• perthes, femur başı avasküler nekrozunun sadece idiopatik olduğu durumun adıdır. femur başı avasküler nekrozu arteryel embolizasyona neden olan pek çok durumda (sle, talasemiler, glukojen depo hastalıkları, travma, steroid kullanımı, interferon kullanımı, pankreatit ve daha bir sürü neden vardır) gelişen bir klinik tablodur. ficat-arlet sınıflamasına göre sınıflandırılır. sınıflamada klinik bulgulara, radyografik değişikliklere, sintigrafiye, patolojik bulgular ve biyopsisine bakılır. radyografik olarak hilal bulgusu önemlidir ve evre 3’te görülür. avasküler nekrozu osteoartrit yani kireçlenmeden ayıran ise eklem aralığının daralmamasıdır ki evre 4’te bu da mevcuttur.
  • femur başı avasküler nekrozunun en sık sebebi kronik yüksek doz kortikosteroid kullanımıdır.
  • özellikle erkek çocuklarında olur.. (bkz: perthes hastalığı)
  • kaynımda da bu rahatsızlıktan bulunmaktadır. tedavisi sivas'taki balıklı kaplıcada iki gün oturmak ve femur başını kibarlı panax krem ile ovmaktır.
  • kalça eklemini oluşturan anatomik kemik yapılardan biri olan femur başının nekrozudur (bkz: nekroz). çeşitli sebeplere bağlı olarak bu bölgeye gelen kan akımının bozulmasına bağlı olarak oluşur.
    tedavisinde farklı yöntemler kullanılabilir. bunlardan bir tanesi core decompression olarak adlandırılan etkilenen bölgenin ameliyathanede boşaltılmasıdır. bu yöntem sıklıkla ilk basamak tedavi olarak hastalığın evresine göre yapılabilir ancak başarı şansı düşüktür.
    diğer bir tedavi yöntemi ise vaskülerize fibula grefti ameliyatıdır. bu teknikte fibula kemiği damarıyla birlikte alınır ve femur kemiğine tünel açılarak oraya yerleştirilir. amaç kan dolaşımı olmayan bölgenin tekrar kan akışını sağlamaktır. ameliyat sonrası dönemde yaklaşık 6 ayı bulan bir iyileşme süreci olur.
  • köpeğim, canım oğlum bu hastalık sebebiyle ameliyat olacak. veterinerleri ameliyat sonrasının çok zor olacağını söylediler. iyileşme süresi ortalama 6 ay sürüyormuş. bu süre içerisinde atlatıp zıplamaması için kafeste yaşaması gerekiyormuş.

    çok üzgünüm. evde bakım sürecini ve iyileşme durumunu merak ediyorum. yaşayan daha iyi bilir. daha önce bu ameliyatı geçirmiş olan köpüş sahipleri mesaj atabilir mi lütfen?
hesabın var mı? giriş yap