• (bkz: bir işkence yöntemi olarak bok yedirmek) var ya bu da işte (bkz: bir tedavi yöntemi olarak bok yedirmek). transplantasyon gibi afilli bir kelimeyle süslenmeye çalışılsa da bildiğin bok yedirme işte.

    şaka sananlar olur; değil. tıbbi bir uygulama. gene şu kaşif ruhlu penguenlerden (çin) kadim bir tıbbi uygulama. çinlilerin zekasına oldum olası hayranım.

    ölümcül derecede ağır sindirim sistemi hastalarına deneniyor. ( c. difficile gibi). insan dışkısında bulunan sindirime yardımcı (dost) bakteri ve mayaları hastaya nakletmek için sağlıklı adamın boku alınıyor, sulandırılıyor, mikserden geçirilip- süzülüp sonda ile hastaya veriliyor (eskiden sonda olmadığından ağızdan içiriliyormuş)

    hani ishali olana reflor verilir, küflü peynir makbuldur, yoğurt-kefir önerilir, gıda takviyesi olarak "prebiyotikler" yaygın filan ya, bu da o tür bir tedavi.
  • sanıldığı gibi bok yemek değildir. hastanın sağlıklı olmayan kendi bağırsak florası ortadan kaldırıldıktan sonra belli kriterleri taşıyan sağlıklı donörden alınan gaitadaki bakteri florası kolonoskopi eşliğinde alıcıya nakledilir.

    ilk olarak nekrotizan enterokolit gibi ölümcül olabilecek durumlarda denenmişse de günümüzde irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit, spastik kolon gibi yaygın görülen durumlarda da uygulanmaktadır.

    kanımca kronik kabızlıkta umut vaadeden tek kalıcı tedavi seçeneği.

    edit: bağırsak florasıyla ilgili çok farklı sonuçları olan birçok deneysel ve klinik çalışma var. floranın kişisel olduğu ve farklı bir floranın transferinin istenmeyen etkilere yol açacağına dair birçok spekülasyon da var. fekal transplantasyonun daha selim seyreden hastalıklarda kullanılabilmesi için güvenilirliğinin be etkinliğinin kanıtlandığı geniş çalışmalara ihtiyaç var. umut vaadeden bir yöntem ama şu anki haliyle ölümcül olmayan hastalıklarda kullanılması doğru olmayabilir. mikrobiyata ve bağırsak florası henüz çok küçük bir kısmını bildiğimiz şeyler. fekal transplantasyon da henüz deneysel bir tedavi olsa da gelecek vaadettiğini düşünüyorum. genetik testlerle flora genotiplemeleri yapılarak hedefe yönelik mikrobiyata oluşturulması neden hayal olsun ki? bilim gözlemle başlar, spekülasyonla ilerler diye düşünüyorum.
  • gaita nakli olarak da bilinen fekal transplantasyon, clostridium difficile bakterisinin neden olduğu enfeksiyonun tedavisi için yapılan bir işlemdir. kısaca sağlıklı donör gaitasının, hasta olan kişiye aktarılmasıdır diyebiliriz.

    tedavinin tarihçesi:

    asırlar önceki metinlerde, hindistan ve çin tıbbında dışkı alımı ile ilgili bilgiler olsa da batı tıbbındaki ilk çalışma 1958'de ben eiseman ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilir. 1988'de, bir ülseratif kolit hastası iyileştirilir. ayrıca 1989'da, çeşitli şikayetleri olan 55 kişide tedavi çalışılır ve yaklaşık yarısının iyileşmesi rapor edilir. 2013'te ve sonrasında ise gaita nakli ve clostridium difficile tedavisi üzerine ciddi çalışmalar başlar.

    hangi durumlarda gaita nakli tedavisine başlanır?

    clostridium difficile, ilk olarak antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışılır. fakat kendisi hekimlerin de ısrarla söylediği gibi antibiyotiğin yanlış kullanımı yüzünden tedaviye direnç kazanan bir bakteridir. fekal transplantasyon, genellikle bu durumda başlanan bir tedavidir ve %85- %90 etkilidir. hekimler ayrıca diğer gastrointestinal durumları yönetmek için gaita nakli önerebilir. örneğin, bağırsak bakterileri ile ilgili sorunlar, inflamatuar bağırsak sendromu gibi.

    gaita naklinde risk var mı?

    2016'da yan etkilerine dair yayınlanan makalede bazı semptomlardan bahsedildi. 2019'da yanlış donör seçimi yüzünden bir hasta hayatını kaybetti ve başka bir hastanın da taşıyıcı olduğu bildirildi. yani risklerin çoğu, verici kişinin sağlık yönünden iyi taranmaması üzerinden kaynaklanır.

    donör taraması:

    kan testleri: hepatit a, b ve c serolojileri, hiv ve diğer kan testleri.

    dışkı testleri: parazit yumurtaları ve parazitler, c. difficile ve diğer bakteriler, pcr; kültür ve duyarlılık, giardia antijeni... gibi.

    transplantasyon nasıl yapılır:

    genellikle kolonoskopi ile gerçekleştirilir. bu yüzden kolonoskopi hazırlığı gerektirir. lavman yoluyla uygulanan nakillerin yanında orogastrik tüpler de kullanılmaktadır. ağız yoluyla alınan kapsüllerde nadir olarak tedavi seçeneklerinden biridir.

    bu tedavi başka hangi hastalıklara iyi gelebilir?

    özellikle ülseratif kolit hastaları için ciddi umut vadeden gaita nakliyle, crohn hastaları üzerinde de çalışmalar sürmektedir. ayrıca 2016 yılında yayımlanan bi makalede (clin endosc, fecal microbiota transplantation) aşağıdaki hastalıklar üzerine de çalışmalar yapılabileceği bildirilmiştir:

    -şeker hastalığı
    -kronik yorgunluk
    -fibromiyalji
    -şişmanlık
    -ruh sağlığı bozuklukları, örneğin: depresyon ve anksiyete
    -alkolden bağımsız karaciğer yağlanması
    -saman nezlesi
    -artrit
    -astım
    -egzama... gibi.

    sonuç olarak fekal transplantasyon işlemi, modern tıpta henüz emekleme dönemindedir. hali hazırda yapılan ve yapılması düşünülen bir sürü çalışma vardır. fakat ismini daha çok duyacağımız kesindir.

    kaynaklar: wikipedia, medicalnewstoday, livescience, fecal microbiota translantation(2016).
  • yaklaşık bir senedir türk veteriner câmiasında özellikle kronik diare ve deri hastalıklarında çok güzel sonuçlar aldığımız tedavi yöntemidir. köpek gençlik hastalığının sinirsel deformasyonunda bile cevap alınmıştır. darısı beşeri tıpta idiopatik, tedavisi zor ya da bilinen tedavisi bulunmayan hastalıklara.
  • bu kadar janjanlı durduguna bakmayın,biraz kibar olalım hadi bildiginiz dışkı nakli,tam anlaşılmadıysa bok nakli.bagırsaklarında faydalı bakterileri ölmüş kişilere tedavi amaçlı uygulanmakaltadır.bazı depresyonların bile bu şekilde iyileştigine dair kanıtlar vardır.
  • yavaş yavaş hayatımıza girecek gibi. çalışmalar hep olumlu. atalarımız bokunda boncuk mu var deyimiyle yine geleceği çok önceden görmüş. evet bazısının dışkısı daha değerli hatta başka kişilerde tedavi edici bile olabilir.
  • inflamatuar barsak hastalıkları tedavisinde gündemde olan bir tedavi yöntemi.
    bildiğiniz bok nakli.
hesabın var mı? giriş yap