• fikir olarak istikamet doğru: sözlükte okunmaya değer içeriğin *sözlükte* bulunup, damıtılıp paylaşılabilmesi gerekiyordu.

    ilgilenilmeyen içerik/yazar kalabalığından ilgiye değer içerik/yazara ulaşmak mümkün olamıyordu. dahası ilgiye değer içerik/yazara kişisel seçimler aracılığı ile ulaşmanın *sözlük içi* bir yolu yoktu. halihazırda iyi yazdığını bildiğimiz yazarları badi olarak ekleyip sadece badi içeriğini takip etmek mümkündü ama badinin badisini, beğenisini, keşiflerini (eğer içerikte paylaşmamışsa) göremiyorduk. yeni ve ilginç'i görmenin, bulmanın sözlük içi tek yolu *herkesin* ilgi ve beğenisi ile oluşturulan listelere girmekti. onun meşru yolu da şükelalamaktan geçiyordu.

    bu uygulamaya kadar favlamak=>şükelalamak idi (ama şükelalamak=>favlamak değildi). şükelalamak, kendine sözlük içi bir seçki oluşturmak sınırlı faydası dışında, en temelinde,

    a) yazarı motive etmek,
    b) içeriği herkese duyurmak gibi

    salt siyasi iki fayda/amaca hizmet ediyordu.

    bu uygulamanın varımı salt siyasiydi çünkü takdir, destek ve yüreklendirmenin görünür olduğu alan "geçen haftanın/dünün en beğenilenleri" gibi müşterek/temsili bir kürsüye adam çıkarma, kürsüden söylem duyurmaya yönelikti. bu da şükelalamayı favlama/rtleme gibi çoğulcu bir paylaşım olarak değil, çoğunlukçu bir oylama mecburiyeti haline getiriyordu.

    bir yazarı/içeriği desteklemenin ederinin "herkes seni/bunu beğendi" olmadığını düşündüğüm için sözlükte 'şükela' (ve eşleniği olan 'çok kötü') tuşuna pek basmadım. zaten zamanla bu fayda sözlüğün kendi kürsüsüne mahkum olmaktan çıktı, sosyal medya'ya taşındı. dünün en beğenilenleri de sosyal medya'da paylaşımı kolaylaştıran bir yönlendirme tabelası olmaya doğru evrildi.

    kişisel ilgi ve merakı besleme, içerik geliştirme, ufuk açma gibi her türlü girişim bu yüzden sözlükteki herkes ile, sözlükteki herkesin yönlendirmesine tabi sosyal medyadaki herkes arasında karşılıklı paslaşma, top çevirme şeklini aldı. eski kemikleşmiş yazarlar ve içerikleri ile yeni *herkese hitap eden* yazarlar/içerikler arasında sözlük tekrarların ve tekrarlamanın anlamlı/gerekli olduğu bir görünürlük çukuruna dönüştü.

    sözlük hakkında son yıllarda dile getirilen "içerik çok kötüleşti"lerin hepsi bu yapısal içerik geribeslemesinin doğal sonucu kabul edilebilir. içerik çok kötüleşmedi, çok kötü içerik (ya da, izafileştirirsek: ilgi çekmeyen içerik) hep vardı; iyi içeriğin keşfi, görünebilirliği durdu. bu yönde beklenti ve umut kalmayınca meydan yeni/farklı/ilginç içerikten çıktı, tekrar'ın, saflaşmanın gerekşart olduğu siyasi içerik ve o eksende sürdürülebilir iletişim savaşlarına döndü.

    sözlük siyasileşmedi, sözlükte siyasetten ve popüler kültür tekrarlarından gayrı içeriğe ulaşmaya imkan, olanak ve mahal kalmadı. favlamanın gelmesi ile sözlük kısırlaşmanın, tek-tipleşen, tekrarlayan deneyimin dışına çıkma şansını *yeniden* yakalamış görünüyor. en azından ben, kendi adıma, yazara dönük motivasyon için değil çeşitliliğin sağlanmasına dönük bir motivasyonla favlamaya başlayacağım. buradan sözlüğün kendisi için olmasa da, sözlük deneyimi için aydınlık bir ufuk görüyorum.

    fikir kısmı bu, uygulamada bazı sorunlar görünüyor:

    1. mahremiyet: favlayan favladığının görülemeyeceği önkabulüyle içerik seçiyorsa özeli afişe olmuş oluyor. misal birileri: fappening linki kaydedenin de bu ani gelen kamusallaşma sebebiyle mahremiyet sıkıntısı yaşayabildiğini dile getirmiş. bunu aşmanın yolu favori ile rt'ye denk bir paylaşma ayrımını getirmek olmalı. twitter'da fav kişisel tarihçe için, rt ortak paylaşıma dönük olarak kullanılıyor. burada da böyle bir ayrım getirilebilir. getirilmezse ilk fav'dan sonra bunu bana bir daha gösterme'li bir uyarı mesajı çıkması, favların mahrem olamayacağının kısaca izah edilmesi yeterli olacaktır.

