• oluşturmanın çok kolay ve sonuçlarından ziyade nedenleri üzerinde düşünmenin önemli olduğu iletkenlik;daha doğrusu elektriği ilettiği için, iletemez-lik özelliği.

    cep telefonunuzu önce kalınca bir pamuklu örtü ya da battaniye ile, hiç boşluk kalmayacak şekilde, sarın ve başka bir telefondan arayın zilin sesini duyacak ya da titreşimi algılayacaksınız. bu, örtü yalıtkan bir malzemeden yapıldığı için olmakta yani yalıtkan maddeler elektro magnetik dalgalara karşı, onları içlerine geçirmeme, şeklinde bir özelliğe sahip değillerdir.

    şimdi aynı telefonu alüminyum folyo ile sadece tek kat ve hiç sızıntı yapmayacak, boşluk ya da dışarıya açık kısım kalmayacak şekilde sarın. ve yine arama yapın... aradığınız kişiye şu an ulaşılamıyor mesajını duyacaksınız. zira mükemmel bir faraday kafesi yaptınız.

    iletkenler "fazladan" elektrik yüklerini ve elektro-magnetik dalgaları sadece dış yüzeylerinde iletir ve taşırlar. olay bu nedenle olmakta.
  • eğer siz de "mikrodalga fırınlar beni niye pişirmiyor?" diye merak edenlerdenseniz doğru yerdesiniz. bu aletlerin içeriye konan herhangi bir şeyi kasıp kavurmalarının ancak dışarıya zarar vermemelerinin temel sebebi de faraday kafesidir. haliyle sızıntıyı engellemek için kapalı olması gereken kafesin bu özelliği cam panel kısmında da ince ve iletken bir katman ile sağlanır.
  • uçaklara yıldırım düşmemesinin değil, -gerekli birkaç küçük düzenlemeyle- düşünce uçağa ve içindekilere zarar vermemesinin nedenidir.
  • en kaba örneğine otoyollardaki tünellerde rastlayabiliriz. araba radyolarının ve cep telefonlarının burada çekmemesinin başlıca nedeni bu kafestir. mantığı kafesi oluşturan tellerin, ortada(kafes içinde) bulunan manyetik alanı yok etmesine dayanır.
    daha fazla bilgi için;
    (bkz: elektromanyetik alan teorisi)
  • kafesin ızgara aralıkları ile filtreledigi frekans arasında doğrusal bir bağlantı vardır. kafes aralıkları ufaldıkça daha yüksek frekanslara kadar filtreleme yapar. en son olarak düz bakır veya iletken levhadan yapılan bi kafes teorik olarak hiçbir rf yayılımını geçirmez.
    basit bir deney olarak komple metalden yapılmış kahve kutularından birini içine cep telefonunuzu yerleştirin ve kapağı sıkıca kapatın
    telefonun ulaşılamaz olduğunu görürsünüz kapağı çok az açın 1-2 mm kadar telefonunuz tekrar ulaşılabilir olacaktır.
  • araba ya da asansor icinde cep telefonu, radyo gibi seylerin daha az cekmesinin nedenidir.
  • "aynı yükler birbirini iter" mantığından türeyen kavramdır. iki ucu iletken tele bağlı bir küre düşünün, iki elektron da birbirini iteceğinden, bir telden gelen elektronlar bu kürenin en dış cepesinden (birbirlerine en uzak şekilde) geçer ve diğer iletken tele ulaşırlar. kürenin iç kısmından akım geçmez. bu mantıktan yola çıkarak bazı yüksek gerilim hattı işçileri içi yalıtkan dışı iletken giysiler giyer ve iletken kısmı topraklayarak işlerini yaparlar (kaçak olması durumunda elektrik bireyi iletken tel gibi kullanmayıp en dış katmandan toprağa akar)
  • elektrostatik toz boya işi ile uğraşanların sık sık karşılaştıkları baş belası şey. bu sorun girintili yüzeyleri boyarken hasıl olur. toz boya parçacıkları tabanca ucundan elektriksel alan yolları ile hareket ederek malzemeye yapışır. bu elektrik alan yollarının girifli yüzeylere ulaşamaması nedeniyle bu kuytular boya alamaz. bunu yaşadığınızda faraday kahpe kafesini çoktan örmüştür. yapmanız gereken tabanca hava ve voltajı ile oynamak, topraklamanın iyi olmasını sağlamak, malzeme yüzeyini ısıtmaktır.
  • uçaklara yıldırım düşüp içindeki yolculara bişey olmamasının nedeni.
hesabın var mı? giriş yap