• internetten bulduğum kaynakta"fisyon ağır, kararsız bir çekirdeğin daha hafif iki çekirdeğe parçalanmasıdır ve füzyon ise iki hafif çekirdeğin birleşip büyük miktarda enerji açığa çıkardığı bir süreçtir" olarak tanımlanmış.

    işte tam bu noktada hangisi birleşiyordu hangisi ayrılıyordu sürekli karıştırdığım olay.
  • fizik hocam füzyonun birleşmek olduğunu" 2 tane i birleşmiş ü olmuş" diye kodlamıştı.hala öyle hatırlarım çok akılda kalıcı.
  • füzyon mutfağından aklınıza gelebilir. füzyon mutfağı, farklı mutfak kültürlerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir sentez.
    bu da bi örneği olsun:
    italian dishes with japanese ingredients
  • fuzyon kelimesindeki ilk sesli harfi dusun. sanki iki tane i harfinin birlesmesi sonucunda olusmus gibi.
  • şöyle aklında kalabilir; füzyondaki ü harfini iki tane i harfinin birleşmesi gibi düşün ve bu sana çekirdek birleşmesini hatırlatsın.
  • bu başlık beni geçmişe götürdü. lisede kimya hocasıyla aram pek iyi değildi. genelde derste uyurdum. ama dönem ödevlerimi hep kimyadan alırdım. hocam kimyayı sevmediğimi düşünürdü. şuan kimya mühendisi adayı olduğumu bilse şok geçirirdi. lise son sınıftayken dönem ödevim atom ve hidrojen bombasını araştırmaktı. çok iyi araştırma yapmıştım. hocam da etkilenmişti.

    atom bombası fisyon (çekirdek parçalanması) ile gerçekleşir. hidrojen bombası füzyon (çekirdek birleşmesi) ile gerçekleşir. fisyon ve füzyon çekirdek tepkimesidir. çekirdek tepkimesi, atomların çekirdeklerinde meydana gelir. güneşteki tepkimeler füzyondur.

    lise döneminde ben de karıştırıyordum. güneşte füzyon olur, güneş parçalanmıyor mantığıyla füzyon birleşmedir. ben kafamda böyle kodlamıştım.
  • füzyondaki ü’yü i+i gibi düşünerek aşılabilecek durum. i ve i (çekirdekler) birleşiyor ve ü oluşuyor işte. niye bilale anlatır gibi anlattıysam*
hesabın var mı? giriş yap