• uzun zamandır almayı istediğim ve sonunda bugün temin ettiğim kitap. halil inalcık'ın tarihe böyle bi eser kazandırmış olması fatih'i daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. başlamak için sabırsızlanıyorum.

    kitap, ustanın 60 yıllık birikimlerinin sonucunda meydana gelmiş. tarihi siyasi propaganda aracı olarak kullanan yazarları okuyarak yalan yanlış, belgesiz tarih öğrenen herkesin, bu tarz ustalardan okuyarak gerçek tarihimizi okuması gerekmekte. belki o zaman biraz olsun vizyon sahibi olabiliriz.
  • yukarıdaki yoruma katılmakla birlikte iki çift kelam etme cüretinde bulunmak isterim.
    kitap birçok makaleden oluşuyor, yer yer tedavülden kalkan arapça ve farsça kelimeler olsa dahi halil hocanın akıcı dili kitaptan kopmanıza izin vermiyor.
    kitabın en can alıcı ve merak edilen noktası, fetih: bir fetih ancak bu kadar çarpıcı anlatılabilirdi. fethi okurken yüzümde bir tebessüm oluştu, içim kıpır kıpır oldu sonra ise birden ayağa kalkıp sigara içmeye çıktım ve 5 dakika boyunca mal gibi sırıttım balkonda :)
    fatih hakkında ilber ortaylı'nın halil inalcık ile yaptığı sohbete dikkat ederseniz ilber ortaylı, halil inalcık'ın ağzının içine bakıyor tabiri caizse. tık
    "kitap başlığındaki mehemmed?" : mehmed isminin muhammed'den geldigini anlatmak amacıyla kitap isminin "... mehemmed han" olmasını vasiyetinde belirtmiş ve iş bankasi hocamızın isteğini yerine getirmiş. (teşekkürler iş kültür)

    t- tarihçilerin kutbu'nun mutlaka okunması gereken ve piyasada bulunabilecek en kapsamlı fatih sultan mehmed biyografisi olan bu kitabın rafınızda yer bulması dileğiyle. kitabın 723 sayfalık ana metni gözünüzü korkutmasın, osmanlı altın çağı'na merakınız varsa yılmadan, yorulmadan okuyorsunuz. şuan amazon.com.tr'de %50 indirimle 32.50 tl, kaçırmayın. biyroon
  • mehemmed ismine takılacaklar olabilir. karamanoğlu mehmet bey diye bize sunulan ilk mehmed'dir. daha önceleri türkçeleştirilmeye çalışmış muhammed'i mehemmed olarak türkçeleştirmiş, sonradan da düzeltile-yontula mehmet haline gelmiş ve kullanılmıştır.
  • halil inalcık'ın dev eseri, fatih sultan mehmet'in kronolojik bir biyografisi gibi dursa da tam olarak öyle değil. inalcık daha ziyade, tarihçilik yaşamı boyunca fatih'le ilgili ya da dönemiyle ilgili yazdığı makale ve diğer çalışmaları bir araya getiriyor kitabında. yaklaşık 800 sayfalık dev bir eser çıkıyor ortaya. ama hemen hemen ikinci yarısının başlangıcından itibaren kitap tam anlamıyla profesyonel tarihçiler için yazılmış bir başvuru kaynağına dönüşüyor.

    ilk kısımda osmanlı'nın kuruluşu ve bizans'la yapılan tüm çarpışmalar uzun uzun anlatılıp fatih dönemine geliniyor. ardından istanbul'un fethi ve fatih'in diğer seferleri işleniyor. bu en uzun kısımdan sonrası ise fatih dönemini de içine alan yüzyıllar içinde osmanlı'nın bürokratik ve mali düzeni ele alınıyor. fatih döneminin başlıca kaynakları olan çağdaş tarihçiler uzunca anlatılıyor. fatih'in çıkarmış olduğu kanunnameler orijinal osmanlıca metinleriyle beraber sayfalara taşınıyor. kitabın geri kalanında da osmanlıca, arapça, ingilizce ve almanca kısımlar mevcut ve haliyle bu bölümleri -uzmanı değilseniz- atlamanız gerekiyor. son bölümlere ilerlerken eklenen papa'nın fatih'e mektubu ve cem sultan biyografisi son derece değerli bölümler.

    genel olarak kitap bir "fatih'e giriş" kitabı değil. okuyup bitirdiğinizde de fatih dönemini hatmetmiş olmuyorsunuz. karmaşık ve yer yer eski dille yazılmış olduğundan epey okuma çabası da sarf etmeniz gerekiyor. iş bankası, kitabı ciltli, ucuz ve çekici bir sunumla basıp görevini layıkıyla yapmış. benim için okunması keyifli ama zor bir kitaptı. konunun daha büyük tutkunları içinse bir okuma ziyafeti olduğu çok açık.
  • bir oturuşta yarısını bitirdiğim kitap. türk tarihinin en renkli ve en muktedir isimlerinden birisi olan fatih sultan mehmet han'ı böylesine bilimsel, böylesine objektif bir kalemden okumak çok mutlu etti beni.
  • bugün aldığım kitap. giderken yanımda götüreceğim. çok kıymetli bir eser, çok kıymetli bir tarihçinin, akademisyenin kaleminden. ve şu harika eserin, iş yayınları gibi kaliteli bir yayınevinden çıkmasına rağmen fiyatı sadece 10 dolar. 10 dolar bile değil. bilginin ne kadar kolay ulaşılabilir ama bir o kadar da değersiz olduğunu gösteriyor bize.
  • türk tarihçileri, en büyüklerinden halil inalcık da dahil, yıllarca babinger'in kitabını eleştirip durdular ama yerine geçecek bir kitap yazamadılar. içinde çok az yeni bilgi edindim doğrusu, inalcık'ın fatih dönemine ait okuduğum diğer makalelerin içeriğinin bir kısmı yoktu bile kitapta. yarısı da 15.yy'dan osmanlıca belgeyle doldurulmuş.
  • halil inalcık'ın bana göre en kıymetli eseri.ciltli kitabı fiziken çok ağır öyle keyfinizce 'gezdireyim vakit bulunca okurum'luk bir kitap değil.bu kitabın sizi yoracağı anlamına gelmesin.gayet sürükleyici ve cidden eserin kıymetli olduğunu an be an anlıyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap