• 4 gün once covid 19 ön tanısı ile hastaneye yatışım yapıldı. bugün tekrar ateşimin çıkması üzerine favipiravir isimli ilacın başlanacağını öğrendim. umarım fayda sağlar...

    editi1: muhtemelen ilacin etkisinden dolayı iki gündür ateş çıkmıyor. bir hafta kadar mevcut tedaviye devam edilecek...

    edit2: favipiravirin 4. günündeyim ama ateş ataklarım tekrar başladı maalesef. hafiften solunum sıkıntısıda hissetmeye başladım.
    nereye doğru gidecek bu iş bilmiyorum...

    edit3: favipiravir 7. gün olup kesildi. nefes darlığım devam etmekte. sanırım elimizdeki bütün ilaçları kullandık. sürecin nasıl seyredecegini artık öngöremiyorum...

    edit4: hastaneye yatışın 18 günü. yaklaşık 3 gündür saturasyonlar 90 a kadar düşmeye başladı. nefes darlığı devam etmekte...

    edit5: uzun süreli hastane sürecinin ardından taburcu oldum. cok daha iyi durumdayım. 14 gün evde izole bir şekilde kalacağım. soran mesaj atan arkadaşlara teşekkür ederim...
  • koronavirüs tedavi algoritmasında olan ilaçtır.

    üstteki yazarın bir tanesi, ilacı verdiler ama alsam mı almasam mı diye düşünüyorum dedi. arkadaşlar saçmalamayın, o dozlar bilimsel verilere göre hesaplanıp pozolojisi oluşturuluyor.

    farmakokinetik ve farmakodinamik diye 2 ayrı eczacılık bilimi var(eczacılık sadece eczane eczacılığı değildir). ilacın kandaki konsantre etkin doza erişebilmesi için yükleme doz yapıldıktan sonra idame doz yapılır. bunda yarılanma ömründen biyoyararlanımına kadar bir çok şey göz önünde bulundurulur. siz siz olun, verilen ilacı, söylenen dozda alın. ilaçların pozolojisi öyle kafadan uydurulmuyor.

    not: eczacıyım
  • influenza virüsünün rna'ya bağlı rna polimerazını seçici olarak inhibe eden bir geniş spektrumlu antiviral ilaçtır.

    favipiravir; (h1n1) pdm09, (h5n1) ve yakın zamanda ortaya çıkan (h7n9) kuş gribi dahil olmak üzere çok çeşitli influenza virüslerine karşı etkiliymiş

    aynı zamanda mevcut antiviral ilaçlara dirençli influenza suşlarını inhibe eder ve oseltamivir ile kombinasyon halinde sinerjistik etki yaratıyormuş. ifluenza tedavi alternatifi de artmış oluyor haliyle.

    japonya'da grip tedavisi için favipiravirin faz ııı klinik değerlendirmesi abd'de faz ıı çalışması tamamlanmış.

    etki mekanizması ve geniş bir antiviral aktivite yelpazesi ile favipiravir; grip ve onaylanmış tedavi bulunmayan diğer birçok rna viral hastalığı için umut verici bir ilaç adayıymış..

    kaynak
    kaynak
    kaynak

    ek: anti-influenza virüsü aktivitesi olan favipiravir: flavi-, alfa-, filo-, bunya-, arena-, noro- ve diğer rna virüslerinin replikasyonunu engeller. favipiravir aktif bir forma dönüşünce ki bu da favipiravir-rtp. viral rna polimeraz subrastı oluyor. böylece viral rna polimeraz inhibe oluyor. burdan yola çıkarak favipiravir sars-cov-2 üzerinde potansiyel antiviral etki yaratıyor.

    covıd-19 tedavisi için tıp araştırma merkezi (shenzhen) umut verici sonuçlar elde etmiş.daha önce denedikleri ilaçlarla karşılaştırma yapmışlar. ilk sonuçlar toplam 80 hasta (deney grubu ve kontrol grubu) favipiravirin fazlalopinavir / ritonavir'den daha güçlü antiviral etkinliği olduğu gösterilmiş. önemli bir yan etki görülmemiş.

