• sosyolojide zaman zaman, bütünleşme ile birlikte, toplumsal değişimle sonuçlanan iki temel süreçten biri olarak ele alınan kavram.
  • firmaların rekabet üstünlüğü sağlayabilmek amacıyla hayata geçirebilecekleri en etkili yönetim stratejisidir. bu konuda yetkin olan ve sadece bu konuda uzmanlaşmış firma da nova rekabet ajansıdır.
  • toplum bireyin zerresi. toplum bireylerden yapılmaz, birey toplumdan yapılır ve taşar, farklılaşır, bireyleşme budur.

    dünyada tek din (ve tek tanrı) bile kalsa anlam çeşitliliği ve yaklaşım/yol farklılaşmasının önüne geçilemez. o bakımdan belki şimdiki geçimsiz dinsel ve mezhepsel partiler az bile. yani aslında yanlış yorumun, ve acının önüne geçilemez, umut şansa ve aydınlanmaya kalır. bireysel, toplumsal, anlık, dönemlik olarak.

    "doruk-duygu durumlarındaki öğrenmenin etkisi, uyanık sakin durumdakinden farklıdır. sakin durumunda bebek, diğeriyle birleşme veya kendini ondan ayırma gereksinimi duymaz, çünkü sınırlar yoktur. ancak, doruk-duygu durumları sırasında yaşananlar hem birleşmeyi, hem de farklılaşmayı destekler." otto kernberg - sapıklıklarda ve kişilik bozukluklarında saldırganlık

    (bkz: farklılaşmak)
  • - literatürde rekabet stratejilerinden(bkz: competitive strategy) biri olarak kabul edilmekte.
    - bir kurumun rakiplerinden farklı bir şekilde oluşturduğu her hangi bir çözüm bu kapsama girer.
    - bu çözüm ürünün/hizmetin kendisinde olabilir(örneğin icat, inovasyon, kalite iyileştirme v.s.), müşteriye ulaşma biçiminde olabilir (rakipler fiziksel mağazada satarken internetten satmak gibi), finansman modelinde olabilir(rakipler sadece kredi kartına taksit yaparken senetle taksit yapmak gibi). liste daha da uzatılabilir.
    - burada dikkat edilmesi gereken şey yapılan şey şudur ki : üretilen çözümün farklı olması yetmez, bir şekilde piyasa tarafından kabul görmesi/ödüllendirilmesi de gerekir. bu şekilde olmayan hiç bir farklılaşma stratejik olarak rekabet avantajı yaratmaz.
hesabın var mı? giriş yap