• french press kahve ile sıklıkla karıştırılan kahve hazırlama yöntemidir. french press tamamen ayrı bir yöntemdir, kahve çekme kalınlığı da farklıdır, su ve kahve temas süresi de, telvenin ayrıştırılması da, e doğal olarak çıkan sonuç da. french press ile filtre kahve** yapamazsınız. bir kahvenin filtre kahve sayılabilmesi için bir filtreden geçmiş olması tek başına yeterli degildir. çıkan kahvenin içerisinde "gözle görünür" telve yada tortu olmamalıdır, kahve ayrı bir bölmede suyla temas etmeli, oradan başka bir bölmeye süzülmelidir.

    piyasadaki ev tipi filtre kahve makinelerinin buyuk çogunluğu (ünlü(!) markalar dahil) filtre kahve demlemek için suyu doğru sıcaklıklara getirememekte, akış hızını ayarlayamamaktadır. en az 500 lira verip profesyonel bir model alacak çok kişi de olmadığına gore, en mantıklısı ve en garantilisi su sıcaklığını ve akış hızını kontrol ederek bir filtre konisi yardımı ile manuel demlemek olacaktir. tabi manuel diyip geçmemek lazim, 5 liraya da manuel filtre kahve demleme düzeneği oluşturmak mümkündür, chemex yada bodum kona manual yada bodum bistro coffee alırsanız 200 küsür liraya da mümkündür***
  • ambalajı açıldığında iki hafta içinde tüketilemeyecekse paketlenip buzluğa konulduğunda tazeliğini koruyabilmekte..
  • bir fincan suya atılıp, iki karıştırılıp yapılan kahveye kahve demeyenlerin kahvesi.

    kahvenin tadını almayı seviyorsanız, mutfağınızın mis gibi kahve kokmasını seviyorsanız, farklı kahveleri harmanlayıp kendi kahvenizi yaratmayı falan seviyorsanız budur kahveniz. kahvenin tamamı sürahiye dolduktan yarım saat-40 dk sonra mis gibi acımsı aromasıyla şenlik damağınızda. içme de yanında yat.
  • türkiye 'de yaygınlaşmamasını nescafe 'ye bağladığım kahvelerin hası. sabah siz uyandığınızda evin içinde dolaşan kokusu bile mutlu etmeye yeter. favorim kopkoyu irish cream ve jacobs aroma karışımı. şeker ve süt ilavesiz tabi. arzum marka makineler gayet tatmin edicidir.
  • birden bese kadar dereceler vardir paketlerin uzerinde. bes numara yemekten sonralari icin tavsiye edilen ve feci mide yoran kopkoyu birseydir. zincir kafelerde genelde 4 derece kullanilir ve fazla asidik bir tadi vardir, 3 derece koyuluk-tat dengesi bakimindan (bence) idealdir ama nescafe tadina alisik ve cok da midesini yormak istemeyen kisiler icin en iyisi 2 derecedir. marketlerde genelde 3 ve 4 dereceler bulunur.

    kisisel tercihim her vakit turk kahvesinden yanadir ama o meret de kupayla icilmiyor iste.
  • french press vasıtası ile evde hazırlıyorsanız aromalılarından uzak durun. değişik tadlar denemek için güzel ama sürekli olarak içilebileceğini zannetmiyorum. klasik filtre kahvenin aromasız sade tadı diğerlerine göre daha lezzetli. bir hevesle alınan aromalı kahveler ise kekoş misafirlere ikram edilmek üzere raftaki yerini alabilir.
  • asla french press ile hazırlanmaz, hazırlanamaz. french press ile hazırlanan kahve french press kahvesidir. filtre kahve ise daha sık dokunmuş bir naylon, metal veya bez filtreden yada ilk keşfedildiginden bu yana oldugu gibi kağıt filtreden geçirilerek elde edilen, içinde tortu/telve bulunmayan kahvedir, filtre kahve denildiginde anlaşılan budur. siz filtre kahve istediginizde french press ile getiriliyorsa o kahve filtre kahve değildir. tatsal açıdan da ikisi kesinlikle birbirine benzemez. şimdi bir kere daha tekrarlıyalım.

