• hristiyan tarih araştırmacılarının birincil kaynağı olan yahudi tarihçi. gerçek ismi yasef ben mattias olan josephus’un, is. 37 yılında doğduğu düşünülmektedir. ilk gençlik yıllarından başlayarak yahudi tarihi hakkında kronikler tutmaya başlayan josephus, yahudi soyluları ve mezhep belirleyicisi olan ferisiler, sadukiler, zelotlar ve esseniler hakkında detaylı yazılar yazan ilk tarihçilerden birisi olmuşsa da, sonraki yaşamında belirleyici olan tarih yazıcılığı değil, kehanet yeteneği olmuştur. soyunun haşmonayim hanedanının kahini yonatan’dan geldiğini iddia eden josephus, 16 yaşındayken essenli bir münzevi ile 3 yıl çölde kaldıktan sonra, kudüs’e dönerek ferisiler’e katılmış, soyluluk iddiasını kaldığı yerden sürdürmüştür.

    64 yılında yahudiye valisi felix tarafından roma’ya ara bulucu ve kahin olarak gönderilen josephus, çıktığı bu ilk deniz yolculuğunda büyük bir kaza geçirerek kurtulan 80 kişiden birisi olmuş, kazayı kendi şöhret basamaklarından birisi olarak kullanmıştır! roma soyluları ile tanışan josephus, haklı şöhretini imparator neron’un sonrasında öldüreceği kraliçe poppea ile tanışma şerefine ulaşarak taçlandırmıştır.

    yahudiye’ye döndükten sonra büyük bir isyanın içinde kalan josephus, ferisiler tarafından zorlandığı savaşta lotapata(celile) kalesinin komutanlığını üstlenmiş, 47 gün süren savunma sonunda teslim olmayı reddeden yahudilerle birlikte halka oluşturarak her yedinci kişinin eksilerek yanındakini bıçaklayarak öldürdüğü toplu bir kıyım düzenlemiş, matematik dehası sayesinde sona kalan kendi ve yanındaki yardımcısı ile birlikte teslim olmuştur.

    roma kanunlarına göre idam edilmesine kesin gözüyle bakılan josephus, sonrasında imparator olacak vespasian ve soyu hakkında yaptığı kehanetler ile hapis cezası almış, vespasian imparator olduktan sonra serbest bırakılmıştır. imparator nazarında kazandığı bu büyük itibar, kendisine vespasian tarafından imparator olmadan önce oturduğu evin hediye edilmesi ve emekli maaşı bağlanması ile son bulsa da, flavius hanedanının bir diğer imparatoru titus tarafından da kıymetli hediyelerle ödüllendirildiği bilinmektedir. bu dönemler içinde koruyucusu olan flavius hanedanının ismini alan yasef ben mattias, gerçek ismi ile değil, roma gezisinde aldığı josephus ve sonrasında koruyucularının soy isim ön eki olan flavius ismi ile tarihe geçmiştir.

    incil yazmalarından çok daha fazla dönem tarihini içeren kronikleri başta; büyük hirodes hakkında bildiklerimizin tamamı josephus tarihindendir. hristiyan tarihinde en az hz. isa kadar önemli vaftizci yahya’nın başının kesilmesini isteyen salome’nin ismini yazan josephus’tur. teokrasi yönetiminin yahudiler için olmazsa olmaz önemini yazan da kendisidir. ilginç olansa teokrasi kelimesini ve yönetim anlayışını ilk yazan kişinin josephus olmasıdır. arap kökenli yahudiye kralı hirodes hakkında, ‘’tacı bir tilki gibi çaldı, bir kaplan gibi yönetti,ama bir köpek gibi öldü.’’ sözünü de unutmamak lazım.

    matematik bilgisi, verimli tarih yazıcılığı dışında; belkide en büyük yeteneği olan yazarlık ve betimleme konusunda aşmış mizacı, deha tanımının tam olarak karşılığıdır.
  • otobiyografisinin uzunca başlangıç paragrafını ailesinin ne kadar soylu, saygı duyulan, havalı bir aile olduğunu anlatmaya ayırmış adam.
  • kendisi tarafından kaleme alınmış olan (bkz: antiquities), yahudi perspektifinden bir tarih anlatısı olup, isa’nın erken dönem yahudi literatürüne yansıması açısından önemli bir eserdir.

    josephus, bu mezkûr eserinde isa hakkında bilgi verdiği bir kısımda onun için “mesih” ifadesini kullanmasının yanı sıra, tıpkı pagan tarihçi (bkz: tacitus)’un da söylediği gibi, isa’nın roma valisi pontius pilatus tarafından öldürüldüğünü söylemiş ve ilaveten öldükten sonra üçüncü gün dirilip ona inananlara göründüğünü de yazmıştır.

    hristiyan olmayan ve normalde roma hükümdarını mesih kabul eden josephus’un isa için neden böyle ifadeler kullandığı ise bugün hâlâ bilim dünyasında tartışılmakta ve metne şüpheyle yaklaşılmasına sebep olmaktadır. kimileriyse orijinal kaydın hristiyanlarca tahrif edildiğini, josephus’un bu ifadeleri kullanmadığını düşünmektedir.

    buna kanıt olarak, aynı eserde yakup için kullanılan şu ifade gösterilmektedir: “mesih denilen isa’nın kardeşi”

    görüldüğü gibi josephus burada isa ile ilgili ilk kaydından farklı olarak mesih ifadesini, başkalarının ağzından isa’yı tanımlayan bir ünvan olarak zikretmektedir.

    kaynak: zafer duygu - isa, pavlus ve inciller syf. 99-104
  • ms. 93 yılında yani isa öldükten 63 yıl sonra bir kitabında ondan bahseder. dolayısıyla incil dışı isa nın yaşadığının tarihi belgesi olarak ilk örneğidir kendileri. ama bu kısımlar şaibelidir, bilim adamlarımız haala tartışırlar eklememi orjinal mi diye.
hesabın var mı? giriş yap