• erasmus'un her eve lazim, her aksam bi kere okunasi eseri "delilige ovgu"*de felsefecilere dair cok hos tespitlerde bulunur. bir tanesini copy paste edeyim.
    "felsefe, yahut baska bir guc ve ciddi seyi incelemeye koyulan su gucsuz, gamli, nesesiz kimselere bakiniz. birbirinden ayri bir cok dusuncelerle calkalanan ruhlari bunyelerini etkiler, bedenlerindeki ruhlar pek fazla miktarda ucar, nemli kokleri kurutur ve genellikle genc olmadan ihtiyarlar. benim delilerim tam karsiti daima semiz ve tombuldurlar, yuzlerinde sagligin, temizligin parlak betimlemesini tasirlar."
    bir de iskembei kubraya elimizi daldirip cikartinca ele gelen "ne hos bi omurdur, hicbir tur bilgelik olmaksizin gecen omurdur." var, sophokles olmali bu lafi eden*.
  • (bkz: mızmız)
  • dışardan bakanlara göre herhalde şöyle bir şeyizdir:

    http://www.gnoxis.com/…ages/imported/2007/08/36.jpg

    ~~görsel gitmiş. yenilemek gerekiyor. bulabilirsem...
  • her felsefeci yunanca (latince), arapça, almanca bilmek zorunda!
  • bati dillerinde rastlanmayan kavram. zira "philosoph, philosopher..." gibi sozcuk turevleri bize bunu gostermektedir. sozgelimi almanlar universitede felsefe okuyan ogrencilerine bile ister istemez "filozof" demek zorundadirlar. tam o sirada guzel turkcem ise magrur ve mutevazi bir cikis yapar: "felsefeci".
  • tatlı su filozofu.
  • bir filozof değil.
  • batı'nın hegomonik baskınlığına ve türk entelektüelinin cılız kavram üretme - üretmeye çabalama- tarihine karşın türkçe'nin muazzam nadide farkındalığı. yanlış olabilir düzeltilsin; bir hocamın dediğine göre profesör takiyettin mengüşoğlu'nun türkçe'ye kazandırdığı kelime. filozof felsefeyi yapan kişidir, felsefe ile ilgili olan kişiler genel olarak felsefe yapmazlar, yapıyor olsalar da onlara bu isim dışarıdan verilir. felsefe ile ilgilenen, formasyonu olan, eğitim olan kişileri felsefeci diyerek filozof'tan ya da geleneksel olarak kuşatıcı bir kavram olan hakîm'den ayrı tutma âdâbını göstermiştir entelijansiyamız.
  • nereye giderse gitsin ne yaparsa yapsın normal hayatına devam etmesine rağmen ki bupüu zaman olfua güç olur; hep yalnız, hep aykırı ve hep arıza unsurlar barındıran trajik insan...
  • felsefeci, daha ziyâde „bol bol felsefe yapmayı ve sık sık felsefî nutuklar atmayı seven kişi“ mânâsında olumsuz bir çağrışım yapıyor.

    bu mânâdan mâdâ, lise öğretmeni de olur; felsefe taraftarı, felsefe okumayı seven, felsefe alanında yazılanları, tartışılanları tâkip eden bir şahıs da olur.

    "felsefe ile uğraşan ve felsefenin gelişmesine katkıda bulunan kimse" kastedilmek istendiğinde doğru kelime feylesof ve/veya filozof olmalıdır.
hesabın var mı? giriş yap