• genel fuko cizgisinde bir kazi-tespit silsilesi. fearless speech'in parrhesia detaylari fuko'nun kafasinda "modern hakikat anlaticisi"yla (dogru-budur-soyle-davranin-boyle-edin ekolu) ne kadar alakaliydi bilmiyorum ama yine de:

    (bkz: entelektuelin siyasi islevi)
  • michel foucault'nun 1983 sonbaharında california üniversitesi'nde verdiği "söylem ve hakikat" derslerinin notlarından derlenen kitap.
    bu kitapta foucault, ilk kez antik yunan'da kullanılan parrhesia kavramını açıklıyor.
    kitap türkçeye "doğruyu söylemek" olarak çevrilmiştir.
  • michel foucault'nun felsefenin doğuşunun en büyük sebebi olan parrhesia kavramını hakikat ile gerçeklik arasında antik çağdan beri var olan bi sorunsal olarak işlediği türkçeye ''doğruyu söylemek'' olarak ayrıntı yayınlarından çevrilmiş, 1983'de california üniversitesinde verdiği seminerlerden öğrencilerinden birinin yaptığı derlemedir.
  • ''söylediklerinin sadece doğru olmasına değil, konuştuğun kimsenin bu doğruya katlanabilecek olmasına da dikkat et.''

    ''platon aşık insanın, aşk nesnesi söz konusu olduğunda kör olduğunu söyler. o halde eğer herkes en çok kendisini seviyorsa, insan kendisi söz konusu olduğunda kördür.''
  • duvara karşı. özgürlük bahsi. felsefi parrhesia.

    "yunan-roma kültürünün felsefi etkinlik alanında ortaya çıktığı biçimiyle parrhesia, öncelikli olarak bir kavram ya da tema değil, bireylerin kendileri ile olan özel ilişkilerini şekillendirmeyi deneyen bir pratikti. ve bence bizim kendi ahlaki öznelliğimiz, en azından kısmen, bu pratiklerde köklerini bulur. daha kesin bir ifadeyle bence parrhesiastes'i tanımlayan belirleyici kriter onun soyunda, yurttaşlığında ya da entellektüel becerilerinde değil, logos'u ile bios'u arasındaki uyumda bulunacaktır."

    "ikinci olarak, bu yeni parrhesia'nın hedefi meclisi ikna etmek değil, bir insanı kendisi ve başkaları için kaygı duymaya ikna etmektir; bu da insanın hayatını değiştirmesi anlamına gelir."

    "ancak felsefi pratikte kişinin fikrini değiştirmek mefhumu daha genel ve geniş bir anlam kazanır; zira artık mesele kişinin inanç ya da kanılarını değiştirmek değil, yaşam tarzını, diğerleriyle olan ilişkisini ve kendisiyle olan ilişkisini değiştirmektir."

    "üçüncü olarak bu yeni parrhesia pratikleri kendilik ile hakikat arasında karmaşık bir bağlantılar kümesinin oluşmasına yol açar."

    "kişinin hakikati bilebilmek için kendisine dair hakikati bilmesi gerekliliğinin yol açtığı döngü, iv. yüzyıldan itibaren parrhesia uygulamasının bir özelliği olmuştur."
  • (bkz: söylem ve hakikat)

    “insanın zihninden geçen düşünceler konusunda sessiz kalması; işte köle olmak budur!”

    michel foucault
hesabın var mı? giriş yap