    2. fav enflasyonu: bir yazarın (bu örnekte mimlenen kişi olan guru'nun) çok sayıda fav yapıp tek sıra bir listeyi ele geçirmesi sorunu söz konusu. bunun da yolu bu badinin fav'larını gösterme seçeneğinin eklenmesi olabilir. ya da yine rt-fav ayrımı yapılırsa belki fav-rt oranı gözetilir, herkesle paylaşmak manasına gelen rtlemenin, twitter'da olduğu üzere, daha seçici olacağı varsayılır.

    3. fişleme/takip çekinceleri: yeni uygulamaya intibak etme çekinceleri olarak değerlendirmekte fayda var. ama illa hem favlayayım hem de herkese görünmesinci varsa o hakkın tanınması bu eleştiriyi karşılamaya yetecektir.
  • bu haliyle çok eksik kalmış. alt kategori olarak bir tane de "guru hariç" butonu lazım acilen.
  • geçenlerde farkettim ki, badi'lerimin yazdıklarından daha çok favladıklarıyla ilgileniyorum.

    badilerimin ne yazdıkları, hangi stilde yazdıkları, konuları hangi bakış açılarıyla ele aldıkları konusunda artık az çok fikrim var. life is drunk başlıklarını uzaktan tanımak modundayım evet, ama badilerimin yazdıkları, bana yeni bakış açılarını eskiye oranla fazla getirmiyor. marjinal fayda git gide azalıyor. hani uzun süredir birisiyle birlikte olursun/yaşarsın da artık davranışlarını bilirsin/alışırsın ya..aynen bu duruma geldik badilerimin yazdıklarıyla...

    ama favladıkları, apayrı bir dünya yaratıyor bende. her favladığına dikkat ediyorum. anlıyorum ki, bazılarını beğenmiş, bazılarından nefret etmiş, bazılarını ise "saklayayım bunu" tarzına atmış fava..bazen kendisi için bir şey favlıyor, görüyorum. bazen yaşadığı bir geçmiş olayla ilgili yazdığından farklı bir entry'yi favlarken buluyorum, anlıyorum ki badimin ukde'leri var.. bazen bilgi favlıyor, anlıyorum ki yeni bir bilgi görmüş beğenmiş ve saklamaya karar vermiş, anlıyorum ki kendini geliştirmeye devam ediyor.. bazen aynı fikirleri favlıyor, anlıyorum ki düşüncesini pekiştirici şeyler peşinde.. birkaç defa beni de favladılar, acayip mutlu oldum lan, çocuklar gibi sevindim.

    ama en güzeli, bazen de anlıyorum ki badim farklı bir bakış açısı arıyor, ben de onunla birlikte arıyorum o farklı bakış açısını.
    geçmişiyle ilgili yüzleşmelerini buluyorum ve bunlar çok zevkli oluyor.
    ben de geçmişimle yüzleşiyorum badimle birlikte.
    bambaşka hayatlar/bilgiler/duygular aynı favlanmış konuda birleşiyor, hem badime hem bana birşeyler katıyor.

    işin daha da güzel tarafı, binlerce yazarın olduğu ve hepsini tanıyamayacağım bu sözlükte bana kaliteli yazıları adrese teslim bulduruyor, bu özellik. keşfedemediğim ama harika yazan yazarları bana hemen gösteriyor. sözlükteki akılsız bakınızlardan uzaklaşıyorum ve böylece onları da badi'ye ekliyorum. sonra yeni eklediklerimin favladıklarını okuyorum...ooo bazen bir bakıyorum saatler geçmiş..

    seviyorum badilerimin favladıklarını...sözlüğün bir ruhu ve bir kutsal bilgi kaynağı olma özelliği hala varsa, orada... favladıklarında.
  • aktif olduğu kısa sürede yıllardır sözlüğe yazmayan bir çok badimin esasında hala sözlükte takıldığını görmemi sağladı. olm favlıyorsunuz madem o kadar e yazsanıza iki üç bi şey de nasiplensek?
  • badilerime düşman olmamı sağlayan hede.
    bir de baktım ki, hiç bir badim, hiç bir entarimi favorisi yapmamış! hıh!
hesabın var mı? giriş yap