• demir karbon denge diyagramında ağırlıkça %0,8'in altındaki karbon içeriğinde ve ötektoid bölgenin altında görülen faz.
  • abd tarafından üretilen "radara görünmez" uçakların boyasına katılan madde.

    amaç, radar dalgalarının yansımasını en aza indirgemek.
  • şudur
    elektromanyetik dalgalanma önleyici.

    (bkz: ayakkabı bağcığının ucundaki minik plastik şey)

    (bkz: ferrite bead)
  • dizüstü laptop kablosunun üzerindeki çıkıntılı aparatın adıymış aynı zamanda.
    bu basit ama önemli cihaz, elektrik kablosundan müdahale olasılığını ortadan kaldırıyormuş.
  • özellikle bilgisayarların şarj kablolarında bulunan, kablonun cihaza yakın kısmının üzerinde bulunan silindir yapılı bir boğum. şurada. ferrit ya da ferrit boğumu olarak bilinir. şarj kablosu üzerine binen elektromanyetik dalgaların yarattığı gürültüyü önlemek için kullanılır.

    bir çubuk anten etrafta bulunan radyo dalgaları, tv sinyalleri gibi elektromanyetik dalgaları üzerinde toplayarak düşük voltajlı elektriğe çeviren bir elemandır. daha sonra yükseltilen bu sinyal bant geçiren filtrelerden geçirilerek süzülür. böylece sinyalin istenilen kısmını kullanabiliriz. radyo için 88 mhz- 108 mhz arası frekansları geçiren bir filtre kullanılır örneğin.

    şarj kabloları da çubuk antenler gibi üzerine düşen elektromanyetik alandan etkilenir. bu elektromanyetik dalgalar kablonun taşıdığı akımın üzerine binerek bu akımın artmasına ya da azalmasına neden olurlar. yani gürültü oluştururlar. işte ferritler bu gürültüyü üzerinde indükleyip sönümlenmesini sağlayan elemanlardır. düğümün içerisinde basit bir mıknatıs bulunur. maxwell denklemlerindeki prensibe uyarak gürültüyü emer. cihaza yakın olmasının sebebi gürültünün en son haliyle önlenmesini sağlamak içindir.
  • metalurjide alpha iron olarak da bilinir.
    hacim merkezli kübik yapıdadır.
  • sadece dizüstü bilgisayarlarda değil, elektronik dünyasında oldukça fazla kullanılan bir materyaldir. misal, smps trafolarının nüvelerinde, bobin nüvelerinde, kablolama yapılırken elektromanyetik gürültünün baskılanması için vb.

    sanılanın aksine mıknatıs değildir, ancak manyetiktir. yani manyetik alana tepki verir.
  • ötektoid altı çeliklerde perlit fazıyla birlikte görülen fazdır. %0,025 oranına kadar c içerebilir. düşük karbon oranına sahip olması sebebi ile çelikteki en yumuşak fazdır.
  • yıpranan laptop kablosu tam bu ferrit denen ibnenin kökünden koptu. dolayısıyla kabloyu ek yapacak mesafe yok. ferritin olduğu kısmı kesip atsam kalan kabloyu ek yapsam laptopa bi şey olur mu?

    edit: cevap vermeyen herkese teşekkür ederim.
    kendi çözümümü kendim buldum, ferritin plastik kaplamasını kesip soydum ortaya çıkardım, yuvarlak, sert metalik porselen gibi bi şeydi. kablonun kopan kısmını temiz kesim yaparak yeniden ferritin içindeki üç delikten dolaştırarak diğer taraftan çıkardım, sonra ferritin kaplamasını üzerine geri kapatıp izole bant ile güzelce sardım. kablonun ucunu da laptopa giren jaka lehimledim on numero beş yıldız oldu... bu yoklukta yeni adaptör alacak halimiz yoktu. hem adaptörün kablosunu kurtardık, hem de ferriti çöpe atmayarak olası bir fonksiyon kaybına yol açmadık.
  • macbook 2017

    hassas bir anteni var 2.4ghz bluetooth ve wifi solda yer alıyor usb-c portuna yakın.

    usb dönüştürücü takınca çıkan gürültüden internet bağlantısı gidiyordu. 5ghz modem pahalı olunca ben de çözümü bununla buldum.
hesabın var mı? giriş yap