    ek kaynak
  • yakın bir arkadaşım koku kaybı sebebi ile test yaptırdı. 2 gün sonrasında kas ağrıları başladı. sonuç pozitif geldi. kendisine bir ilacın yanında bunu vermişler. ilk gün 8-8 diğer günler 3-3 kullanması istenilmiş. kas ağrıları çok olduğu için uyuyamadığını söylüyordu. ilacı kullanmaya başladıktan sonra 3. günde koku gelmiş ve ağrılar kesilmiş. 3 gün sonra ilk defa iyi bir uyku çektim demişti.

    herhangi bir yan etki görülmemiş kendisinde. genel olarak ilacın yan etki oranı oldukça düşük gözüküyor.

    yan etki paranoyasına girerseniz hiç bir ilacı kullanamazsınız. bunu hayatı boyunca hiç antibiyotik kullanmamış biri olarak söylüyorum.*

    miktarı* biraz intihar ediyormuş hissi verdiği için biraz korkuluyor sanırım.*

    dünyada şu an için en çok hayat kurtaran ilaç olabilir kendisi. zira hastalığın seyri 11-13. günde sertleşirken bu ilaç 4. günde önleyebiliyor.

    ilaç öveceğim hiç aklıma gelmezdi.*
  • covit pozitif teşhisi ile bu sabah ilk 8'i yuttum. akşam 8 daha, sonrasında 3'er tane ile kutu içerisindeki 40 hapı içmiş olacağım. her gün fiziksel etkilerini buradan paylaşacağım.
    covit pozitif olarak yaşadığım belirtilere gelirsek, en hafif geçirdiğim grip belirtilerinden daha az belirti var, arada burun akıntısı, arada baş ağrısı, ateş ağrı öksürük nefes darlığı yok. testi de iş olsun diye yaptırmıştım.
    bana geçmiş olsun, size hiç olmasın temennisi ile...

    2. gün bilgileri: dün sabah 8 akşam 8 adet favipiravir ve 1 er tane de hidroksiklorokin aldım. elim ayağım kalkmıyor, müthiş bitkinlik, yorgunluk, huzursuzluk hakim bünyede. onun dışında ateş, öksürük vs yok. iştah yerinde, tat koku yerinde. ilaçların kullanıldığı 5 gün sanırım böyle geçecek.
    4. gün bilgileri: 3. gün tat ve kokuyu kaybettim. gücüm biraz daha iyi, ilaçlar yarın bitiyor, bakalım tat ve koku ne zaman geri gelecek.
    6. gün bilgileri: dün yani 5. gün ilaçlar bitti. tat koku kaybı, arada baş ağrısı ve genel bitkinlik sorunu yaşıyorum.
    beni rahatlatan durum, ateş ve öksürüğün ilk günden beri hiç olmayışı. umuyorum ki, bu şekilde atlatacağım....
    8. gün bilgileri: evet sözlük, çok şükür iyiyim, tat koku dışında eski günlerdeki gibiyim, vücudum koronayı sikti attı. günde 3/4 litre su içtim her gün. size de şiddetle tavsiye ediyorum, çişiniz berrak su gibi ve kokusuz olmalı, bunu da çok su içerek yapabilirsiniz.
  • japonya bugün itibari ile dünyada isteyen her ülkeye, ihtiyaçları kadar bedava dağıtacaklatını açıklamış.
  • hafif ve normal hastalarda iyileşme süresini ciddi şekilde kısaltan ilaç. ayrıca, virüsten kaynaklanan ateşin normale dönme süresini de nerdeyse yarı yarıya kısalttığı ve yan etkisinin de olmadığı belirtilmiş.
    link
  • her ilacın mutlaka bir tan etkisi vardır. yukarda bir arkadaş da belirtmiş, “fetal yan etkileri olabilir ve yeterli insanlı klinik data yok”

    ilaç denen şeyi çok mecbur kalmadıkça kullanmam, çünkü bu zımbırtılar ya karaciğerde metabolize olur, karaciğeri yorar, ya böbrek yoluyla atılır, böbrekte birikim vs olur, yani bir ilacı oluşturan molekül normalde vücutta bulunmadığına göre vücuttan atılması gerekir, atılamayan kalıntılarının üreme hücrelerine yaptığı etkiler olabilir vs.

