• far su zımparasıyla küçük gritten buyuk gride (600 1200 2000 gibi) elle zımparalanıp daha sonra polisaj makinesiyle pastalanarak yapılabilir.

    yada daja kolayı, tabi daha az etkili, bimde a101 de satılan narsprin ile spreylenir sonra wd40 ile üzerinden geçilir, fena olmaz.
  • farları açtırıp içten temizlemek istedim; 600 tl para istediler. devlette ameliyat yapan doktor bu kadar para alıyor mu emin değilim. pes!
  • aslında konuyu (bkz: kloroform) üzerinden değerlendirmiştim.
    daha sonra necip milletimize *far temizliği üzerinden daha fazla ulaşabilirim, daha faydalı olur diye düşündüğüm için bu başlığa taşıdım.

    öncelikle kahramanımızı tanıyalım (bkz: kloroform).
    piyasada satılan aparat, kit vs. hepsi hikaye. işi yapan bu kimyasal. boş yere üç kağıtçılara para kaptırmayın.

    ben şu şekilde çalıştım ;
    cam konservenin yarısına kadar kloroform koydum. konserve kapağını üstten matkapla deldim. içine, kloroforma değmeyecek seviyede bir pipet uzattım. cam konserveyi kettle içine koydum kaynattım. kettle içindeki su kaynayınca haliyle cam konserve içindeki kloroform uçmaya başlıyor. pipetin ucunu fara tutmanız yeterli. gerçekten efsane temizliyor.
    işlemi sanayide veya herhangi bir car care'de yaptırsanız 250 lira istiyorlar ve bu kadar temizleyemiyorlar. umarım faydalı olur.
    öncesi
    sonrası
  • aracımın temizliğine çok dikkat eden birisi olarak ne zamandır sararmış olan farlarını temizletmek istiyordum.

    bugün birkaç yere sordum 500-750 tl arası fiyat istediler. onbeş dk sürecek bir işlem için çok fazla olduğunu söyledim, sen bilirsin dedi.

    evet ben biliyorum. açtım internetten birkaç örneklerine baktım; sanayide kullanılan far temizleme sıvısı ile her yerde rahatça bulacağınız asperox (sarı güç) temizlik maddesinin etken maddesi hemen hemen aynı imiş.

    aradım annemi evde asperox var mı dedim, var dedi. katı mintak var mı dedim, ona gülerek hayır sıvısı var dedi. :)) gidip marketten katı olanını aldım.
    eve geldim ve önce asperox'u üzerine püskürtüp ovmadan birkaç dk bekledim. farın sararan kısmı olduğu gibi aşağı aktı.

    sonra katı mintak ile sünger ile iyice ovdum, ardından duruladım.

    sonra kurutup asperox işlemini birdaha yaptım ve tekrar duruladım.

    sararan kısmı temizlemek için bazik bir madde lazımdır. bunun içinde eski bir diş fırçası ve diş macunu ile iyice yedirerek fırçaladım. (dikkat edin zımpara ya da tel tarzı şeyler ile ovalamayın komple çizilir far)
    birkaç dk bekletip duruladım.

    sonuç mu?
    bildiğiniz sıfır far takmış gibi tertemiz oldu.

    başlığa giren arkadaşlara tavsiyem kesinlikle boş yere o kadar para vermeyin. maksimum bir sene gider bu çözüm deniliyor; senede birkez onbeş dk bu işlemi yapmak hiçte zor değil.

    görsel
  • bir iki yıl içinde farı eski haline getiren -belki de daha kötüsüne- işlem...
  • tatil terapisi olarak öğleden öncemi bu işe ayırdım. kollarım zımpara yapmaktan et kesti ama amaç da zaten buydu*.

    öncelikle bilinmesi gereken kloroformla far parlatmanın temel mantığı kalın zımpara ile verniği yüzeyden kaldırıp ince zımparalar ile de oluşan çizikleri minimize etmek ve nihayetinde kloroform buharı ile bu çizikleri eriterek şeffaf bir yüzey elde etmektir. tüm işlemler bittiğinde elimizde tertemiz pleksiglas kalacaktır. vernikten azade kalan pleksiglas da her türlü dış etkenden hızlıca etkilenecektir. son işlem olarak vernik ya da uv korumalı şeffaf cam filmi ile yüzeyi kaplarsanız daha uzun süre dayanacaktır. vernik bizim yiyeceğimiz nane değil, sprey vernikle denerseniz muhtemelen portakal kabuğu gibi bir yüzeyle karşılaşacaksınız. bu sebeple bu işe girişecekseniz cam filmi kullanmanızı tavsiye ederim.

    youtube üzerinden bin tane far temizleme uygulaması örneğine ulaşabileceğiniz için işlem adımlarını yazmıyorum. kendimce önemli gördüğüm püf noktalarını aşağıda belirtiyorum.

    - maskeleme bandını özenli yapın, zımpara boyaya değdiği anda acımıyor, direkt çiziyor.

    - su zımparası kullandığınız için yüzeyi sürekli ıslak tutun, ara sıra zımparayı da suya daldırıp zımparaya dolan pleksiglas parçalarını temizleyin.

    - ilk kat zımparada vernik yüzeyden kaldırıldığı için özenli yapılmalı. vernik kalırsa kloroform buharı etkili olmayacaktır.

    - kloroform kullandığınız her aşamada eldiven kullanın.

    - kloroformu ısıtıcıya tamamen doldurmayın, iki parmak yüksekliğinde bir miktar iki fara da yetecektir. fazla doldurursanız kaynarken sıçrayarak yüzeyde leke oluşturabilir.

    - kloroform buharını rüzgarsız bir havada uygulayın. hafif bir esintinin zarar olmaz ama bu durumda buharı soluyup zehirlenmek istemiyorsanız rüzgarı arkanıza alın.

    - buhar aplikatörünün ucunda sıvı oluşması durumunda silin. damlarsa iz yapacaktır.

    - işlem bittikten sonra yüzeye dokunmayın iz kalabilir.

    aklıma gelen farklı bir detay olursa ekleme yaparım.
  • bugün yaptırdım, o sarı far gitti yerine cillop gibi far geldi. ne kadar süre dayandığını önümüzdeki aylarda yeniden sarardığında edit ile yazacağım.
  • bir limonu ikiye bölüp, üstüne karbonat döküp o şekilde farları silmek de kloroform kadar başarılı bir sonuç vermese de kısmen işe yarıyor. tabi farın durumuna göre işlemi birkaç kere yapmak gerekebilir.

    bunun yanında farın yüzeyine diş macunu sürüp, üstüne karbonat serip yine limonla temizleme yöntemi de mevcut. bu da denenebilir bir yöntem.
hesabın var mı? giriş yap