• $irketlerin urun ortaya koymasini uretim, bu urunlerin satilmasini pazarlama, bu i$lerde cali$anlarin istihdamini insan kaynaklari saglar. bu departmanlarin maddi kaynaklarini di$ardan saglayan ise finanstir. parasiz uretim olamayacagi icin finanssiz da $irket olmaz.. muhasebe denen olgu finansin devletce bir standarda baglanmak istemesi sonucu gecmi$ yuzyillarda ortaya cikmi$tir.

    finans hamburger ekmegi ise, muhasebe ekmegin di$indaki susamdir.
  • türkiye'de bu işi hakkıyla yapanlar genelde 3 ekolden yetişmektedirler:

    1) bankalardaki alm tayfası. bunlar hazineci olarak bildiğimiz grup. para ve sermaye piyasalarında ilk öğrenilmesi gereken konu faizlerdir. faiz konusunda doğal olarak bunlardan daha bilgili başka bir meslek mensubu bulmanız mümkün değildir. bu adamlar faiz oranlarının olumlu olumsuz bütün etkilerini hesaplayarak, firmanın(reel sektör, finansal sektör farketmez) yapacağı yatırımların finansmanı ve geri dönüşü konusunda tecrübeli olurlar.

    2) aracı kurum, yatırım bankası ve danışmanlık şirketlerindeki analistler. ister corporate finance kısmı olsun, ister equity research kısmı olsun, bunların mali tablo bilgisi yadsınamaz. türkiye'deki audit geleneğinden gelenler halen konsolide bilanço bağlamayı büyük marifet zannetseler de, bahsettiğim ekipteki adamların sektör, piyasa ve diğer değişkenler üzerindeki bilgisi ve tecrübesi big four'da takılanları(audit kısmındakiler tabii ki) havada karada ezer geçer.

    3) portföy yöneticileri dediğimiz kişiler risk management'in tarihini ve kitabını yazan ekiptir. asset allocation dediğimiz mevzunun detaylarına girdiğimizde bu ekolden yetişmiş kişilerin riskin her türlüyse nasıl mücadele ettiğini, riski minimize etmek adına ne tür enstrümanlar kullandığını görebilirsiniz.

    finansal raporlama ve denetim küçümsenmemesi gereken önemli konulardır. ancak bu adamların yaptığı iş, tam anlamıyla finans ile örtüşmüyor. usd/try kuru bağlamakla, nakit akışı düzenlemek ile finansçı olunmuyor. finans şu an içerdiği bütün alanlar ile (fixed incomes, asset management, equities, corporate finance, derivatives, fundamental analysis, quantitive analysis ve aklıma gelmeyen diğer konu başlıkları) derinliği kestirelemeyecek büyüklükte bir deryadır. içine girmeye başladıkça boğulduğunuzu anlarsınız.

    not: bazı terimleri özellikle ingilizce kullandım. bu alana meyilli kişiler varsa zaten bunları seve seve öğrenecek...
  • o ay elimize geçecek para ile koridorun ışığını açık bırakıp bırakmamamız konusunda vereceğimiz karardaki asıl çocuk.
  • pazarlama avciliksa finans da avin derisinin yuzulup parcalara ayrilmasidir.
  • alınan risk karşılığı getiri maximizasyonu sanatı
  • amerika'da kesinlikle okunmamasi gereken brans. mezun olduktan sonra basvurdugunuz sirketler yabanci statunuzu ogrenince "geldigin icin saol, kapi nerde billiyorsun, cikarken kapa lutfen" derler. gecen bir ise basvururken gordugum ibare benim icin olayi bitirmistir: "due to restrictions imposed by u.s. immigration laws, individuals who require visa sponsorship are ineligible for consideration as a financial services professional." ne demek mi istiyor, buyrun:"amerika'da finans sektorunde kariyer yapmak isteyen yabanci uyruklular babayi alir." simdi burda bir de okuluma gecirmeyi kendime gorev bilirim. bre cibilliyetsiz danismanlar ve onlara gorev veren haysiyetsiz yetkililer! hele bir uyarsaniza finans okumak isteyen yabanci uyruklu ogrenciyi. desenize "bak okursun ama is bulamazsin. hadi buldun diyelim ama kanarsin ki ne kanarsin". desenize beeee. senelerim gitti. arkasi, sansi, greencardi olanlar istisnadir. ben genel uyari yapiyorum.
  • işletme okuyanların muhasebeyle birlikte neredeyse her yarıyıl bir çeşidine katlanmak zorunda oldukları derstir.
  • anlayan herkesi alnindan opmek istedigim ders..bir olay bu kadar mi anlasilmaz olur..evet biseyin formulu 1/(kd+i) imis..ama bu neyin formuludur bilinmez..bi de butun derslerde turkceleri gerekmese de ingilizceleri turkcelerine yakin sozcukler varken bu derste* secilmis butun sozcukler ingilizcesinde hangi harf yoksa o harflerle yapilmis akilda kalmayan sozcuklerdir..4. sinif isletme ogrencisi olarak deposit'in mevduat,bond'un tahvil oldugunu 3 gun once ogrenmis bulunmaktayim..hala ne halt olduklarini bilmedigim baska kavramlarin da benim icin gizemini korumasi taraftariyim..****
  • sinavina calisilmasi insanin icinden asla gelmeyecek ders, son sene kazigi.
  • her muhattap kaldığımda zenginin parası züğürdün çenesini yorarmış hissiyatını taşımama neden olan konu.
hesabın var mı? giriş yap