• "ah, mutlu hata!" olarak cevrilebilecek, vaktiyle latinum yoresinde sikca kullanilan bir unlem.
    (bkz: mea culpa)
  • felix culpa nin hristiyan literaturunden hayatimiza girisi ise su ornek ile olur, adem yasak elmayi yemistir, cennetten kovulmustur, amma neticesi dunyada surgune gitsek dahi isa bizi kurtarmis cennete geri donmemizi saglamistir ki boylelikle cennetin degerini daha iyi anlamamiz mumkun olmustur (yersen).

    semavi dinlerin hepsi en azi bir kere "kulunu iradesi, onayi disinda bilgisine sunmadan teste tabi tutan sakalli tavernaci ruhlu tanri" acmazini bu sekilde izah etmeye calismis, bir noktaya kadar basarili da olmustur.

    felix culpa bu anlamiyla curum ya da hata'nin mucrimin leyhine isleyerek mutlu olmaya neden olabilecegi mujdesini verir. bu konuyla ilgili "allahin fakire esegi kaybettirip, buldurmasi" gibisinden cok zorlama bir ornek verebiliyorum. hayrini gorun.

    (bkz: decameron)
  • tanrının, cehennemde bulunan şeytanın ve de cennetten kovulmuş meleklerin* planlarının hepsini bilip, görüp de hür iradeye karışmayıp göz yummasına ve tanrı nın eğer istese tüm bu planlara müdahele edecek güçte olmasına rağmen karışmayıp bir nevi merhamet göstermesine de denebilir felix culpa için. en azından paradise lost da o türden birşey izah ediliyordu.
  • katolik kilisesi tarafindan neredeyse 1960lara kadar kullanilmiş olan cümle şöyledir; "o felix culpa quae talem et tantum meruit habere redemptorum" yani "o ne mutlu bir hatadir ki karşiliğinda armağan olarak bu kadar büyük ve iyi bir kurtariciyi getirmiştir", kurtarici isa'dan başkasi değildir şüphesiz.

    cennetten düşüş, tanri'nin tarih için planinin gercekleşmesi, tanri'nin herşeyi bilmesi (eh ne sandiniz tabi ki biliyordu adem ile havva yi yaratmadan önce onlarin zaten düşecek olduğunu ama yine de onlari yaratti), tamamen iyi niyetliliği (bu şartlar altinda mümkün olan en iyi dünyayi yaratti tabi) için gerekliydi.

    bu paradoks konusunda diğerlerinden farkli olan bir hristiyan düşüncesi de tanrinin evreni adem havva ve onlarin çocuklarinin mutlu mesut yaşamalari için yarattiğini reddeder ki zaten ilk ebeveynler büyük bir hata yaparak tanrinin başarisini gölgelemiştir ve onu b planini kullanmaya itmiştir. ee şimdi bu da yukarda anlattiğimiz tanrinin herşeyi bilmesi ve tamamen iyi niyetli olduğu kuralina ters düşer, o zaman onu da reddederler. sonuç olarak felix culpa herseyin başidir.
  • erdiren günah da denebilir
  • kolpa kedi
  • (bkz: interzone)
  • "mutlu suçluluk" anlamındadır ama bazıları kendilerine "suçlu kedi" dendiğini sanıp ortalığı dağıtır**
  • (bkz: kolpacı kedi)
  • felix culpa: şanslı, mutlu, kutlu günah diye çevrilebilir.

    “çünkü tanrı hepsine merhamet etsin diye, hepsini itaatsizlik içine kapadı.” (romalılar 11:32)
    yeni çeviri diye internette görülen biçimi:
    “çünkü tanrı, merhametini herkese göstermek için herkesi söz dinlemezliğin tutsağı kıldı.” (romalılar 11:32)

    hıristiyan tasavvufunun temellerindendir denebilir. hatta şifre gibi, 11:32,1132, 11 32 görürseniz de bundan söz edildiğini anlayasınız.

    (bkz: upadhi)
    (bkz: acı/@ibisile)
    (bkz: istidraç/@ibisile)
    (bkz: cennet/@ibisile)
hesabın var mı? giriş yap