• cocuklardaki uyku problemlerini cozmek icin dr. richard ferber tarafindan onerilmis teknik. amaci, cocugun yataginda kendi basina uykuya dalmasi ve sabaha kadar uyanmadan deliksiz uyumasidir.

    bebegi aglatarak uyutma prensibine dayansa da ulkemizin farkli yorelerinde de uygulanan "birak aglasin cigerleri acilir", "birak aglasin yorulunca uykuya dalar" ya da ecnebilerde uygulanan "cry it out" metodlarindan farklidir. yine de cogu ebeveyn tarifindan zalimce oldugu soylenir. dort aylik bebeklere de uygulandigi gorulse de genel kani alti aydan sonra bu egitimin verilmesinin daha uygun oldugudur. zaten daha kucuk bebekler butun geceyi hicbir sey yemeden gecirmemelidirler.

    en onemli ozelligi her aksam cocugu yatagina koymadan once ayni rutin adimlari uygulamaktir. mesela, yatmadan 2 saat once aksam yemegini yedirmek, yemekten sonra emiyorsa anne sutu emmiyorsa su/formula icirmek, yarim saat kadar yataginda oyun oynamak, banyo yaptirmak, isiklari kisip yataginda kitap okumak ve cocugu kucaga almadan odadan cikmak.

    ilk 1-2 hafta cocuk hemen uyumayacaktir. bu sure zarfinda ilk gece once 3 dakika agladiktan sonra cocugun odasina gidilip, kucaga almadan sakinlestirmeye calisilir, daha sonra bes, yedi, on, onbes dakika araliklarla cocugun yanina gidilir. daha sonra cocuk uyuyana kadar onbes dakikada bir yanina gidilir. burda en onemli nokta kucaga almamak. ikinci gece ise cocugun yanina gidilen araliklar bes dakikadan baslayarak gittikce artirilir. bu sekilde en sonunda devamli onbes dakika araliklarla gidilmeye baslanir.

    yukaridan sanki cocuk iki hafta boyunca saatlerce aglayacak gibi bir sonuc cikmasin. cogu bebek icin ilk gece biraz zor gecse de daha sonraki geceler aglama suresi sizin yanina gitmenize gerek kalmayacak kadar kisaliyor. bir haftadan sonra ise bazen siz odadan cikinca hic ses cikarmadan bazen ise daha kitap okurken uykuya daliyor.

    cocuk gece uyandiginda ise sekiz aydan kucukse meme verilerek tekrar uyutulabilir, buyukse sadece sallayarak uyutulmalidir.

    bir-iki hafta sonra bebek gece kendi uyansa bile biraz ses cikarip hic aglamadan tekrar uykuya dalacak ve sabaha kadar sizi yataktan kaldirmadan uyuyacaktir.
  • her bebekte işe yaramayan yöntem. çocuk milletinin %15-20'sini oluşturan ve yüksek ihtiyaçlı çocuklar* olarak tabir edilen kısıma bu yöntem sökmez. normalde yatağa konulan bebeğin mızıldanması ve yanına gidilip sakinleştirilmesi beklenirken, bahsi geçen çocuk türü sabaha kadar bağırarak ağlayabilir, zıvanadan çıkabilir, ağlamaktan ciğerleri sökülecek gibi olabilir ve kusabilirler. böyle çocuklarda ferber yöntemi hem anne-babayı hem de çocuğu travmatize eden sonuçlar doğurabilir. ferber uygulamaya niyetlenmişseniz ve çocuğunuzun gidişatı bu anlatılan duruma benziyorsa bu yöntemi acilen bırakınız ve tracy hogg ablanın yöntemlerine bakınız. daha uzun sürmekle beraber daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz.
  • richard ferber abinin 450 sayfalik kitabini okumadan bu yontem tam olarak anlasilamiyor. bence anne baba adaylarinin daha cocuk dogmadan kitabi bastan sona okumalari kendileri ve bebekleri icin cok faydali olur. sagdan soldan kulaktan dolma bilgilerle cocugu bos yere aglatip, sonra da "bu yontem bizim bebege uygun degilmis" diyerek aylar yillar surecek uyku bozukluklarina davetiye cikarmayin, derim.
  • (bkz: #34799106)
  • internette hakkında önyargılı çokça yazı yazılmış olan uyku yöntemi. oysa kitabını okuyup da hak vermeyecek ebeveyn sayısı azdır. bebeklerin de ailelerinin de sağlıklı uykuya ihtiyacı olduğunu düşünenlerin çevreye kulağını tıkayıp kitabı okumasını öneririm.
  • "her bebeğin kendi kendine uyumayı öğrenebileceği fikrine dayanarak geliştirilen ferber yöntemi, 4 aylık ve üstü bebekler için öneriliyor. “kontrollü ağlatma” metodu olarak da bilinen ferber yöntemi’ne göre ağlamak, uykuya dalmanın bir parçasıdır. bebeğinizi kucağınızda sallayarak ya da emzirerek uyutursanız, bebeğiniz kendi başına uyuma alışkanlığı geliştirmekte zorlanabilir ve her zaman sizi yanında isteyebilir. bu da uyku rutininin düzensiz olması demektir.

