• gunumuzde universitelerin artik meslek kapisi hatta bir nevi meslek okulu olarak gorulmesi nedeniyle kotu gozle bakilan bolum. haksiz bir bakis diyemem, universitelerin bu hale gelmesinin sonucu olarak ortaya cikmistir nihayetinde. zaten universiteye meslek nedeniyle gidiyorsaniz uzak durmaniz gereken bolumdur.

    ancak bundan ziyade, zevk almak, kendini gelistirmek, farkli bir dunyayi kesfetmek vb. amaclariyla yani maddi olmayan sebepler nedenile okunursa tadindan yinmeyen bolumdur. zaten bu sekilde oldugunda derslere gecilmesi gereken dersler gozuyle bakilmaz, sikmaz, zorunluluk hissine kapilmazsiniz.

    karnimi nasi doyurcam peki diye sorarsaniz is sahibi olmanin tek yolunun universite olmadigini hatirlatirim. kendinizi okul disinda istediginiz yonlerde gelistirip guzel mesleklerin sahibi olabilirsiniz. yaptim ordan biliyorum.
  • türkiye' de hak ettiği değeri göremeyen bir bölüm. maalesef burayı bitirenlerin % 98' i öğretmenlik yapıyor. geri kalan %2 lik kısım akademisyenlik için savaşıyor. sonunda ne oldukları meçhul. öğretmenliğe kötü demiyorum ama bu fölüm için farklı alternatifler olmalı görüşündeyim.
  • bütün bilimlere hakim, bünyesinde her alana soru yöneltebilen -soru sorarak aslında çoğu cevabı akıllara getiren- doğru sayısı sınırsız olan, üniversitenin çimlerinde, kantinlerde sizi sofistike tartışmalara sokan, mezun olunca aslında doğru diye birşeyin var olmadığını öğrendiğiniz herşeyi bilen ama hiçbişeyi bilmeyenlerin okuduğu gizemli bir bölüm. bakmayın sırf felsefe okuyorum demek için bile okunur
  • burayı isteyen arkadaşlar için tm3 rehberi hazırladım. iyi okuyun:

    ygs'de her net başına alacağınız puanlar:
    türkçe: 1.70
    sosyal: 0.84
    matematik: 0.94
    fen: 0.48

    lys içinse:
    edebiyat: 2.28
    coğrafya 2.05
    matematik: 1.21
    geometri: 0.80

    size gereken netler:

    edebiyat 52 net
    coğrafya 21 net
    türkçe 36 net
    ygsmatematik 18 net
    lysmatematik 15 net
    sosyal 35 net

    bütün bu netleri size getireceği puan benim hesaplamalarıma göre 287.64 olacaktır. ösym'den gelen 100 puanı da hesaba katarsak 387 olur. ve okulda da 70 puan gibi bir skor elde ettiyseniz 429+ puanı göreceksinizdir.

    türkiye'nin en yüksek puanla öğrenci alan felsefe bölümü boğaziçi üniversitesidir. onların sizden istediği 423'tür.
    görüldüğü gibi üst düzey matematik neti yapmadan türkiye'nin en prestijli üniversitelerinden birisinde felsefe gibi ciddi bir bölümü okuyabileceksiniz.

    iyi çalışmalar..

    edit: rehber tüm tm3 bölümleri için geçerlidir. psikoloji, sosyoloji isteyenler de yararlansın.
  • işlevi askerliği ertelemek olan gereksizlik.

    başbuğ platon'un da dediği gibi akademisyenler filozof/felsefeci değil, sofist. para alıyorlar zira öğretmek için.
  • olması gerekeni anlatabilirse çok faydalı
    felsefe olması gerekendir al sana tanımı
  • aldığım bir mesaj üzerine felsefe başlığındaki bu entry'mi daha alakalı görünen bu ve felsefe bölümü öğrencisi olmak başlıklarına kopyalamaya karar verdim. umarım mesajın talebi yerini bulur ve daha çok insana ulaşır.

    "evet çocuklar, gene her zamanki gibi kapsamsız bir rehberle karşınızdayım. gözlerinizden öpüyorum.

    geçen sene bir entry'mde daha söylediğim gibi felsefe en nihayetinde bir tutumdur; önemli olan bu tutumun neyin üzerinde olduğu ve nereye doğru durduğudur. felsefe okumaya karar verdiğiniz noktada ve felsefi tutumun içine girebildiğiniz ölçüde geri dönüşün olmayacağını bilin. artık bir proto-felsefecisiniz. felsefeci olacak mısınız, olmayacak mısınız orası ayrı konu. o kısım zor kısım.

    hayatımda bir kez planlarımdan şaşmaya kalktım. fazla trajik bir tecrübenin ardından yordamımı kaybetmişken. tam anlamıyla şans ile kurtuldum. şimdi baktığımda görüyorum ki topun ağzından, hem de epey yakın zaman bu mevzu, ucuz atlatarak dönmüşüm. işime kafamı geri çevirdiğimde içimi kaplayan huzur bana bunu gösteriyor. ben hayatımı bunu yaparak geçirmek istiyorum ve bunun için keyfim pek yerinde.

