• oooooff of.... feridun fazıl tülbentçi, ortaokul yıllarımda gözümde yaşlarla okuduğum tarihsel-romanların/anlatıların yazarı. ilk okuduğum kitabı "tarihe şan veren türk"tür. "büyük türk zaferleri", "kahramanlar geçiyor" serisi (üstadın radyo konuşmalarının derlenmesinden oluşur), "barbaros hayrettin geliyor", "yavuz sultan selim ağlıyor" gibi kitapları hiç unutamam. üstadın kitapları genelde inkılap kitapevi tarafından basılmıştır.

    tülbentçi'nin anlatılarında -aklımda kaldığı kadarıyla söylüyorum- muhafazakar bir "eski güzel zamanlar" ya da "altın çağ" vurgusu vardır hep. güçlü bir milliyetçi tonla türk'ün meziyetleri, göz yaşartan kahramanlıkları vurgulanır. savaşlarda gösterilen başarıların altı özellikle çizilir. bazı savaş taktiklerine doğrudan referans verilerek, türk'ün zekası ve becerisi gözler önüne serilir.

    mesela hiç unutmam galiba "tarihe şan veren türk" kitabında "kaz kanadı taktiği"nden bahseder üstad. işte siz de bilirsiniz mutlaka: türkler kaçar gibi yapıyor, düşmanlar (bizanslılar, vb.) kovalıyor, ondan sonra arkadaki birlikler yandan gelip vuruyor ibiş bizanslıları, ablukaya alıyor vs vs... çok etkilenmiştim bundan. bir mahalle kavgasında -adana'dayım tabi o zaman- bunu arkadaşlara uygulayalım dedik, diğer çocuklar bizi yakaladı, ağzımızı gözümüzü kırdı... arkaya kaz kanadı şeklinde düşmanı saracak destek kuvvet koymamışız tabi, zaten 4-5 kişiyiz.. yedik dayağımızı bir güzel.

    feridun fazıl tülbentçi ismini duyduğumda gülümserim hep. bu arada üstadın kitaplarının kapakları da çok etkileyici gelirdi bana, bunu da belirtmiş olayım.

    çocukluk yıllarımdan bir başka edebi maestro için:

    (bkz: üzeyir gündüz)
  • tarihte bugun adli programi ile 60li yillarda radyo basindakileri eglendiren bilgilendiren hafiza kupu.
  • salt'ın dijital arşivini barındıran salt araştırma adlı sitede hayli zengin bir feridun fazıl tülbentçi arşivi mevcut.
  • feridun fazıl tülbentçi, türk gazeteci, şair, yazar, romancı. vefa lisesi'ni, yüksek ticaret okulu'nu bitirdi. ardından basın hayatına atıldı. ulus, vatan, cumhuriyet, hürriyet gazetelerinde yazarlık yaptı. daha sonra istanbul radyosu'nda görev aldı. edebiyata şiirle başladı.

    1912 yılında istanbul’da dünyaya geldi. 6 ağustos 1982 günü istanbul’da hayatını kaybetti. rahşen hanım ile çanakkale savaşı’da şehit olan yüzbaşı hasan fazıl bey’in oğludur. vefa lisesi’ni bitirdikten sonra istanbul ticaret yüksek okulu’ndan mezun oldu. 1943-1949 yılları arasında basın-yayın genel müdürlüğü’nde görev aldı. 1949-159 arasında ankara ve istanbul’da ulus, vatan, cumhuriyet, hürriyet gibi çeşitli gazetelerde çalıştı. 1949 yılında trt ankara radyosu’nda tarihi programlar hazırlamaya başladı. bu görevini on yıl süre ile sürdürdü. 1950’den sonra istanbul’a taşınarak istanbul radyosunda danışman ve program müdürü olarak çalıştı; çok sayıda programı hazırlayıp sundu.
    feridun fazıl tülbençi’nin ilk eserleri 1929 yılında yayımlandı. eserlerini başta varlık dergisi olmak üzere ağaç, oluş, gündüz ve yücel gibi dergilerde yayımladı. 1935’te ahmet muhip dıranas, cahit sıtkı tarancı gibi önemli şairlerinde yer almış olduğu büyük harpten sonrakiler adında bir şiir antoloji kitabı hazırladı.
    tülbençi’nin ankara ve istanbul radyolarında yayına hazırlamış olduğu “geçmişte bugün”, “kahramanlık menkıbeleri” ve “büyük türk zaferleri” gibi programlarında yapmış olduğu konuşmaları da daha sonra bir kitap olarak yayımlandı. radyo programlarının etkilerini de taşımakta olan ve geniş kitlelere okuma zevki ve tarih sevgisi aşılayan döneminde oldukça popüler olan tarihi romanlar kaleme aldı. bu eserlerinde “yavuz sultan selim ağlıyor” s. ayanoğlu tarafından 1953 yılında; “istanbul kapılarında” ise “istanbul’un fethi” adı ile m. arakon tarafından 1951 yılında filme alındı.
  • eskiden bilhassa milliyetçiler tarafından çok sevilen tarihî romanlarıyla tanınan amma ve lakin şimdilerde yazdıkları adam akıllı basılmadığından popüleritesini kaybeden yazar kişisi.

    babam eski milliyetçilerden olduğu için evimizin kitaplığında bir kitabı mevcut tabi.

    ama ilginç bir kitap.

    kitabı rahmetli eniştesi hediye etmiş zamanında babama.

    kitabın adı geçmişte bugün.kapağı da bu

    romanlarıyla tanınan yazarın pek bilinmeyen bu kurgu dışı kitabının anladığım kadarıyla üçüncü baskısı yapılmamış.

    romanlarını basan inkılap kitabevi editörleri de ya gözden kaçırmış ya da pek önemsememiş bu kitabı.

    buna benzer kaliteli/kalitesiz çok kitap bulabilirsiniz piyasada ama yazan tülbentçi olunca ilgi çekici oluyor tabi.

    bu arada zamanında ilk olarak vatan gazetesinde günü gününe bir köşe olarak yayınlanmış. meraklıları gazete arşivlerinden de inceleyebilirler. görsel

    başka bir yayınevi bir gün yazarın romanlarını basarsa bu kitabı da gözden kaçırmasın. eskiden layıkıyla değerini göremeyen bu kitap yeni okuyucular tarafından hakettiği değeri görür belki.

    not: şu linkten geçmişte bugün'ün gazetede yayınlanan çoğu parçasına buradan ulaşabilirsiniz, yapanların eline sağlık
  • milli eğitim bakanlığı'nın öğrencilerin okuması için tavsiye ettiği, “100 temel eser” arasında yer alan “barbaros hayreddin geliyor” adlı eserin sahibi.

    habere göre milli eğitim bakanlığı’nın, öğrencilerin okuması için tavsiye ettiği, “100 temel eser” arasında yer alan feridun fazıl tülbentçi’nin kaleme aldığı “barbaros hayreddin geliyor” adlı eser listeden çıkarıldı.

    gerekçe şiddeti özendirme ve müstehcenlik.

    o değilde 2005'te listeye girmiş, 2012'de çıktı listeden. hâlâ liste güncellenebiliyor mu?

    kitapta müstehcen bulunan ifadeler: “fakat bu akşam onun da gönlü çekmemiş değildi. hele yaşları henüz yirmiyi doldurmamış uzun saçlı, ince belli, dolgun kalçalı ispanyol kadınlarının manalı bakışları karşısında delikanlılık günlerini hatırlıyordu.”

    http://t24.com.tr/…i-100-temel-eser-99-kaldi/205904
hesabın var mı? giriş yap