*

  • internette son yıllarda içinde bulunduğumuz baloncuk.

    kısaca google da bir şey aradığınızda karşınıza sadece sizin ilgilendiğini sonuçların gelmesi ve her aramanın herkes için farklı sonuç (kişisel) vermesi ile oluşan, diğer dünyadan haberinin olmaması durumu. son yıllarda google ve facebook da dahil herkesin yaptığı kişiselleştirme alagoritmaları sayesinde herkesin etrafında görünmez bir çember var ve o çemberin dışına çıkamıyoruz.

    eli pariser'in bu isimde bir kitabı ve yine ted.com da yaptığı bir konuşma da mevcut.

    bu filtrryi ortadan kaldırmak için yapılması gereken 10 şey diye bir lite mevcut şu linkte
    http://www.thefilterbubble.com/…0-things-you-can-do
  • konuyla alakali turkce bir makale surada bulunmaktadir
  • hakkında yazdığım bir analiz için
  • (bkz: #72439166)
  • yandex tarafindan da bir benzeri kullanilmaktadir. 'misir' diye bir arama yapildiginda gezmeyi sevenler icin seyehat videolari-bloglari-panaroma cikar; siyaset sevenler icin misir liderinin konusmalari, yasanan olaylar cikar; tarih seven biri icin ise kadim misir uygarligi falan cikar. bu daha yapay zeka eklenmemis halidir; yandex catboost ile birlikte nokta atisi yapmaya hazirlaniliyor. ki bir an once yapilsin, cunku internette benim gormek istedigimle alakasiz seylerin karsima cikmasina tahammul edemiyorum. zaman en kiymetli seydir; gizlilik falan bos is.
  • (bkz: #96018674)
  • son yıllarda akademinin de gündeminde olan kavram.

    filtre balonu, algoritmaların, kişinin geçmiş aramaları ve tıklama, beğenme, paylaşma, yorum yapma gibi internetteki etkinlikleri gibi kişisel verilerine dayanarak, onlara hoşlanabilecekleri içerikleri sunmasıdır. bu bağlamda, bireylere tıklama olasılıklarının yüksek olduğu içerikler sunularak, kişiselleştirilmiş bir içerik akışı yaratılır. en basit tabirle, bireylerin geçmiş aramaları, gelecekteki aramalarını da etkiler.
  • kullanıcının beğenileri, sevdiği şeyler ele alınarak kişinin hoşuna gittiği içeriklerin servis edilmesidir. yani, kişiselleştirilmiş içerik akışının gerçekleşmesi olarak nitelendirilebilir. filtre balonları/kişiselleştirme filtreleri sayesinde, profilimizle uyuşmayan içerikler bize gözükmez ve hoşlandığımız içerikler karşımıza çıkar.
  • çevrimiçi kişiselleştirmenin insanları çeşitli bakış açıları veya içeriklerden etkili bir şekilde izole etme potansiyelini tanımlamak için kullanılan kavram. netflix hep zevkinize uygun içerikleri gösterir, instagram hep beğeneceğiniz postları önünüze düşürürür vb..
  • pozitif geribesleme olgusunun internet ve sosyal medya dünyasındaki yansımasıdır
hesabın var mı? giriş yap