    --- spoiler ---

    nasıl turk kahvesi ile espresso aynı şeyler değilse ve aynı makine/aletlerle hazırlanmıyorsa, nasıl kahve çekme kalınlıkları aynı değilse, filtre kahve ve french press kahvesi de aynı değildir.

    --- spoiler ---

    filtre kahve, elektrikli makinede yada manuel olmak üzere iki şekilde hazırlanabilir ancak burada kastedilen manuel yöntem, french press yöntemi değildir. elektrikli filtre kahve makineleri aslında sizin manuel olarak yapabileceginiz işi yaparlar, yani öğütülmüş ve filtre içerisine konulmuş kahve tanelerine belirli bir ısıya getirilmiş* sıcak su ekleyerek başka bir hazneye kahveyi filtrelerler.

    filtre kahveyle ilgili en önemli kısım kahve filtresi olduguna göre bu noktada şunu okumanızda fayda vardır (bkz: kahve filtresi/@kahvedelisi)

    eğer elinizde bir filtre kahve makinası yoksa şu videodakine benzer bir düzenek oluşturarak sadece kahve filtresi, sıcak su ve kahve ile de filtre kahve elde edebilirsiniz --> http://vimeo.com/2643633

    ciddi bir filtre kahve tutkunu iseniz ve elle uğraşamam diyorsanız *alınması gereken en alt seviye makineler şunlardır --> http://www.technivorm.com/…ages/products-home.html# tabi bunlar da turkiyede olmadığından şimdilik bu önerinin ecnebi memleketlerde yaşayan filtre kahve tutkunlarından başkasına yararı dokunmayacak.

    yapma yaa bir oluru yok mu anlaşsak diyenler "suyu daha dogru sıcaklıklara getirebildikleri için" philips'in ev tipi filtre kahve makinelerine yönelebilir ve fekat asla ama asla kombi makine* yada değirmeni üzerine takılı bir makine alınmamalıdır.
  • (bkz: douwe egberts)
  • tchibo'daki kave seçeneklerinden africa veya guetamala kahvelerinden yapılırsa öldürücü oluyor. yoğun kahve aroması, yaşasın kahve!
  • hazırlamak için herhangi bir makineye ihtiyaç olmayan filtre edilmiş kahve.

    merova yakın gözlüklerimi tak ve oku canım, zira yine bir çıldırmış okur mektubumuz var gibi geliyor bana, zarftan yayılan kahve kokularına bakılırsa şüphem de yok. ayrıca mektuba arsenik falan sürdüyse bana bişey olmasın. evet sevgili gözlüklüler, bu sefer de isveç'den* larsson isimli kıllanıcımız yazmış. kendisi diyor ki; "canım ablam, ablaların en güzeli, en yardımperveri, en kamyon tekerleği gözlüsü. allah binbir türlü belanı vermesin iyi yürekli, patlıcan kolçaklı ablacığım, ablam, bitirdin beni lan! sen yerden bitmeden evvel şekersiz sütsüz neskeyfe'mi keyifle içiyor, hem uyanık kalıyor hem de patronumun bana verdiği yetki ile çalışanları daha uzun süre dim durdurabiliyordum... taa ki nescafe'yi şekersiz içen insanlar/@kahvedelisi entryni okuyana kadar.. iş hayatımı bitirdin abla, çalışma düzenimi sarstın, bir zamanlar neskeyfe diyerek yudumladığım şey artık benim için de nescafe oldu, hazır kahveye olan inancımı, güvenimi yıktın, şu an ağlıyorum ve sana bu mektubu yazıyorum biliyor musun? elbette bilmiyorsun nereden bileceksin, çünkü daha yollamadım zalim ablam, elleri kolları kıllı, kafası doğuştan kocaman ablam! n'olur bana bir çıkış yolu ablam? iş yerinde şak diye taze kahve demlemek, hüp diye höpürdetmek istiyorum ve kafayı kahveyle kırmayı başardığın için seni çok takdir ediyor ama o kötü bu kötü diyip çözüm sunmadığın için hiç ama hiç sevmiyorum ablam. bana yaptıklarından dolayı da asla affetmeyeceğim.. yine de cevabın için şimdiden teşekkürler."

