• şampiyonluk sayısının 28 gösterilmesinin mi yoksa futbolda alınan kupaların sıralandığı bir yerde sona euroleague kupasının sıkıştırılmasının mı daha komik olduğuna karar veremediğim eylem.
  • bir arada her tarafı yıldızlı forma giyiyolardı,galatsaray 3.yıldızı takıp bunlar 2 yıldızda kaldıklarında,çok şeetmeyin yani
  • sampiyon nedir? ulusal ve uluslararası bir yarışmada ilk dereceyi alan, birinci olan kimse veya takım (turk dil kurumu)

    burada ulusal, ve birinci kelimesine dikkat cekmek gerekli. yani sampiyon olmanin sartlari o turnuva ulusal olacak, ve o turnuvada birinci olacak.

    bir turnuvanin ulusal olmasi icin ise tum ulke capinda olmasi gerekir. ornegin ulkenin yarisi bir turnuva, baska bir yarisi baska bir turnuva yapiyorsa ve bu iki turnuva ayni seviyede ise ikisi de ulusal olmaz. cunku ikisinden de birer birinci cikmistir, ama sampiyonluk unvani sadece tek bir takima verilir. eger iki turnuvanin birincileri karsilasmis olsalar birinci tayin edilebilir, ama karsilasmadilarsa hepsi kendi grubunda birincidir ama "ulusal" olarak kim birinci bilinemez, yani ulusal birinci yoksa sampiyon da yoktur. sampiyonlugun temel sarti ulusal veya uluslararasi belli bir kumede birinci olmayi gerektirir.

    peki bu kupalar yok mu sayilacak? elbette hayir, onlar fenerbahcenin "milli kume" sampiyonluklaridir, ama "turkiye ulusal ligi" sampiyonluklari degildir. milli kumenin disinda ayni surecte oynanan bir de "istanbul ligi" , "izmir ligi", "ankara ligi", "cukurova ligi" vs. vardir.

    orneign 1950 yilini ele alalim, 1950 yilinda milli kumede fenerbahce, istanbul liginde besiktas, izmir liginde altay, ankara liginde genclerbirligi, cukurava liginde ise adana demirspor sampiyon olmus. peki ulusal anlamda kim sampiyon olmus belli degil, cunku hepsi kendi kumesinde sampiyon olmus. ulusal sampiyonu belirlemek icin bir de kendi aralarinda yarismis olsalardi ulusal sampiyon belirlenebilirdi, ama bu durumda muamma. cunku milli kumeye sadece istanbul, ankara, izmir takimlari dahil edilmis. ama ornegin cukuruva liginin sampiyonu adana demirspor milli kume turnuvasina dahil edilmemis.

    hatta kendi aralarinda karsilassalar bile bunu bazen belirleyemeyebiliriz. cunku karsilastirilan iki turnuva farkli statude olabilir. ornegin 2000 yilinda galatasaray uefa kupasi sampiyonlugu alirken, real madrid de sampiyonlar ligi sampiyonu olmus. galatasaray ve real madrid kendi aralarinda super kupa oynadilar ve galatasaray kazandi. simdi o sene avrupanin kulupler sampiyonu galatasaray mi oldu, elbette hayir. cunku iki turnuvanin (sampiyonlar ligi ve uefa kupasi) statuleri farkli. tek macla bu statuyu hice sayarak sampiyon tanimini degistiremeyiz. yani super kupa sampiyonlugu, sampiyonlar ligi sampiyonlugundan ustun degildir.

    yani her kupa sampiyonlugu ifade etmez, sampiyonluk sadece ulusal veya uluslararasi tekil turnuvalarda birinciyi ifade eder.

