• 5 gün sonra piyasaya çıkacak olan tolkien eseri. yakın zamanda vefat eden oğlu christopher tolkien tarafından yayıma hazırlanan bir başka tolkien çalışması daha bizlerle buluşacak. heyecanla bekliyorum.

    --- spoiler ---

    tolkien'in yayımlanmamış eserleri arasında christopher tolkien'in yayıma hazırladığı son kitap olan ve kadim zamanlar'ın üç büyük öyküsünden biri olarak tasarlanan gondolin'in düşüşü nihayet orta dünya hayranlarıyla buluşuyor!

    etrafını kuşatan dağların ortasındaki bir ovaya inşa edilmiş ve dört bir yanı düşmanların orayı bulmasını engelleyen bir büyüyle çevrelenmiş olan efsanevi gondolin şehri yüzyıllardır ayaktaydı. gondolin şehrinde mağrur ve adil bir elf halkı yaşıyordu. gondolin dışında kalan yerler ise morgoth'un boyunduruğu altındaydı ve ister insan olsun ister elf, herkes kölelik hayatı yaşıyordu.

    elf ve insan kavimlerinin cefasına kulaklarını tıkayan valar arasında morgoth'a karşı planlar kuran tek tanrı ise suların efendisi, derinlerin sakini ulmo'ydu. akarsuların aktığı, göllerin uzandığı ve denizlerin kıyısı olan her yerin efendisi olan ulmo kendisine bir ulak seçerek onu gondolin'e gönderecekti. ve böylece orta dünya'da çağlar boyunca yankıları hissedilecek bir olaylar silsilesi başlamış olacaktı.

    j.r.r. tolkien'in “bu hayali dünyada yazdığım ilk öykü” diye nitelediği gondolin'in düşüşü, christopher tolkien'in öykünün geçirdiği evrime dair notları ve alan lee'nin artık klasikleşen tarzıyla çizdiği illüstrasyonlarıyla her tolkien severin kütüphanesine katmak isteyeceği bir eser.
    --- spoiler ---
  • son tolkien kitabıdır.
  • içinde okuyunca yüreğinizi parçalayacak iki tane tolkien mektubu bulacağınız kitaptır. koskoca tolkien'in, kitaplarını bastırmak için yayıncı peşinde koştuğu ve emeklilik yıllarında hayatını idame ettirmek için eleştiri yazıları yazmayı düşündüğü dünya bize neler yapmaz?
  • tolkien'in kadim zamanlara ait üç büyük öyküsünden sonuncusu ve bana göre en epik olanı.

    kitap, silmarillion'da kısaca değinilen gondolin'in düşüşü hikayesinin uzun ve detaylı bir derlemesidir aslında. oğul tolkien* kitabı derlerken ne denli zor ve uğraş gerektiren bir süreçten geçtiğini, aralara iliştirdiği notlarla belirtiyor sık sık.

    kitap içinde orijinal metne ek olarak, mitolojinin taslağına göre kapanış ve quenta noldorinwa'ya göre kapanış olarak iki alternatif hikaye vardır. bu iki hikaye bir kaç isim harici çok radikal değişiklikler içermemekle birlikte, hikayenin kayıp öyküler'den son haline kadar geçirdiği evrimi görmek açısından oldukça yararlıdır. ayrıca tolkien'in hakkında fazla mâlumat vermediği, orta dünya severlerin fârazi tahminlerinden öteye gidememiş, kıyamet savaşı ya da son savaş olarak bilinen, dagor dagorath ile ilgili bir kaç pasaj da kitabın sonlarında mevcuttur. bunun yanı sıra artık orta dünya evreniyle özdeşleşmiş olan alan lee'nin muhteşem illüstrasyonları da kitap içerisinde yer alır.

    beren ile luthien ve hurin'in çocukları'na göre daha sade ve akıcı bir dili vardır.
  • abartıyı hak eden kitap, sanırım tolkien külliyatının gizemi ve aksiyonu hiç bitmeyen öyküsü olabilir.

    ya da benim okuduğum en iyi kitabı.
  • vadinin derinliklerinin, beklenen habercisine kavusmasinin ve onun ardillarinin hikayesi.

    gondolin kenti, gercekten sakliligiyla bir baska guzellesiyor. onu guzellikler icinde duslemek, derinlestikce; guzelligin otesine gecmeye basladi. edebiyat, sonralari bundan payini alacakti. guzel olan sey yitip gitmeyecek bir sey olmamaliydi cunku. guzelligin pesindekiler, guzellige duskunluklerini; gizli dusmanliklarinca yok etmis, yapabildigince bozmus bir sekle benzetecekti. guzel olan, oldugu gibi olamazdi, yerinde kalamazdi.

    hikayenin ilk yarisindaki dehsetli olayin bir parcasi olmak, bu degilse bile, bunun bir tarafi olmak bu yuzden kacinilmaz oluyor. guzellikten yana olanlar; ozellikle tuor ve turgon'un nitelikli askerleri, muthis kahramanliklarini; destansi direnisleriyle suslerken yasamlarini birer birer kaybediyordu. bas donduren ve hiz kesmeyen aksiyon filmlerini hatirlatan sayfalar, yerini aci dolu kederlere birakiyordu. biraz daha ilerleyince, isik; kaynagina, cok zorlu ve goz yasi dolu yollardan donecekti.

    surekli ve benzer donusler, gizlilikleriye ovunmekle mesguller. oysa o tarifsiz sey, surekli ve bir sekilde onu aciga cikarmak konusunda pek becerikli. onun sanatla ve tarihle harmanlanmis sir dolu tasarisi, dolambacli yollardan gecebilmekle birlikte; bir donus icin, tipki dogdugu gibi, dogdugu yere donmeye programlanmis. acaba bunlardan hangisi dogum hangisi olum? ic icelik ve bilinmeyis, yalnizca bir defa, bilinmeye en yakin oldugu yerde, bilebileceklerce; yalnizca bir defa beliriyor. dusuncenin boylesini hazmetmesi, onun yasam dolu yurutucusu olmaktan daha zor. bu yuzden, umutsuz ve kederli burada olmakligin, bitmesi degil bitmemesi daha korkunc.
hesabın var mı? giriş yap