle ilişkilendirmiyorsunuz? gücünüz mü yetmiyor onlarla toslaşmaya? anca sahipsiz bulduklarınıza mı dişinizi gösterebiliyorsunuz?

    fetullah hocanız her daim güncel günahlara dair vaazlar verip duruyor. en çok konuştuğu konunun finans sistemimiz olması lazım günümüz kapitalizminde (hani eğer haram en büyük günahsa). faizle dönüyor resmen dünya.

    hani haram bu kadar kaçınılan birşeydi, içinde domuz geçen haramlar midenizi bulandırıyor da merkezinde banka olan şehirler niye bulandırmıyor?

    sözümona %99'u müslüman bir ülkedeyiz, nüfusun 75 milyonu eder. bu 75 milyonun kaçının (islami olanları faizden saymayalım hadi) bir bankada faizde parası yok ki? kredi kartı kullanımları tavan yapmış durumda, o kadar müslümanın niye birinden de gür bir ses çıkmıyor?

    soruyorum ey müslüman geçinenler, hanginizin banka hesabı yok? hanginiz kredi kartı kullanmıyorsunuz?
  • para dediğimiz şey zaten kendi degeri olmayıp mal ve hizmetlerin degerinin birbirine oranını belirleyen fiyat mekanizması dahilinde işlemlerin hızlı olmasını sağlayan bir araç oldugundan, faiz de paranin "vade farkı" (zaman degeri) oldugundan, garip bir haram olma durumu. sana bes kilo buğday verip bir yıl sonra altı kilo buğday veya bes kilo buğday ve bir miktar ekmek talep etmem helâlse, bes lira verip bir yıl sonra altı lira talep etmemin haram olması garip. buradan islama göre barter (takas) ekonomisinde yasamamız gerektiği sonucuna varabiliriz. ama para ve lira zaten sadece isimlendirme. buğdayın kendisi zaten rahatça bolunebilir olması nedeniyle para olarak kullanılabilecek bir şey. onun üzerinden getiri isterken haram olmuyor ise, para üzerinden oluyorsa tek istenen şey kollarımızın yorulması. yasaksa yasak da, sadece etkinlik düşürücü bir sonucu olacak veya aynı kavramın sadece başka bir isimle karşımıza çıkmasına yol acacak bir yasak.
  • banka mantığını anlayamayan, tefeciden ötesine kafası basmayan islam ikiyüzlülüğü. banka senin paranı başkalarına kredi olarak verir. o parayla senin yerine başkası çalışır, didinir, iş kurar, ev alır vesaire, para kazanıp daha fazlasını geri öder. banka senin adına bu işi organize ettiği için kendi payını alıp senin payını sana, diğerlerinin paylarını onlara öder. yani bu para gökten inmiş ya da açıktan yaratılmış bir para değil. emek sonucu kazanılmış bir para. toplu para sahibi olmanın ücreti. bunda yanlış bulanlar bütün paralarını dağıtıyorlar herhalde.

    5 yaşında bebe bile anlar lan bu mantığı. ha sonra ağlıyorlar israil niye güçlü, yahudilerde para niye bok gibi. acaba niye?
  • insanlığın dünyada daha adaletli yaşaması için, birilerinin daha zengin olmasının haliyle diğerlerini sömürmesinin önüne geçmek için konulmuş yasak.

    eski çağ modern çağ diyerek emperyalist kapital sistemin destekçilerine açlıktan ölen her insanın günahı boynunuzda demek geçiyor içimden.
  • tefeci faizi uygulanmadığı sürece bu durumun neresi haram anlayamadım. şimdi yatırım bilgin sıfır ve elinde para var , bankaya yatırıp cüzi bir kar elde edeyim diye faiz getirisine yatırıyorsun. o parayla da adam yatırım yapmak isteyene borç veriyor ve parayı kullanması karşılığında para alıyor. (bankacılığın ne kadar etik olduğundan bahsetmiyorum) ve o adam da sen de , banka da işini görüyor. bunu katılım bankaları kar payı diye adlandırıyor normal bankalarda faiz geliri olarak.

    önemli olan amaçtır. bu inanışın olduğu zamanda global bir ekonomimi vardı allah' ını seversen, borç alabileceğin kurumlar mı vardı. borç alacak kişi tefecinin insafına kalmıştı. o yüzden bugün tefecilerin eline düştüysen artık bittin gözü ile bakıldığına göre . o zaman da borç aistediğinde ödeyemeyeceğin miktarda karşılık istenir, sen başka çare kalmadığı için alırsan oda malını, mülkünü, karını, kızını elinden alırdı.

    bunla bankadan aldığın faiz kazancını bir tutuyorsan. ve katılım bankasında aldığın sözde kar payını helal görüyorsan. ya çok safsın ya da çok kurnaz.
  • tanıdığım hiçbir dincinin sikinde olmayan durum. adamlar, tayyip erdoğan'a sırf faizleri düşürdüğü için bile bir ömür boyu oy verebileceğini iddia ediyor.

    ayrıca mevzu bahis paraysa; (bkz: dincilerin ahlaksız olması)
hesabın var mı? giriş yap