• sınav bitmiş. günlerce sabahlaya sabahlaya çalışmışım. eh sınav da iyi geçmiş (iyi geçmiş dediğim de 50-60 gibi bi not ama çan sisteminde bu fantastik bi durum zaten.) 5 arkadaş okul bahçesinde ayakta soruları tartışıyoruz. derken bi arkadaş daha katıldı bize 6 kişi olduk. devamında düşünüyorum içimden:

    -hah şimdi oldu.
    -ne oldu lan?
    (içimde bi tamamlanmışlık hissi var ama açıklayamıyorum kendime... bi beş saniye sonra)
    -6 oldu işte. benzen oldu.
    -hassiktiiir.

    bütün hafta molekül inceleyen bünye, o gün boyunca etrafında karbon yapıları, heterosiklik halkalar görür. okuldan çıktıktan sonra adamakıllı içer de unutur allahtan.

    edit: egelilere selam olsun =)
  • ilaç içeriğindeki etken maddelerin yapı ve aktivite ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. eczacılık fakültelerinin en çekilmez ve en zor dersleridir. dersleridir diyorum çünki dört dönemlik yani eczacılık fakültesinde okuyorsanız ömrünüzün en azından iki yılı bu iğrenç dersle uğraşmakla geçer. yan etki olarak her bakılan yerde karbon, oksijen, azot vs. atomları görülür. insana ezber alışkanlığı kazandırır. öyle ki bir süre sonra okuduğunuz şey aşk romanı bile olsa ezberlemeye çabaladığınızı farkedersiniz.
  • bu dersi çalıştım, öğrendim geçtim diyen yalancı dombili'nin en önde bayrak sallayanıdır. sınavdan önce yallah bismillah deyip 10 - 15 tane sentezi hafızlayıp ezberlersiniz. çıkarsa geçersiniz, çıkmazsa kalırsınız. başka bir metod henüz bulunmamıştır. allah düşmanıma vermesin böyle dert.
  • direk ezbere gerek duyulan bir derstir. ancak oyle tum donem yatayim finaller gelsin ezberlerim deyince de gecilmez. mumkunse yaz okulunda alip dertsiz tasasiz berrak zihinle gecmek en guzelidir. farmasotik kimya7dan gecmek icin ne bildiginiz onemlidir ne kadar iyi bildiginiz degil. bu da demek oluyor ki oncelikle daha onceki final sorularina ulasmaya calismak en onemli kismi calismanin. ona gore ilk once cikmis sorular daha sonra da o sorulara paralel konular su gibi bilinmeli, ezberlenmeli. dur su reaksiyonun mantigini kavrayayim da sonra suna gecerim demek kalma sebebidir. zira reaksiyonun sebebi anlasilmaz, reaksiyonlar insan gibidir sadece kabul edilirler, degistirilemez, anlamlandirilamaz ve tam manasiyla anlasilamazlar. universite hayatinizda aci hatira olarak kalmamasi icin farmasotik kimyayi da bir insan olarak gormeniz faydanizadir.
  • bunu yapabilen, geçebilen insanlara hayret etmeme sebep olan derstir efendim. kesinlikle insan işi değil. sakın bana yapan nasıl yapıyorla gelmeyin. bir çözebilsem bu dersi zaten çift dikiş gitmezdim*. iki dönemdir bu dersten mağdur olma nedenimin yanlış çalışma yöntemi izlediğimden kaynaklandığını finale 11 saat kala farketmiş bulunuyorum. öncelikle en baştan başlayıp sırayla konu konu çalışmak yerine sınavda konu ve puan dağılımlarını öğrenmek daha önemli sanki. sonra isimlendirme, yapı, sentez, metabolizma, yapı-etki ilişkileri*, sınıflandırma ve genel olarak ilk baştaki farmakoloji bilgilerini sınıflandırıp kendinize önemli gelenlerini ayıklayıp çalışmak geçmek için yeterli olurmuş gibi geliyor bana. hadi bakalım hayırlısı diyor canım ilaç moleküllerimle boğuşmaya dalıyorum*.

    edit:yeterli olmuyormuş. kaldım da...
  • gördüğümüz sentezlerin ne işe yaradığını birinin bana açıklamasını istediğim ders. az önce çıktım finalden acayip tepkiliyim. mantığını anlayarak çalışayım falan diyorum ama yok arkadaşım bu ne ya böyle. ezberden başka seçenek bırakmıyorlar insana eh haliyle olmuyor. 10 kere de alsam geçemem ben bunu. etki mekanizması sor, biyotransformasyon sor ama niye bir hafta sonra hatırlayamayacağımız bir şeyi öğrenmemizi bekliyorsun bizden ben bunu anlayamıyorum. oh be.
  • dört senelik okuyanların da dört dönem aldığı, öğrenebilmek gibi bir kavram içermeyen, görsel hafıza isteyen, azıcık da şansla geçilen bi derstir kendileri. bu okul uzarsa bi bundan uzar zaten. farmakolojiymiş,teknolojiymiş yalan bunlar... adamı kanser de eder,sinir hastası da... ne zaman ki gördüğünüz her nesneyi bir aromatik yapıya benzetir,adını da doğru söylersiniz; işte o zaman bu dersi geçersiniz.. allah sabır selamet versindir..
  • ömür törpüsü bitirme dersi. depresyon sebebidir, intihar eğilimli kişilik bozukluğu yaratır, basit bir vizesinde bile yüzlerce formül ve sentez ezberlenir, saç beyazlatır, diş döker, ülser yapar.
  • tam türk eğitim sistemine uygun olarak verilen bir derstir.. şöyle ki efendim, öğrenci sınavdan takriben bir hafta önce dersin başına çalışmaya oturur, ordan sülfamerazin, burdan izoniyazit, ezberler de ezberler.. senteziydi, metabolitleriydi, hepsini... bu arada üst sınıflardaki yardımsever insanlardan daha önce sorulan ve sorulması muhtemel sorulan alınmış ve onlara da uygun olarak çalışılmaktadır.. hepsi kısa süreli belleğe bir süreliğne kaydedilir.. sınav olur, aradan bir hafta geçer.. öğrenci büyük olasılıkla ilaçların kimyasal formüllerini bile unutmuştur..
    efendim özetle, eczacılık fakültelerinin en zevkli derslerinden biri olabilecekken gereksiz bir sürü şeyin ezberletilmeye çalışıldığı, sonunda öğrencinin aklında neredeyse hiçbir şeyin kalmadığı derstir.. şükürler olsun ki az kaldı bitmesine...
    tam bir yıl sonra edit: bitiyor mu yazmışım, hey yavrum hey.. alttan bıraka bıraka, tam bir yıl sonra aynı belayla tekrar uğraşıyorum.. neyse, bari bu dönem son olsa...
  • birincisinde her şey çok güzel giderken ikincisinde işlerin boka sardığı derstir.
hesabın var mı? giriş yap