    edit: milli kume ile ilgili bir karmasaya aciklik getireyim. milli kume her ne kadar adinda milli olsa da ulusal anlamda duzenlenmemistir. cunku milli kumeye o sene istanbul, ankara, izmir takimlari davet edilmis, ama diger liglerden sampiyonlar davet edilmemistir. bu da milli kumenin ulusal bir nitelik kazanmasinin onunde en buyuk engeldir.
  • öylesine ezbere hazırlanmış bir liste ki, ne desem bilemedim.
    bakın şampiyonluk sayısının 28 gösterilmesinden bahsetmiyorum. ona gelmeden önce başka tutarsızlıklar da var.
    misal şimdi oynanmayan başbakanlık kupası sayısı orada niye yok. hadi diyelim cumhurbaşkanlığı kupası sayısını süper kupa sayısına ekledin (bence mantıklı), başbakanlık kupasını nerene soktun? veya tsyd kupasını?..
  • suriye'nin hatay'ı kendi toprakları gibi gostermesi ile ayni ayardadir.

    tum dunya hatay türkiye'nin demesine rağmen.
  • yeni adını fenerbahçe kore demokratik halk cumhuriyeti olarak değiştirirse daha uygun olacak durum. biraz daha ileri gidip amerika'ya nükleer füze bile atabilir duruma gelebilirler.
  • bana kalırsa bütün takımların federasyon kurulduğundan bu yana yaşadığı şampiyonluklar sayılmalı.

    hayır eleştiriyorsunuz da baba hakkılar, lefterler, metin oktaylar boşa mı oynadı yıllarca? kulüplerin bayrak isimleri bunlar. kuruluşu 1923 olan bir federasyonun, şampiyonlukları 1959'dan itibaren saymasının mantığı nerede?
  • general l harrington kupası da uefa kupası olarak sayılmalıdır.
  • 13 yaşında çoluğu çocuğu ekşiye doldurunca eleştirilmesi gayet normal. bir de akıllarınca ali koç'a falan laf atıyorlar, evet o zaman yeni doğmuştunuz, bilmemeniz normal ama fenerbahçe 2002 yılında bu duruma tepki için yıldızlı forma giymişti. bu geçtiğimiz hafta, 1 yıl önce ya da 5 yıl önce gündeme gelen bir konu değil, ne zaman geldiğini birlikte hatırlayalım.

    ligimizde yıldız uygulamasına geçildiğinde fenerbahçe ve galatasaray'ın 14'er, beşiktaş'ın 9, trabzonspor'un 6 şampiyonluğu bulunuyordu. bu yıldız meselesinin atası olan italya'dan 10 yıldıza 1 şampiyonluk uygulamasının doğrudan alınması düşünülürken beşiktaş ve trabzonspor yıldızsız kalmasın diye 5 şampiyonluğa 1 yıldız uygulaması yürürlüğe kondu, fenerbahçe ve galatasaray'ın 2, beşiktaş ve trabzonspor'un ise 1 yıldızı olmuş oldu. fenerbahçe ve galatasaray formalarına 2 yıldız, trabzonspor 1 yıldız eklerken, beşiktaş formalarına herhangi bir yıldız eklemedi. 2001-2002 sezonunda galatasaray şampiyon olarak 3 yıldıza ulaştı, beşiktaş da 1957 ve 1958 şampiyonluklarını yıldız hesabına dahil ettirip resmiyette 11 şampiyonluğa ulaştı ve akabinde formasına 2 yıldız ekledi. fenerbahçe de buna tepki olarak yaşı yetenin gayet iyi bileceği ön yüzü lacivert yıldızlarla kaplı beyaz formalarla maça çıktı hatta yanlış hatırlamıyorsam bununla ilgili ceza da yedi.

    yani dikkatinizi çekerim, bu olay bugünün olayı değil, taa 17-18 yıl öncesinin olayı. vay efendim geriye düştüler, 4. yıldızı böyle alacaklar; bunlar mevzubahis değil. duyan da fenerbahçe'nin 4. yıldızı almak için 3-4 şampiyonluk kazanması gerektiğini sanar. 1 şampiyonluk fenerbahçe formasına o yıldızı getirecek, 1 şampiyonluk sadece. bu sezon olmadı, önümüzdeki sezon olur, sonraki sezon olur. 4. yıldız hiç uzak değil.

