• çiçek açmayan ev bitkilerinin en güzellerinden. yaprakları kırmızı, pembe olabiliyorken yeşil ama damarları kırmızı olan cinsleri de var. zaten yaprakları o kadar güzel ki çiçeğe gerek yok. bakımı da kolay. cam kenarı, oda sıcaklığı ve az su yeterli.

    edit: az su yeterli değilmiş, bayağı sulanmak istiyor. benim bunlardan biri biraz ölmüştü, ben de tabii öleyazdım bu üzüntüyle. sonra bayağı suya abandım, nolur ölme bebeğim dedim üzüntümü dile getirdim ve mucizevi bir şekilde iyileşti. şimdi bol bol suluyorum, inşallah bu sefer de fazla sudan çürümez.

    edit2: hala cam kenarı ve oda sıcaklığı yeterli.
  • dünyalar güzeli bir ev bitkisi. gözüm gibi bakıyorum kendisine.

    suyu bu kadar seven bir fesleğen bir de fitonya var sanırım. benden fazla su tüketecek neredeyse! bakımı kolay aslında, sadece su konusuna dikkat etmek gerekiyor.

    çok sıcağı sevmiyor ama biraz ışık da istiyor mesela. kendisi için bulduğum en uygun yer odamdaki cam kenarı.

    toprağı biraz kurusa yaprak boyun büküyor. su verdiğimde de hemen boyları uzuyor sanki, kendilerine geliyorlar.

    bir de sadece yapraklarına su püskürtüyorum ara ara. suyunu ve ışığını eksik etmezseniz keyfi yerinde oluyor bu bitkinin.

    ama çok güzel değil mi?

    edit: polka dot imiş bu bitkiciğimin adı. fitonya ile karıştırmışım.
  • geçen sene bu aylarda bauhaus'da gezerken gördüğüm ve yapraklarına hasta kaldığım narinmi narin ev çiçeği. yaklaşık bir yıldır gözü gibi bakan biri olarak bitkinin genel özelliklerinden ve bakımından bahsetmek istiyorum.

    öncelikli olarak* evinizin güneş görmeyen bir köşesini bu bitkiye ayırmalısınız. şaşırdığınızı görür gibiyim ama güneşi sevmiyor özellikle de öğlen güneşini. kış ayları için 15-20 santigrad derecede tutulabilir. özellikle kışın bu kurala uyulmalıdır. tahmin edemeyeceğiniz kadar suyu seven bir bitkidir. yazın hergün sulanmalı kışın duruma göre gün aşırı sulanmalıdır. kışın buz gibi çeşme suyuyla sularsanız küfredebilir aman diyim. ayrıca yazın su ihtiyacını sadece topraktan alamadığı için gün içinde yapraklarına su püskürtülmeli. nem oranı düşük, kurak bir bölgedeyseniz bu bitkiyi yetiştirmeyi düşünmeyin bile. baktığım süre zarfında hiç çiçek açmadı ama genelde kışın sarı renkli çiçek açarmış ve çiçek açtığı zaman su miktarı azaltılmalıymış. bitki enerjisini çiçeğe ayırdığı için o güzelim yapraklarını dökebiliyormuş ve onun için çiçeğin kesilmesi bitkinin yararınaymış. toprağı tınlı toprak + kum + torf olarak önerilsede organik besince zengin standart ev bitkisi toprağı kullanılabilir. kısaca toprağın yapısı sünger gibi olmalı hem suyu çok hızlı bir şekilde içine çekebilmeli hem de gözenekli yapısı sayesinde havadar olması yeterlidir. yaprakları kırmızı ve yeşil olarak iki farklı çeşidi bulunmaktadır. genelde coğu bitki gibi saksı değişimini ilkbahar ve sonbahar aylarında yapabilirsiniz. çoğaltma işlemi için mayıs ayı idealdir. bitkiden alacağınız parçaları çelikleme yöntemiyle coğaltabileceğiniz gibi bitkiden çıkan yeni sürgünleri de ayrı bir yere alıp yetiştirebilirsiniz. ben kendime böyle bakmıyorum çiçeğe mi bakıcağım diyorsan, bu güzellikten mahrum kalıyorsun demektir.

    fotoğraf 1
    fotoğraf 2

    --- gereksiz bilgi ---

    botanik ismi: fittonia verschaffeltii

    --- gereksiz bilgi ---
  • ankara'da kışın(düşük nem ortamında) bu bitkiyi alırsanız, bitkinizi birkaç hafta içinde kaybedebilirsiniz. benim icin tekrar alınmayacak hassas bitkiler istesine eklenmiştir. listem: lithops, melocactus ve fitonya
    detaylı bilgi için:azbitki
  • bir haftadır beyaz minik çiçekler açmakta bizimki. sürpriz oldu. çiçek açtığını bilmiyordum.

    bakmaya başlayalı bir seneden biraz fazla oldu. alt yapraklarını dökerek uzamaya devam ediyor. az güneş alan bol aydınlık bir yerde oldukça sağlıklı yaşıyor. gövdesi çok uzadı ama, sürgün veren yerden budamak daha mı iyi olur diye düşündürtüyor. internet resimlerinde bizimki gibi uzun gövdelisi yok.

    (bkz: hayata dair umut veren detaylar)
hesabın var mı? giriş yap