    bütün dünya 11.güne kadar bekliyor, ki bence bu yan etkilerini gözününde bulundurarak kullanmaya artık mecbur olduğunu görene dek kullanmıyor, biz ise 4.günde daha yan etkisinin ne olduğuna emin olmadığımız bi ilacı basıyoruz. günü kurtarıyoruz gibi geliyor, yani evet hastalarımızı covid19 dan kaybetmiyoruz, ama bir süre sonra bu hastaların karşımıza nasıl geleceğini aslında hiç bilmiyoruz.

    allah sonumuzu hayır etsin.
  • favipiravir hakkında derleme görüşler..

    1) covıd tanısı konulan her hastaya bakanlık tarafından 5 günlük hidroksiklorokin ve favipiravir tedavisi erken dönemde veriliyor.
    favipiravir;
    abd ve ingiltere’de kullanılmıyor,
    italya, ispanya, fransa’da kullanılmıyor,
    almanya ve hollanda’da da kullanılmıyor.
    hiçbir batı ülkesinde yok.
    neden?

    2) çünkü bu ülkelerde etkinliğini gösterecek randomize çalışmalar yapılmadı veya çok yetersiz oldu.
    peki, biz niçin kullanıyoruz?
    favipiravir, japonya kökenli, influenza ve ebola virüslerine karşı etkili olan bir antiviral ilaçtır.
    japonya ve çin’de çok olumlu çalışmaları vardı

    3) şu anda japonya, çin, hindistan ve rusya ‘da kullanılıyor.
    hidroksiklorokin ise tıp tarihinin rekor düzeyde çalışılan ilacıydı.
    yararı olduğunu bildiren yüzlerce çalışma yanında etkisi olmadığını gösteren de pek çok yayın oldu.
    ancak recovery dahil hiçbir çalışmada ciddi yan etki görülmedi.

    4) covıd’e yönelik elimizde başka hiçbir etkili ilaç olmadığı için hcq ile beraber favipiraviri, bu iki ilacı erken dönemde kullanıyoruz (repurposing).
    amaç, hastalığın ağırlaşma ve hastaneye yatış olasılığını azaltmak.
    tedavi etmek değil.

    5) hastalığın erken döneminde kullanıldığında en umut verici tedavi olan “monoklonal antikor” ilaçlarının kullanıma girmesi ya da aşı uygulamalarının başlaması çok daha etkili olacaktır ve bu ilaçlara artık gerek kalmayacaktır.
    o zamanlara kadar mümkün olan en sıkı korunma şart.

    6) monoklonal antikorlar nedir, nasıl etkili olurlar?
    tıpta herhangi bir ilacın etken maddesi ve dozu kadar ne zaman verildiği de çok önemlidir.
    hatta bazen “zamanlama” her şeydir.

    dr. bülent polat
    florence nightingale hastanesi

    bülent polat

    1) favipravir nedir? neden covid hastalarına veriliyor? kullanılmalı mı? favipiravir, japonya menşeili şirket toyama chemical tarafından rna virüslerine karşı geliştirilmiş bir antiviral ilaçtır.

    2) daha önce grip, batı nil, sarıhumma virüsleri, flavivirüsler, arenavirüsler, bunyavirüsler ve alphavirüslere karşı da etkili olarak kullanılmıştır.

    3) şubat ayından bu yana çin ve diğer ülkelerde yapılan çalışmalarda favipravirin hastalığı hafif ve orta derecede geçiren kişilerin hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azalttığı gösterilmiştir. ilk gün 8+8 tablet şeklinde kullanılması ülkemize özgü değil.

    4) tüm dünyada böyle kullanılıyor. ilacın tedavinin başında vücutta etkin doza ulaşması için böyle kullanılması gerekiyor.
    yan etkisi %5’ten az oranda gözüküyor. üre değerinin yükselmesi ve ishal en sık görülen yan etkileri olsa da ilaç genel itibariyle iyi tolere ediliyor.

