*

  • gelecegin isigi. osmanli doneminde edebiyat agirlikli bir sanat akimi.
  • "gelecegin doğuş"u olacak. sadece edebiyat akimi olarak nitelendirmek daha dogru. tek onemli temsilcisi de ahmet hasimdir.

    serveti funun da ayri bir akimdir, fecri ati ile ayni sey degildir. edebiyati cedide ile serveti funun un da ayni sey olmasi lazim hatirladigim kadariyla..
  • - sanat ilkelerini ve edebiyata getirmek istedikleri yenilikleri bir bildiri halinde yayımlamışlardır.
    - servet-i fünun edebiyatına bir tepki olarak doğmuştur fakat “sanat şahsi ve muhteremdir” ilkesiyle aslında servet-i fünunculardan çokta farklı olmamışlaardır.
    - ahmet haşim, yakup kadri karaosmanoğlu, refik halit ve hamdullah suphi dönemin önemli yazarlarıdır.
  • edebiyat-ı cedide'ye tepki olarak kurulan edebi topluluk.
    batı sanatı, ulusalkültür gibi sorunlara çözüm bulmak savıyla ortaya çıktılar.
    yazarlarının çoğu eleştiri dalında yazdı.

    önemli isimleri:
    ahmet haşim
    hamdullah suphi tanriöver
    refik halit karay
    fazil ahmet aykaç
    mehmed fuad köprülü
    yakup kadri
    ahmet samim
    topluluk 1912 yılında dağıldı. üyelerinin çoğu, milli edebiyat akımını benimsediler
  • serbest çağrışımın sonu yok elbet, "feri ats"dan yola çıkarak (bkz: pal sokağı çocukları)
  • ii. meşrutiyerin ilanından sonra 1909 yılında bir grup istanbullu genç tarafından kurulan topluluğun adıdır. servet-i fünun dergisinde yapmak istediklerini bir bildiri olarak yayınlamış olan topluluğun yazarlarından bazıları: celal sahir, ahmet haşim, emin bülent, mehmet fuat, tahsin nahit, mehmet behçet,faik ali,refik halit,yakup kadri,hamdullah suphi,fazıl ahmet,şahabettin süleyman dır.
  • sonbahar gibi albümlerini beklediğim bir grup.süper olucak böylesi daha gelmedi buralara diyorum ben *
  • geleceğin tan vakti.
  • (bkz: sina i emel)
  • 1900lü yılların başında genç edebiyatçıların kurduğu bir topluluktur. üslûpta, söyleyişte ve duyguda aynen servetifünun akımını devam ettirmek için yola çıkmışlardır. her ne kadar serveti fünunculardan farklı olsalar da celal sahir'in başkanlığında servetifünun dergisinde toplanmış yazıyorlardı.

    edebiyatsever ve azimli olduklarını, avrupa'daki emsallerinin küçük bir numunesi olmak istediklerini, garbın nurlarını şarkın ufuklarına nakletmek arzularını belirtiyorlardı. sanatta ferdiyetçi idiler. geri kalmış halkın ancak ilim ve sanat yoluyla gelişeceğini ifade ederlerdi. günümüzde de tevellütü bunlar kadar eski olmasa da "enseyi karartmayın" diyerek mütemadiyen türk'ün hacet kalınlığı hakkında yazmaktan hoşlanan bir yazarımız benzer bir edebi çizgide gitmektedir. ilerlemekte midir, orası tartışılır.

    her neyse efendim. bu grubun başlıca sanatçıları ise, ahmet haşim, yakup kadri, şahabettin süleyman, refik halit, fazıl ahmet ve köprülü fuat dır.
hesabın var mı? giriş yap