    eğer herhangi bir felsefi alana yönelik böyle bir ilginiz, takıntınız, tutkunuz varsa ne güzel. asla ve asla pişman olmazsınız. ve eğer başarılıysanız, büyük kapıları açmanız hiç de zor değil felsefede sanılanın aksine. evet rekabet büyük. ama bahsettiğim tutumu elde ettikten sonra (ve bir de yukarıda bahsettiğim gibi ekstrem meseleler başınıza gelmediği sürece) işlerin yolunda gitmemesi için hiçbir sebep yok.

    tabi bu nadiren istenen bir şey. insanlar iş sahibi olup, aile kurup, araba ev alıp oturalım istiyorlar. burada bir yargılama yok yanlış anlaşılmasın. ama akademi, felsefe de bunun bir parçası olarak, kimi zaman 30 yaşında hala doktora öğrencisi olmayı getirebildiğinden bununla biraz ters düşebiliyor. ben şu an hatırlamadığım kuzey amerika menşei'li bir sitede akademik kariyerle ilgili en çok sorulan sorular arasında "aile kurmak çok zor mu?" gördüğümde epey şaşırmıştım. ama belli ki bu önemli bir kaygı. o yüzden hayatta bu daha ağır basıyor gibi geliyor bana diyorsanız bir daha düşünmenizde fayda var.

    en nihai soru bu, bunu geçip hala ben bu kariyerin ve tutumun peşinden gitmek istiyorum diyenler için gelelim nereyi yazacağınıza.

    türkiye'de felsefe eğitimi verebilen birkaç okul var. benim iyi tanıdığım odtü ve bilkent, biraz mesafeli bildiğim boğaziçi. koç dördüncü alternatifi sağlam bir şekilde sunmaya çalışıyor. ama sadece çalışıyor. bu bölümlerin hiçbiri dünya çapında bölümler değil tabi ki. bilkent analitik geleneği takip eden yapısıyla şu an ülkedeki en başarılı bölüm denebilir. daha sonra gene analitik tarafta duran boğaziçi geliyor. odtü bu noktada bu iki okuldan ayrılıyor çünkü bünyesinde analitik ve kıta geleneğinin ikisinden de hocalar barındıran nadide okul türkiye'deki. ama bu hangi okul daha başarılı dünya çapında muhabbeti tabi ki lisansı çok ilgilendiren bir yerde durmuyor. lisans öğrencisinin ilgilenmesi gereken ilk şey bu tutuma en iyi kavuşabileceğim okul hangisi.

    cevap açıkça odtü.

    ama bu seviyede sorulması gereken ikinci soru mezun olduktan sonra yurtdışında direkt doktora ,ya da sadece yüksek lisans için bile, kovalama konusunda yardımcı olacak, yayın konusunda en başarılı okul hangisi.

    cevap açıkça bilkent.

    ve boğaziçi de bu tutum+akademik saygınlık indeksinde iki okulun arasında durarak bu iki okul kadar güçlü hale geliyor.

    felsefe, çocuklar, en nihayetinde bir tutumdur. tutum, bir hayat geçirme biçimidir. önemli olan hayatı geçirme biçiminizi neyin üzerine oturttuğunuz ve ne tarafa doğrulttuğunuzdur. bu kafanızda durmak üzere, kararınızı verin.

    en kötü kaybolup, yeni bir patika seçersiniz.

    not: bu entry felsefeyi bir tutum olarak benimseyip akademide hayatına devam etmeyi düşünenler için yazıldı. ben içeriye biraz bakayım, sarmazsa başka bir mekana giderim deme lüksü ve düşüncesi olanlar keyiflerine bakmalı."
  • üniversitelerin kesin iş garantisi olmayan yegane bölümüdür. felsefe öğretmeni olup laneti yaymak dışında.
  • bu bölümü aydınlık yarınların garantisi, özgür düşüncenin kaynağı ve koruyucusu, eleştirel düşünme ve bilgi üretmenin dayanağı, bilginin-bilmenin referansı vs... sananların yanıldığını türkiye gündemi yanlışlamıştır: rektörlüklerin yök baskısı ile "bu suça ortak olmayacağız” diyen akademisyenler hakkında aym kararına karşı yaptıkları açıklamayı eleştiren ülke çapında bir tane bile felsefe bölümü hala bulunmamaktadır.
    iş bu giri gün itibarı ile tarihe “türkiyedeki felsefe bölümlerinin bir karakteri olmadığı” not düşülsün diye girilmiştir.
  • ilgili olduğum bir alan olduğu için uzaktan eğitim yolu ile okuduğum bölüm.
hesabın var mı? giriş yap