    5) diğer sıtma ilacı olan klorokinden farklı olarak favipravir şu an için virüsün çoğalmasına engelleyen ve elimizdeki tek ilaç.
    kalp krizi yaptığı konusundaki iddialar ise tamamen spekülatif. covıd’in kendisinin zaten kalp üzerine ciddi yan etkileri olabiliyor.

    6) dolayısıyla hastalar bu ilaçtan değil zaten geçirmiş olduğu hastalıktan dolayı kalp krizi geçiriyorlar.
    favipravir bizim zaten aşina olduğumuz, yakinen bildiğimiz bir ilaç. lütfen kullanın.

    dr. kardiyobey.
    kardiyoloji hekimi

    dr. kardiyobey

    1) hastane eczacısıyım. son 8 ayda pek çok pozitif hastaya favipiravir kullandık, bulantı ve diyare harici bir yan etki görmedim. erken dönemde favipiravir başladığımız hastalarda yoğun bakım ve ölüm oranı ciddi şekilde düştü. lütfen reçete edilen favipiravirleri kullanın.

    2) insanlar “yükleme dozu” uygulamasına aşina değil, halk arasında “arka arkaya 8 tablet yutmak kalp krizini tetikliyor” gibi bir söylenti başlamış. tek seferde 8 tablet almak biraz korkutucu farkındayım ama kaç tablet yuttuğunuz mühim değil, mühim olan etken madde miktarı.

    3) bir örnek: standart bir parol tablet 500 mg. eğer her tablet 100 mg olsaydı tek seferde 5 tablet yutmanız gerekecekti. 500 mg’lık 1 tablet almakla 100 mg’lık 5 tablet almak arasında fark yok. tıpkı 800 mg’lık 2 favira almakla, 200 mg’lık 8 favira almak arasında fark olmadığı gibi.

    4) kardiyak risk konusunda esas mimli olan covid ilacı favipiravir değil, hidroksiklorokin. bu iki ilaç devamlı birbiriyle karıştırıldığı için favipiravir güme gidiyor.

    5) hidroksiklorokin’in bazı özel hasta gruplarında kardiyak risk yarattığı biliniyor ve artık yaygın biçimde reçete edilmiyor. hiçbir hekim ezbere ilaç reçete etmez, muhakkak gerekli yarar/zarar hesabını yapar. hekime güvenin.

    ecz. özge uçar
    tekirdağ yaşam hastanesi

    özge uçar

    1) covid tedavisinde kullanılan ilacı tanıyalım: favipiravir ( favicovir) nedir ? nasıl kullanılır? kimler kullanamaz? güncel olarak belirtisi olmayan pcr pozitif veya belirtisi olan ama test sonucu henüz çıkmamış kişilere bu ilaç verilmektedir.

    2) favipiravir ( favicovir, favimol, favira) nedir? mevsimsel grip tedavisi için japonya’da geliştirilmiş bir ilaçtır. ayaktan izlenen hafif- orta covid vakalarında verilmektedir. çin’deki hastalarda 11 gün olan hastalık sürecini 4 güne kısalttığı öne sürülmüştür.

    3) favipiravir akciğer enfeksiyonunda faydalı mı? hastalık başlangıç aşamasında iken favipiravir verildiğinde, kullanan hastalarda akciğerde iyileşme %91 iken, kullanmayanlarda %62’de kalmıştır. ancak virüsün vücuttan temizlenmesi üzerine fazla etkili olmadığı düşünülmektedir.

    4) favipiravir nasıl kullanılır? 1600 mg ( 8 tablet) sabah akşam başlanır, 600 mg (3 tablet) sabah akşam 5 gün kullanılır. gebeler, şüphesi olanlar ve cinsel olarak aktif erkekler tedavi ve takip eden 7 günde gebelikten korunmalıdır. cenin ölümü veya sakatlığına yol açabilir.

