• nigel warburton'un kitabının ismi. kitap, felsefe bölümü öğrencilerine bir rehber olarak hazırlanmış. kapakta "hem felsefeye giriş dersleri alanlar hem de almayanlar (?dünyanın geri kalanı?) için mükemmel bir başlangıç kitabı" yazsa da buna kesinlikle itibar edilmemeli. elbette kitap içerisinde felsefe metni okumaya ilişkin işe yarar şeyler bulacaktır bu dünyanın geri kalan kısmı ama felsefe okumaya başlamış insanın zaten bildiği, bilmiyorsa bile uyguladığı şeyler bunlardır. neyse, mevzu felsefe bölümü öğrencileri için olmasıydı, hala da öyle.

    yazar tavsiyelerini dört ana başlıkta topluyor.

    1- aktif okuma
    2- aktif dinleme
    3- aktif tartışma
    4- aktif yazma

    konu başlıklarını teker teker ele alıp izaha girişmeyeceğim. temel olarak bu dört felsefe etkinliğinde izlenebilecek yollar ve faydalı bilgiler anlatılmış. kitabın sonunda ayrıca "felsefe sınavlarına hazırlanma" diye bir bölüm olsa da diğer bölümlerde de sınavlara yönelik bolca faydalı bilgi var.

    warburton'un kendisinin bir filozof ve öğretmen olduğu düşünülürse, gerek nitelikli bir felsefe eğitiminde işe yarayacak bilgilere erişmek gerekse de başarılı (yüksek notlu) bir öğrenim geçirmek için okunacak ve arada kontrol edilecek güzel bir kitap. 100 sayfa, neredeyse cep rehberi olacak bir şey.
  • kitap hakkında söylenebilecek çok fazla bir konu yok aslında kısa bir kitap.zaten yazar diğer kitaplarında bahsettiği konuları biraz daha altını çizerek ,ticari kaygıyla kitap haline getirmiş.bunu neden yapmış olabilir?büyük ihtimal derslerde veya verdiği konferanslarda en çok sorulan sorular bu tarz olduğu için sanırım aradan bir kitap çıkarırım diye düşünmüş.fakat nigel warburtonbiraz yanılmış en kötü satış rakamı ve sönük kitabı olarak kalmış bu kitap.
    ülkemizde alfa yayınlarınından 2016 yılında ve 2017'de 2.baskısını yaptı fakat 3.ye geçemedi sanırım.ben 2018 yılında 2.baskısını aldım antep kitap fuarından.kitabın esas basım yılı 2004 ve orijinal ismi tabiki bu değil alfa yayınları biraz satış yakalamak için daha ilgi çekici bir isim katmış.
    gelelim içeriğe ;genel anlamda felsefe olarak değil ,ders çalışma ve life hacking olayını biraz felsefeye yorumlama işi gibi geldi bana.kitap 4 bölümden oluşuyor okuma,dinleme,tartışma ve yazma.zaten insanlar karşısındakilerini dinlemeyi öğrenseler diğer çoğu şeye belkide gerek kalmayacak.
    kitap zaten satış rakamlarıyla yazarın en kötü kitabı ve cep kitabı tadında ama cep kitabı olamayacak kadar çok kişisel yorum var.
    yabancı siteleri veya felsefe ortamlarını biraz kurcalarsanız ,çoğu kişi benim gibi kitabın 4.bölümü aktif yazma kısmını beğenmiş orada biraz daha fazla işe yarar şey var.çünkü yazarın ''assay nasıl yazılır?''adında bir kitabı daha var .yani eli daha güçlü olduğu bir cephe.
    ben kitabı alırken de çok fazla bir beklentim yoktu ama bir rehber olarak görmemek lazım.
    biraz da alfa yayınlarından söz edelim.nigel warburton serisi sanırım bitti.yaklaşık 5 kitabını çevirdiler fakat en bilinen 2.kitabı olan kitabı çevirmeyip diğer kitaplara yönelmeleri ilginç oldu, sanırım burada bir telif sorunu var gibi ?
hesabın var mı? giriş yap