• iki ses formatı karşılaştırmasıdır.

    flac formatındaki bir şarkı ortalama 20-30 mb iken mp3 formatındaki bir şarkı ortalama 3-5 mb'dır.
  • eğer bir şarkı radyolarda çalmıyorsa flac formatında dinlenebilir. mp3 malum zaten.
  • flac kayıpsız bir sıkıştırma formatı iken mp3 kayıplıdır. bu farkı duyabilen var, duyamayan var; duyamayanı genelde ses sinyalinin son çıkış noktasına bok atmayı tercih eder, eğer gerzek değilse iki formatı biraz araştırarak arada fark olduğunu anlayabilir.

    ikisini eşit tutmak matematiksel bir eşitsizliğin üzerine yorum yapılabiliniyor sanrısı demek o da eşittir cahillik.
  • flac 160 gb lik ipod classic kullanımını zorunlu kılar.
  • (bkz: #30366203)
  • birisi kayıpsız olduğu zannedilen bir formattır diğeri kayıplı olduğu bilinen bir formattır.
    dijital bir kayıtta mutlaka bir kayıp vardır. burada öneml olan örnekleme sayınızdır.

    buna ek olarak internetten bulabileceğiniz bazı kayıtlar sırf kaliteli gözüksünler diye mp3ten flaca çevrilmiştir.
  • gerçek bir 320 kbps'lik mpe 20 khz frekansı civarında spectruma sahiptir. frekans değerleri önemlidir çünkü mp3'ün gerçek kalitesi orada belli olur. örneğin 320 kbps bir mp3'ü alır da 128 kbps'ye düşürürseniz frekans düşmesine sebep olursunuz. bu aynı anda birçok enstrumanın veya vokalin yer aldığı şarkılarda ya da şarkıların bu bölgelerinde kalite düşüklüğüne yol açar ve insan kulağına yansır. daha sonra 128'den 320'ye geri dönüştürmeye çalıştırırsanız kaliteyi yükseltemezsiniz, sadece şarkının boyutunu şişirmiş olursunuz. özelliklerinde 320 kbps yazar ama kalitesi 128'dir. ayrıca her transcode işlemi düşük oranda da olsa biraz daha kalite kaybına sebep olmaktadır.

    peki bunları niye yazdım? flac'lerin çalışma sistemini anlayacağız o yüzden. çünkü bu konuda gerçek bir bilgiye sahip olmadan atıp tutanları görüyorum. flac compression sistemi loseless format olarak geçer. gerçek anlamda loseless değildir çünkü live bir sistemden kayıt yaptığınız zaman bile bir kayıp olur. ama bunun önemi yok çünkü önemli olan insan kulağının algılayabileceği noktalardır. her mp3 compression sistemi yüksek değerlerden bir 2 khz lik kesme uygular. flaclerin frekanslarında ise bu yoktur. spektrumda en yüksek frekans olarak varsayılan 22 khz'ye ulaşılır flaclerde, kalitesi oradan gelir. gerçek bir 320 cbr ya da 256 cbr lerde bu değer 20 khz oranına kadar çıkabilir. burası önemli; insan kulağı bu frekanslarda gerçek farkı %99 oranında anlayamaz. yani 320 kbpsli kaliteli bir mp3 ile o çok yücelttiğiniz 800 kbps lik flacler arasında insan kulağının algılayabileceği farklar çok çok çok çok azdır.

    peki flacler niye vardır? insanlar bunu niye kullanırlar? bunun gerçek amacı arşivdir. flac bir şarkıdan mp3'e çevirme yani transcode yaptığınız zaman istediğiniz kaliteye ulaşmanız çok daha kolaydır. ayrıca flac cd kalitesini de elinizde tutmanızı sağlar. insanların çok büyük bir bölümünün gerçekten flac şarkıları barındırmasının sebebi budur. bazıları ise elinde 320'lik mp3 ler varken flac dinlerler, hatta mp3 playerlarına bunları atıp çok yüksek yer kaplamalarını aldırmazlar. bu gereksizdir çünkü tekrar dediğimiz gibi insan kulağı 20 ile 22 khz değerler arasındaki farkı çok çok çok nadir şarkıların bazı bölümleri dışında anlayamaz.

    mp3 insan kulağına iyi bir ses kalitesi sunmak amacıyla oluşturulmuştur, bu yüzden başarılıdır. eğer 128 kbps bir mp3 ile bir flac i karşılaştırırsanız tabiki arada fark olduğunu kulağınız hisseder. ama çoğunlukla 20 khz ye kadar çıkan 320 cbr ya da 256-320 arası vbr bir mp3 ile karşılaştırıp fark var diyorsanız emin olun beyniniz sizi kandırıyor. fark vardır, ama bunu siz algılayamazsınız.

    mp3lerin ve flaclerin spectrumlarını gözlemleyebilmek için http://spek-project.org/ adlı sitede yayınlanan programı kullanabilirsiniz. bu program transcodelerin orjinal olup olmadıkları karşılaştırmalarında sık sık kullanılmaktadır.
  • fiio x3 dap ve akg ve sony'nin üst düzey kulaklıkları ile test edip arasında fark göremediğim kıyaslamadır. teknik olarak tabii ki farklar var ancak insan kulağının bunu ayırt etmesi çok zor.
  • (bkz: bmw vs tofaş)
  • (bkz: biri allahın lütfu biri allahın cezası)
    böyle dediğime bakmayın mp3'ü de seviyorum :)
hesabın var mı? giriş yap