• "kelime sevgisi" demektir. eski yunanca philos ve logos kelimelerinin birleşmesi sonucu oluşur. dillerin yapısını, tarihsel gelişimlerini, sözcük alışverişlerini ve aralarındaki ilişkileri ses, biçim, anlam gibi yönlerden karşılaştırmalı olarak inceleyen bir bilimdir. bu işin eksperine filolog denir. bu kişiler yazılı belgelerin geçerliliğini, gerçek olup olmadıklarını araştırırlar ve yanı sıra metinleri çözmeye, yeniden oluşturmaya, taklitleri saptamaya, değerlerini belirlemeye kalkışırlar.

    metinlerle uğraşmayı sevenler için mükemmel bir çalışma alanıdır.

    ayrıca:
    (bkz: diloloji)
    (bkz: semantik)
  • yazılı kayıtları ve kökenlerini inceleyen bilim dalıdır aslında ve linguistics denilen dilbiliminden çok edebiyatla ilgili bir bilimdir. hatta grekçeden gelir, "love of learning and literature" demektir.
    filoloji bölümlerindeki hocaların hepsi ilk ders bu ve benzer kelimeleri tahtaya yazarak konuşur da konuşur.
  • fillerle ilgili esprileri inceleyen bilim dalı...
  • lisans ya da lisansüstü egitimini tamamlayanlar "filolog" olur. bir kismi kendine dilbilimci denmesini tercih eder. pratik olarak mezunlarin çogu ilgisiz islerle istigal ederler (tasarim, sekreterlik, sarkicilik, yedek parca saticiligi gibi). bir kismi öğretmen (ciddi mesakkatli bir meslektir, haklarini teslim etmek gerektir) olur, çok azi akademisyen olarak okulda kalir. bunlarin da filoloji ile olan ilgileri, dogal olarak müfredatla sinirli kalir. arastirma yapani, yeni teorilerle ortaya çikani pek azdir.
  • araştırma nesnesi edebiyat ve kültür olan bilim dalı.
  • yaygın kanının aksine filoloji dilbilim demek değildir. filoloji eski metinleri ve dilleri inceleyen bir bilim dalıdır. kültür, din, toplum, sanat, edebiyat hepsi filolojinin çalışma alanına girebilir. modern dilbilimin çalışma alanıysa çok daha geniştir. filolojiye dilbilimdir demek dilbilimi kısıtlamak olur.

    aslında filolojinin dilbilimiyle karıştırılması sadece bizde değil diğer ülkelerde de yaygındır. kimisi filolojinin dilbilimin klasik hali olduğunu savunur. kimisiyse filoloji sadece edebi metinlerdeki dili inceler der.

    son not: filoloji eşit değildir dilbilim.
  • dil yoluyla bir toplumun kulturunu inceleyen bilim.
  • (bkz: diloloji)
  • araştırma alanı, edebiyat, kültür, dil ve retorik olan bölüm
hesabın var mı? giriş yap