• anneleri gebelik sırasında aşırı miktarda alkol alan bebeklerde görülen bir grup semptom. bu bebeklerin doğum ağırlığı düşük olur, çeşitli deformasyonlarla doğabilirler, yenidoğan ölüm oranı yüksektir.
  • genelde yassi bir yuz, birbirinden uzakta tesekkul etmis gozler ve normal boyut yerine cok daha kucuk olarak tesekkul etmis bir beyinle karakteristik bir sekilde kendisini belli eden bir sendromdur.
  • fetusta alkolü detoksifiye edecek enzim bulunmadığından, hamilelikte alkol tüketen annelerin bebeklerinde görülebilen sendromun adı. alkol anneden bebeğe geçtiğinde bebek alkolü detoksifiye edemez ve bu durum bebekte geri zekalılık, büyüme bozukluğu ve yüzde malformasyona neden olabilir.
  • annenin hamilelik döneminde alkol kullanması sonucu bebekte görülen ve zeka geriliğinin en yaygın sebeplerinden biri olan gelişim bozukluğudur. annenin ne kadar alkol aldığının bir önemi yoktur, sürekli içici de olsa, sadece bir kereye mahsus alkol kullansa da ortaya çıkabilecek bir bozukluktur. yine kullanılan alkol miktarı farketmeden, alkol kullanan her 10 kadının 4'ünün bebeklerinde görülmektedir.
  • gebelik sırasında alkol kullanan annelerin doğan bebeklerinde görülen hastalık. kullanılan alkol miktarı arttıkça bebekte oluşacak hastalık riski ve ağırlığı da artar.
  • amerika ve almanyada büyük harflerle kisaltilir fas. türkiye icin de muhtemel aynisi gecerli. zikkim icin.

    almanyada senede 10.000 cocukta, amerikada senede 40.000 cocukta bulunun dönüsü olmayan hastalik.
  • bilinen sınır dozu olmayan sendrom. kullanılan alkol miktarı ile doğru orantılı olarak risk artışı gösterse de az miktarda alkolle dahi oluşabilir.
    çeşitli seviyelerde büyüme geriliği, zeka geriliği ve doğuştan kalp hastalıkları ile seyreder.
  • instagram ve zevk çağı hatunlarının cocuklarinin yakalanabileceği hastaliktir

    majör bulguları
    1.büyüme geriliği
    2.yüz anormallikleri
    3.konjenital kalp defektleri
    4.doğuştan kalça çıkığı ve diğer anormal eklemler
    5.mental retardasyon
  • fiziksel semptomlarin %20 civarinda oldugunu okudum. normal bir iq´ya sahip olabiliyor fas ile dogan cocuklar; fakat en iyi ihtimalle öfke kontrol sorunu, konsantrasyon sorunu gibi hayatlarini alt üst edebilecek sorunlara sahip oluyorlar.
    cok az alkol bile zarar veriyor, bu artik kesinlik kazanmis bir sey. sebebiyse alkolün plasentaya engelsiz ulasiyor olmasi. bir kadeh saraptan anne hicbir sey hissetmezken karnindaki bebek tamamen sarhos oluyor.

    hamilelikte bilerek alkol tüketimin bir cezasi olmali. baska bir canliya bile isteye kasten zarar vermenin cezasi olmali. tani, teshis mümkünse madem; sorumlusu da hesap vermeli. bu iskenceye maruz kalan bebeklerin hayatta basarili olma ihtimallari neredeyse sifir. bu cezasiz kalmamali.
    egitim seviyesi yükseldikce icme orani da artis gösteriyormus. sigarada ise tam tersi. dolayisiyla cehalet ile aciklanacak bir davranis da degil. tamamen annenin insafi ve inisiyatifine kalmis olmak, hayata bu yüzden yenik baslamak cok korkunc.
hesabın var mı? giriş yap