• kadir has üniversitesinin serverlerine ait iki isim.
  • kadir has universitesi nde yer alan iki toplanti salonunun adi. ucuncu ve en buyuk olan salonun adi ise halic tir.
  • fener ve balat semtleri, osmanlı dönemi istanbul'unun kozmopolit yapısını en iyi yansıtan iki semttir. örneğin balat semtini gezerken, gezi programlarında musevilere ait ahrida sinagogu, hristiyanlara ait ermeni kilisesi ve müslümanlara ait ferruh kethüda camii aynı satırlarda geçer. çünkü bu mekanlar birbirine çok yakın konumlarda yıllarca halka hizmet vermişlerdir ve hala da vermektedirler.

    aynı şekilde fener semtinde rum ortodoks patrikhanesi, bulgar kilisesi, mevlevihane gibi yapılar yan yanadır. istanbul'un bu küçük semtlerinde bir dönem on binlerce insanın barış içinde yaşaması ve birbirine sorun çıkarmadan ibadetini yerine getirmiş olması çok güzeldir. türklerin kiliseye gidip mum yakma ve dilek dileme adetleri de bu hoşgörü ortamından miras kalmış olsa gerek.

    böylesine karışık semtlerin olaylarla anılması beklenirken, hiçbir kayda değer ırkçı olay vuku bulmamış, ancak yangınlar çok can yakmıştır. çoğunlukla cibali semtinden başlayan yangınlar, cibali-fener-balat-ayvansaray aksındaki ahşap binaları yakıp kül etmiştir. bu sebeple geç osmanlı döneminde yani 19. yüzyılda taş yapılara geçilmesi teşvik edilmiştir.

    fener ve balat semtleri, fotoğraf turlarının ve rehberli yürüyüş turlarının uğrak yeridir. bu semtlerde gezilecek ve görülecek başlıca yerleri içeren bir yazı arıyorsanız şu gezi rehberi yazısına göz atmanızı öneririm.
  • çocukluğumdur.

    az dokuz taş oynamadık, penaltılar atışmadık taşları üst üste koyarak yaptığımız kalelerde, teyzelerin “yeteeerr” diye bağırarak üzerimize su döktüğü günleri unutmadık. akşam 18.00'den sonra insan geçmezdi sokaklardan hafta sonları patrikhane'ye gelen genelde yunanlılar dışında, şimdi ise cafeler mekanı olmuş bitmiş, tıklım tıklım her yer.

    zamanında yüzüne bile bakılmayan binamız, şimdilerde tramway'ın başlaması, turistlerin ilgi odağı olması, karşıda galataport ile el yakan fiyatlara paha biçiliyor. ne mutlu.
hesabın var mı? giriş yap