• dolar’ınkinden, avro’nunkinden, borsadan bile daha önemli endekstir.

    su konusu ve küresel kuraklık tehlikesi, sürekli göz ardı edilen ve yeterince konuşulmayan bir konu. cape town’da eşiğine gelinen ‘0 günü’ (bkz: 0 günü), gerekli önlemler alınmazsa, dünyadaki birçok şehri bekleyen kaçınılmaz bir son.

    eğer su tüketimini azaltamazsak, ülkemiz de çok uzak olmayan bir gelecekte bu su krizini yaşama tehlikesine sahip. bu yüzden su konusunda farkındalık projeleri yapan ve insanları bu konuda harekete geçiren finish, türkiye sınai bankası ile birlikte finish su endeksini geliştirdi.

    türkiye’deki barajların doluluk oranı, sanayide, tarımda ve hanelerdeki su tüketimine göre belirlenen endeksin amacı, suyun tıpkı para, altın ve benzeri endekslenebilen şeyler gibi kıymetli ve takip edilmesi gereken bir şey olduğunu anlatmak.

    su endeksi’ne borsayı takip ettiğiniz bir ekranda, sokakta, kullandığınız uygulamalarda rastlayabilirsiniz. ama “ben hemen bakayım” derseniz, şuraya tıklayıp haftalık güncellenen endeksi takip edebilirsiniz.
  • senelerce kitlelerin emeğini sömüren, emeklerini çalan ve bunu "düzen" başlığı altında beis görmeden gerçekleştirebilen kapital sahibi kuvvetlerin milisleri tarafından hazırlanmış bir projedir ( dındırı dındırı diye at koşturarak devrime giden suser) .

    şimdi bu kapital kuvvetler, yandım anam çığlıkları altında bir affedilme çırpınışı içerisindeler. hit zamanlarında sömürülmüş emekçilerin çocukları geliyor ve kapital güçler bir zamanlar hızlarını alamayıp bu çocukların da geleceklerini çalmış bulundular.

    geri dönüşüm malzemesinden yapılmış poşetler, ofislerdeki dönüşüm kutuları, çevreci aktiviteler, "dünyanın kurtarılması için bu sene xx bin dolar bütçe ayırdık" söylemleri, maalesef okuma yazmayı mecburen yapmış olan nesle hitap ediyor. gelen nesil başka şeylere bakıyor;
    bana su hakkında tatava yapıyorsun ama yönetim kurulundaki insanlar bu önerileri uyguluyor mu?
    çalışanlarını, perakende noktalarını bu kampanyaya katılması için afişler veya flayerlardan fazlasını ( ^^ ) kullanarak teşvik ediyor musun?
    ulaşım için motorlu taşıt yerine ekolojik araçlar kullanan personelini el üstünde tutuyor ve onlara daha fazlasını sunuyor musun?
    allahaşkına yönetim kurulu demiştik; işe bisikletle giden var mı yahu
    ya da ofis veya fabrikanızın yemekhanesini bir görebilir miyiz, nasıl işliyor(kendim için değil kamu için istiyorum)

    yoksa tüm bu projeyi yapması için her gün işe mercedes ile gidip gelen 5 kişiye kalbur üstü para verip fason üretim yapan fabrikalarınızın bacalarına dair verileri gizlemek için rüşvet mi dağıtıyorsunuz?

    biraz ağır ithamlar bu proje için ancak büyük firmaların bu "redemption" çabalarının samimiyetsizliğini birileri yüzlerine vurmalıydı.

    yine de proje için bu insanlık teşekkür etmeyi bilir. efendimiz yeri gelindiğinde başımızı okşar ve biz de ağlayarak seviniriz.
  • valla bravo demekten baska bir sey demek biraz abes kacar. ulkede su sorunu var burası net ancak ne kadar gundemimizde soru isareti.

    bunu ortaya koymak icin tum kaynaklari birlestirip bir endeks haline getirmisler. ayni zamanda tum programlarda euro/dolarin da yanina yerlestirmisler.

    giriyorsun sayfaya, 70in altindaysak su fakiriyiz diyor - sictik- 130un uzerindeyse sorun yok devam et. bir de alt endekslerini yaratmislar, tarimda durum ne, endustri ne kadar tuketiyor, hane ne kadar tuketiyor goruyorsun.

    bizim bu haftaki deger 86da, yani kurakliga cok daha yakin.

    is boyle de olunca, hepimize suyu tasarruflu kullanmaktan baska ne secenek duser.

    reklaminda da sudan gecirme, her seferinde 57 lt tasarruf et gelecege bagisla diyor.

    bu tip isler genelde ortada bir urun, bir katki olmadan farkindalik asamasinda kalir. bu derinligi kim koyduysa eline saglik.
  • ülkenin cari açığında yadsınamaz bir etkisi olan finish eski adıyla (bkz: calgon) sözde sosyal sorumluluk projesi yapıyor.

    yapsın tabi bir katkısı varsa ne mutlu bize ama bu yabancı markalardan artık kurtulmalıyız.

    benim sürekli uyguladığım artık alışkanlık haline gelen marketten bir ürün alırken üretim yerine ve üretimi yapan firmanın menşeisine (bu ancak internet aramasıyla mümkün çünkü finish gibi büyük firmalar artık ülkeye yerleşmiş üretimleri de burada ama karları dolar olup yurtdışına gidiyor) mutlaka bakıp araştırmak gerek

    en basit yöntem barkodları 868 ve 869 la başlamayan ürünleri lütfen almayalım inanın finish'in temizlediğini yerli marka bingo da temizliyor. reklamlarla oluşturulan algılardan kurtulun ve paramızı yurtdışına yollamayın.
  • doların euronun vahameti gün olur geçer, gün gelir, alışılır ancak bu dünyanın endeksi.şimdiden akıtmadığımız her damla dikkat ettiğimiz her şey kenara koyduğumuz diğer yatırımlardan daha kıymetli olacaktır.

    up up upp.
  • daha çok dikkat cekilmesi gereken endeks. finish'e katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. kuruyan golleri kurtardılar, 25 litre ile kamuoyu yarattılar, dizilerle dikkat çektiler. sagolsunlar
  • çok değil 50 yıl sonra su savaşları başlayacaktır
  • bir paket deterjan için kaç litre su harcandığını açıklasınlar.
  • artık daha fazla gündem olmalı ve halk suyun değerinin farkına varmalı. çok israf var. bir de kosmos aşkına bir ağaçlandırma programı başlatsın birisi. devlet’in yapacağı yok bahri stk’ lar bir kampanya başlatsın ve doğu, güney doğu ve iç anadolu’da ağaçlandırma seferberliği acilen başlatılmalı. kuraklık almış başını gidiyor. her sene göller kuruyor.

    .
    konuyla ilgili bir faydalı bir program.
hesabın var mı? giriş yap