    ferber yöntemi, bazı kesimlerce “bebekleri kendi başlarına ağlamaya mahkûm bırakma” olarak görülse de richard ferber şöyle açıklamıştır: “ben hiçbir zaman ‘bebeği odasında ağlamaya bırakın’ şeklinde bir görüş savunmuyorum. ben gereksiz ağlamaların azalması konusunda çalışıyorum.”

    ferber yöntemi’nin uygulanışı

    öncelikle uyku rutini oluşturmak gerekiyor. bunun için de yatırmadan önce bebeğinizin bezini değiştirebilir, pijamasını giydirip öyle yatırabilirsiniz. ya da uyutmadan kısa bir süre önce ona hep aynı ninniyi söyleyebilirsiniz. önemli olan uyku öncesinde belli bir rutini gerçekleştirmeniz ve böylece bebeğinizi, uyku saatinin geldiğine koşullandırmanızdır.

    ferber yöntemi’ne başlayacağınız ilk gün, bebeğinizi her zaman uyuduğu saatten yarım ya da bir saat geç yatırın ki iyice uykusu gelmiş olsun.

    bebeğinizi beşiğine yatırın, kendi yatağınıza ya da koltuğa değil. uyandığı zaman nerede olacaksa yatırıldığı yer de aynı olmalı.

    bebeğinizi öpün, ona “iyi uykular” deyin ve odadan çıkın.

    bebeğiniz büyük ihtimalle ağlamaya başlayacaktır. ağlar ağlamaz yanına gitmeyin, yaklaşık 3 dakika bekledikten sonra yanına gidin.

    odasına gittiğinizde ışığı açmayın ve bebeğinizi kucağınıza almayın. kısık bir sesle sırtını okşayın, ellerini tutun ve en fazla 1 dakika kaldıktan sonra tekrar “iyi uykular” dedikten sonra odadan çıkın.

    bebeğiniz muhtemelen yeniden ağlayacaktır. bu sefer 4-5 dakika bekledikten sonra odasına girin ve aynı şeyleri yapıp tekrar çıkın.

    bebeğiniz uyuyana kadar bu aşamaları tekrarlayın ve dışarıda bekleme sürenizi her seferinde 1-2 dakika uzatın.

    genellikle ikinci gece uyumaya karşı daha çok direnç gösterip daha çok ağlayan bebekler, üçüncü gece ilk 5 dakikada uykuya geçiyor ve dördüncü gece ağlamadan uykuya dalabiliyorlar."
  • özellikle annelerin uygulayıp uygulamama konusunda kararsız kaldıkları bir yöntemdir. zannedilenin aksine ağlatarak uyku eğitimi vermenin aleyhinde henüz kanıtlanmış bilimsel bir veri bulunmamaktadır ama annelerin içgüdülerine ters geldiği için uygulamaktan çekinmeleri normaldir.

    ferber halk arasında 'ağlatma metodu' olarak geçen bu yöntemi 1985 yılında kaleme almış ve 2006 yılında da genişletilmiş revize versiyonunu yayımlamış. kitabı okuduğunuzda sadece bebeklerin uykusu değil kendi uykunuza dair de çok güzel bilgiler elde ediyorsunuz.
  • cocukların bu sekilde caresizce aglamaya terk edilmelerinin asla dogru bir yaklasim oldugunu dusunmuyorum.
    simdi cikip da bu yontem bebegi aglatmaya yonelik degil derse biri kalbini kirarim.
hesabın var mı? giriş yap