    5) favipiravir’in yan etkileri nelerdir? kan ürik asit düzeyinde artma, ishal, kan nötrofil düzeyinde azalma, karaciğer ast -alt testinde yükselme olabilir. yan etkiler %1-4 oranında görülür.

    prof. dr. nebahat bulut
    bakırköy incirli hastanesi

    nebahat bulut

    1
    * favipiravir verildi, kullanayım mı?
    • evet. etkili bir antiviral. bu sıtma ilacı değil, karıştırmayalım. ilk gün 8+8 şeklinde uygulanır. kalp krizine neden olmaz. sadece karaciğer enzimlerini ve üreyi bir miktar yükseltir (geçici).

    2
    * vitamin kullanayım mı?
    • sağlıklı besleniyorsanız gerek yok. sonbahar- kış gibi güneşsiz mevsimlerde d vitamini eksikliği olabilir. d vitamini eksikliğinin hastalığı ağırlaştırdığına dair yayın var. doktorunuza danışarak idame d vitamini alabilirsiniz.

    3
    * hidroksiklorokin kullanayım mı?
    • sıtma ilacı olan bu. salgının başında etkili olduğu söylendi. sonradan birçok yayında etkili olmadığı, hatta azitromisinle kullanıldığında zararlı olabileceği belirtildi. bildiğim kadarıyla ülkemizde de bu konuda halen yürüyen çalışma var.

    4
    * covid 19’lu biriyle temasım oldu. hemen test yaptırayım mı?
    • hayır. ilk günler kuluçka dönemi olduğu için test negatif çıkar. 4. günden sonra yapılabilir.

    5
    * pcr testim negatif çıktı, ama şikayetim var.
    • pcr testlerinin doğruluğu %60’larda. yine de covid 19 olabilirsiniz.

    6
    * covid’li biriyle temas ettim. hemen bulaştırıcı olur muyum?
    • hayır. enfekte olsanız da; semptomlar başladıktan 1-2 gün önce ve 6-7 gün sonra bulaştırırsınız. en yoğun bulaştırma, belirtiler başladıktan sonraki 5 gündür.

    7
    * covid oldum, iyileştim ama testim pozitif çıkıyor. bulaştırır mıyım?
    • pcr testi ortalama 17 gün pozitif olabilir. hatta literatürde 83 güne kadar pozitiftik bildirilmiş. bu; atılan virüs parçacıklarına bağlıdır. aktif hasta olduğunuzu göstermez, bulaştırıcı olmazsınız.

    8
    * pcr testim pozitif, covid oldum. korkayım mı?
    • sakin olun. verilen ilaçları kullanın. bol meyve- sebze tüketin. günde 7-8 bardak su için. sosyal medya ve olumsuz haberlerden uzak durun. hastalığı atlatacağınıza inanın. saat 24:00 gibi uyumuş olun, odanız karanlık olsun.

    9
    * hastalığı atlattım ama şikayetlerimin bir kısmı devam ediyor.
    • buna uzamış covid deniyor. 2-3 ay sürebilir. özellikle halsizlik ve performans kaybı belirgindir. ilk ay ağır spor yapmayın. kalp problemini düşündürecek şikayetiniz olursa kardiyologa görünün.

    10
    * hastalıktan yeni kurtuldum, korkuyorum yeniden olurum diye.
    • korunun ama çok tedirgin olmayın. 2. enfeksiyon mümkün ama sayı çok değil. hastalığı geçirenlerde oluşan bağışıklık yanıtının, 6-8 ay ağır hastalıktan koruyacağı düşünülüyor. kişisel farklılıklar mümkün.

    prof. dr. güner sönmez
    gata

    güner sönmez

    edit1: imla
    edit2: buradaki görüşler sosyal medya üzerinden yapılan tartışmaları anlamak için bir araya getirildi.
    edit3: teşhis ve tedavide hekiminizle görüşünüz.
  • yengemin babası, ilaç gelmesine rağmen 'kullanmayın' diyen karşı komşu doktor yüzünden vefat etti. sonra kızdılar ailesine 'neden kullandırtmadınız' diye.

    belki 2 tane yan etkisi olacak diye isteyen kullanmamaya devam edebilir.
hesabın var mı? giriş yap