    allaeeeeaaaaah! bu nasıl hayran mektubu?? ben böyle mektuba yerimden fırlar bu masaya yumruğumu vurarım!! höööööt!!!................................. merocum bi kova buz getirebilir misin canım asistanım*

    isveçte kala kala türk örf, adet, anane, babane ve nezaketine elveda demiş olan sevgili larsson evladım. sana bunları az evvel kırdığım elimle sırf seni kırmamak için yazıyorum çocuğum. başkası olsa sarışın isveçli piliçlerin arasından yazıldığı son derece belli olan bu mektuba tek satır cevap vermez, direkt şöminede yakıp alevlere dalarak martell vsop kanyağını yudumlar. fakat ne ben ne de asistanım başkaları gibi olmadığımız için derdine bir çare uygun gördük. başlıktan da anlayacağın üzre bu çare filtre kahvedir, ki sen büyük ihtimalle bu satırları okurken "neskeyfe'yi kaybettiğim yetmedi, bir de bilmem kaç para bayılıp makine mi alacağım şimdi" diyorsun, büyük hata ediyorsun. her ortamda rahatlıkla filtre kahve hazırlayabilmen için sana gerekli olanlar:

    a) kaliteli ve taze kahve (kavrulmuş çekirdek olarak al tabi, öğütülmüşü ilk gün hariç bir işe yaramaz, ayrica 15 günden daha yaşlı olmasın çekirdek)
    b) kahve filtresi, anlatacağım yöntem için kağıt olan filtrelerden, onu da her yerde satıyorlar
    c) kahve ölçü kaşığı (opsiyonel)
    d) kahve değirmeni/@kahvedelisi, bu durumda el değirmeni daha uygun olacaktır, sözen marka olanı tavsiye ederim, git eminönünde yerlerini bulup al
    e) bir filtre konisi, bunu türkiyede biraz zor bulursun, bulamazsan metal bir huni al, alamazsan kalın tel al evde kendin yap. ben birkaç çeşit birden yaptım çok güzel oldu --> http://img230.imageshack.us/img230/4711/fc1f.jpg ve http://img28.imageshack.us/img28/2285/fc2d.jpg
    f) kaynamış ve 20-30 saniye beklemiş sıcak su
    g) 1 fincan yada kupa, bir içimlikten daha fazla yapılacaksa 1 adet termos

    yapılışı:

    1) filtre konisi, huni yada kendi yaptığın koninin içine filtre kağıdını koy ve musluğu aç ağzına kadar su doldur, kağıt iyice ıslansın, suyu boşalt
    2) değirmenin altındaki ayar vidasını komple çıkar çocuğum, ardından tekrar tak, elinle sıkıla yalnız çok sıkma, zorlamadan donduremeyecek kadar sıkılansa yeterli
    3) kahve ölçü kaşığı ile 2 kaşık (120ml su için 1 kaşık olacak şekilde, burda kupa oldugunu varsayıyoruz o yüzden 2 kaşık) çekirdek kahveyi el değirmeninin haznesine koy ve tamamı bitene kadar öğüt
    4) içinde ıslatılmış filtre kağıdı olan filtre konisini bardağın üstüne koy, içine de öğüttüğün kahveyi koy
    5) sıcak su ile önce öğütülmüş kahvenin tamamını azıcık ıslat ve suyun tamamının fincana akmasını bekle. ardından dairesel hareketlerle suyu dökerek kahveni filtre et
    6) iç çocuğum onu da benden bekleme

    bu güzel ve detaylı anlatıma rağmen hala gözünde canlandıramıyorsan senin için çektiğim şu videoyu izleyebilirsin --> http://www.vimeo.com/6955123

    toplam maliyet: 1 sefere mahsus 45 lira (değirmen, kağıt filtre, metal huni, kahve kaşığı) artı kahve parası

    merocuum şu mektubu şömineye at, bana da bir kanyak koy canım. hatta kendine de koy sen de iç sen de iç, kapat kapıları kapat yabancı gelmesin.

    dipçik not: bu anlatımdaki filtre ve koni çıkarılıp, yerine 1 adet french press/@kahvedelisi kullanılarak french press ile de kahve yapmak mümkündür ancak telveli olacaktır ve o kahve filtre kahve değildir.
hesabın var mı? giriş yap