    ben bu şampiyonlukların şampiyonluk hesabına dahil edilmesini istiyorum ancak yıldız hesabına dahil edilmesine gerek olduğunu hiç düşünmüyorum. yıldız hesabı 1959 sonrasını kapsar, yani öyle olması gerekiyordu, beşiktaş işleri karıştırmasaydı. arma üstü yıldızlar şimdiki hesap yöntemiyle devam etmeli, 1959 öncesi şampiyonluklar ya güney amerika'daki gibi arma altına (farklı bir statü ile) yerleştirilebilir ya da almanya*'daki gibi o şampiyonlukları onore eden tek bir yıldızla gösterilebilir. bu şampiyonlukları yok saymak, lige adı verilen büyük şahsiyetlere hakarettir her şeyden önce.

    bu başlıkta cahil cesareti gördüm bol bol; ben cehaleti alayım, eşeklik kalırsa kalsın:

    celtic'in tek yıldızı 1967 yılında kazanılan şampiyon kulüpler kupasının nişanesi, aberdeen'in 2 yıldızı, ikisi de 1983 yılında kazanılmış kupa galipleri kupası ve süper kupa'yı temsil ediyor. aston villa'nın logosunun içindeki tek yıldız, 1982 yılında kazanılmış şampiyon kulüpler kupası için orada, marsilya'nın tek yıldızı 1993 yılında kazanılmış şampiyonlar ligi'nin nişanesi.

    yıldız uygulamasının en saçma temsilcisi panathinaikos. 2002-2003 sezonunda formaya eklenen üç yıldızın temsil ettiği başarılar şunlar:
    altın yıldız: 1971 şampiyon kulüpler kupası finali
    gümüş yıldız: 1985 şampiyon kulüpler kupası yarı finali
    gümüş yıldız: 1996 şampiyonlar ligi yarı finali

    * doğu alman ligi'nde 10 şampiyonluğu bulunan dynamo berlin, bu şampiyonluklar dfb nezdinde geçerli sayılmayınca tepki olarak formasına 3 yıldız eklemişti. federasyon duruma el atıp tek bir yıldız eklemesine izin verdi. içinde 10 yazan o yıldız doğu alman ligi şampiyonluklarının nişanesi.

    milli takımlarda yıldız, 3 dünya kupası şampiyonluğu kazandıktan sonra formaya eklenebiliyordu. 1998 yılında dünya kupası şampiyonu olan fransa bu geleneği bozunca her şampiyonluk formaya yıldız olarak yansımaya başladı. fransa'nın bu oyunbozanlığından sonra 2'şer şampiyonluğu bulunan arjantin ve uruguay, 1 şampiyonluğu bulunan ingiltere, ertesi turnuvada formalarında yapıştırdılar yıldızı.

    (p.s.: uruguay formasında 4 yıldız taşır çünkü 1924 ve 1928 yıllarında kazanılan olimpiyat şampiyonlukarı, fifa nezdinde dünya kupası şampiyonluğu olarak kabul edilir ancak şampiyonluk hesabına dahil edilmez.)

    kolombiya ekibi america de cali, 13 şampiyonluk için 13 yıldız taşıyor. boca juniors ise 52 şampiyonluğunu arma içinde 52 yıldızla gösteriyor. 2006 civarında üç kıtalararası kupa'yı temsilen de arma üstünde 3 yıldız taşıyordu.

    velhasıl, dünyanın her yerinde farklılaşmış bir uygulama bu. doğrusu yok. iki eliyle bir ligi yönetemeyen federasyonun makul adımlar atması halinde kolayca çözüme ulaşır ama zor. bu mesele 17-18 yıldır olduğu gibi sündürülür, fenerbahçe'nin hakkı yendiği bir zamanda sus payı olarak resmiyet kazanır. filth demişti dersiniz.

    kaynak: https://efscub.wordpress.com/…da-yildiz-uygulamasi/
hesabın var mı? giriş yap